Naslovna Novosti Poljaci kreirali dron ubicu dronova; Glavni zadatak: uništavanje ruskih kamikaza bespilotnih letelica...

Poljaci kreirali dron ubicu dronova; Glavni zadatak: uništavanje ruskih kamikaza bespilotnih letelica Šahid-Geranj

9
haasta dron
haasta dron
google news

Na XXXI Međunarodnom salonu odbranbene industrije (Międzynarodowy Salon Przemysłu Obronnego, MSPO), održanom od  5 do 8 septembra 2023 u poljskom gradu Kjelce,  predstavljena bespilotna letilica za – borbu protiv bespilotnih letelica.

Radi se o UAV „HAASTA“, razvijenom u kooperaciji poljskog „Vazduhoplovnog instituta Lukasjeviča“  (Sieci Badawczej Łukasiewicz – Instytut Lotnictwa) i kompanije „Eurotech Sp. z o.o.“.

Letilicu, izgrađenu prema standardu STANAG 4703, pokreće klipni (internal combustion engine, ICE) hibridni, električno-benzinski motor snage 20 KS. Ima raspon krila od 3900 mm, dužinu 2900 mm a može nositi korisni teret od 35 kg. 

Sistem je dizajniran da poleće sa lansera a može sleteti klizanjem ili pomoću padobrana, tako da ne zahteva prateću infrastukturu.. 

Maksimalna brzina je 274 km/h sa operativnom altitudom od 6,4 km. Operativni radijus, bar na papiru, sa standardnom radiom, je 30 km, u „mesh“ sistemu – 80 km ili, sa  „Line of sight“  (LoS) vezom i usmerenim antenama – 170 km. Ako je navođen pomoću satelitske veze, domet je ograničen raspoloživom količinom goriva, odnosno, maksimum 10 sati.

Glavni zadatak ove bespilotne letelice biće lov na UAV male brzine tipa Shahed tako što bi identifikovao emisiju motora sa unutrašnjim sagorevanjem i, nakon pozitivne identifikacije, cilj bi uništio vatrom iz mitraljeza. Inače, „HAASTA“ je za sada opremljen turelnim mitraljezom kalibra 5,45 mm, sa perspektivom da može nositi i oružje kalibra 7,62 mm i 12,7 mm. Alternativno, može nositi dve bombe mase po 20 kg. 

haasta lansiranje iz katapulta
haasta lansiranje iz katapulta

Od septembra prošle godine, ruska vojska koristi bespilotne letelice iranske proizvodnje Shahed za napad na ukrajinske ciljeve.

U tekstovima objavljenim u „The Washington Post“-u  tvrdi se da je potpisan rusko-iranski sporazum koji predviđa proizvodnju „lutajuće municije“ (dronova-samoubica) u postrojenju u Jelabugi, u Tatarstanu.

Ugovorom je predviđena produkcija 6000 „Shahed-136“ (pod ruskim nazivom „Geran-2“). Prva partija od 600 uređaja trebalo je da bude sastavljena u potpunosti od iranskih delova u periodu od 2. januara do 30. juna 2023. godine.

shahed 136
shahed 136

Prema nekim izveštajima, ruske snage lansiraju i dronove kamikaze u parovima, pri čemu je jedan leti iznad drugog, kao rezerva ako donji bude oboren ili u slučaju da je donji dron uspešan, drugi može da se usmeri prema sledećoj meti. Koliko će ovaj poljski ne preterano maštovit izum biti delotvoran, ostaje teo da se vidi.

9 KOMENTARA

  1. Dok u Srbiji vlada besparica glad i korupcija, ovde se neko pravi pametan. Zemljaci puske u ruke ode Kosovo Srbiiiiii manite se kafaskih prica Rusa i Ukrainaca desu vam muda devojcice!!!!

  2. Svaka čast Poljacima, jedini rade smisleno protiv Ruske agresije dok se ostatak Evrope češlja dok selo gori. Mada ovaj vaš tekst nije baš korektan ni tačan. Napisan je u pro-ruskom duhu kao da Poljaci učestvuju u ratu i prave orudja protiv Rusa. Oni su napravili dron koji može da služi kao lovac na druge dronove tzv. Samoubice ali ostalo je proizvoljan zaključak. On može da služi protiv ovi konkretnih Iranskih dronova ali i protiv drugih dronova naravno. Napisali ste tekst kao eto Poljaci izmuslili pušku baš da ubijaju Ruse, prilično nekorektno.

  3. Ко зна колико ће им то вредети на крају :Руси су већ одавно ‘креирали’ “Дрон” супер -камиказа , који уништава пољске (дронове ‘убице’ дронова) !Пољацима ће дара бити скупља од мере!? Волео бих да грешим! – рече пророк.

    (Мр Пит & 12 ‘гуслача’)

  4. Ne čačak te se Poljaci i ne izazivate Ruse, jer će da vas izbrišu sa zemlje, ako neće da biju svoj narod u Ukrajini, to ne znači da neće vas poštedeti nuklearne i atomske bombe. Amerika, Engleska, Francuska i Nemačka se plaše da uđu u rat, a vi se trtite čime. Bolje bi vam bilo da ne izazivate Rusiju, je to je najjača svetska sila nuklearna i atomska.

  5. Пољаци су опседнути удварањем Америци и жељом да се у томе приказују на све могуће начине као главни носиоци умоболних идеја које америчка политика лансира у својој хегемонији и тежњи да влада светом.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version