Naslovna Novosti Kombinovani udar drona i lutajuće municije: Ukrajinci izgubili 8. američki tenk Abrams...

Kombinovani udar drona i lutajuće municije: Ukrajinci izgubili 8. američki tenk Abrams u pravcu Avdijevke [VIDEO]

11
osmi unisteni tenk abrams u pravcu avdijevke
osmi unisteni tenk abrams u pravcu avdijevke
google news

Ministarstvo odbrane Rusije sumiralo je rezultate borbi koje su u toku proteklog dana u Ukrajini.

Kako je saopštila ruska vojska, tokom proteklog dana avijacija, raketne snage i artiljerija Oružanih snaga Ruske Federacije izvršile su udare na radionicu za proizvodnju čvrstog raketnog goriva, skladišta goriva i vojne opreme Oružanih snaga Ukrajine, ljudstvo i vojne opreme Oružanih snaga Ukrajine u 128 oblasti.

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su 32 bespilotne letelice, sedam vođenih raketa Hamer francuske proizvodnje i sedam čeških raketa Vampir, tvrdi rusko ministarstvo.

Ruska vojska je nastavila da napreduje na frontu i zauzima povoljnije pozicije.

Jedinice grupe Zapad uništile su jedan tenk Leopard, grupa Centar dva borbena vozila pešadije Bredli i još jedan tenk Abrams. Ukrajinske trupe su tokom dana izgubile ukupno do 1.540 ljudi, tvrdi Ministarstvo odbrane RF.

Izveštaji o uništenju NATO tenkova u Ukrajini potvrđuju i snimci sa fronta. Konkretno, novi video je potvrdio uspešne ruske napade na još jedan tenk Abrams američke proizvodnje u regionu Avdijevke.

Ovo je najmanje 8. američki tenk Abrams čiji je gubitak od strane oružanih snaga Ukrajine potvrđen video snimkom. Tenk se našao pod kombinovanim napadom ruskog FPV drona i municije Lancet.

Prethodna dva uništena su snimljena 2. i 4. maja. Uništeni Abrams 2. maja je bio sakriven ispod drveća, ali ga je ruska vojska otkrila i gađala takođe lutajućom municijom Lancet. U udaru su se zapalili motor i rezervoar za gorivo.

Sledeći tenk 4. maja stradao je u neuspelom kontranapadu OSU. Navodno je gađan artiljerijskom navođenom granatom Kranspolj.

rusi uništili još dva tenka abrams
Sedmi potvrđeno uništeni Abrams

Na društvenim mrežama objavljen je snimak na kojem se vidi kako tenk dobija direktan pogodak, dok na drugom snimku se vidi kako isti gori, ali iz drugog ugla. Ovo nije prvi uništeni Abrams municijom Krasnopolj. Tada su prema tvrdnjama ruske vojske uništeni i BVP Bredli i helikopter Mi-8.

Abrams ipak nije povučen sa fronta

Sjedinjene Države su isporučile Ukrajini 31 Abrams tokom prošle godine. Ruski izvori tvrde da je više od trećine ovih tenkova već uništeno ili oštećeno. Dva od ovih tenka zarobila je ruska vojska. Svi gubici su bili u blizini Avdijevke.

Prva serija američkih tenkova Abrams stigla je u Ukrajinu krajem septembra 2023. godine, kako je ranije izvestio koordinator za strateške komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi.

Nedavni izveštaj Asošiejted presa otkrio je da su kijevske snage povukle sve tenkove Abrams sa fronta nedavno kao rezultat prekomerne upotrebe dronova od strane ruske vojske, što je otežalo tenkovima da rade bez da budu otkriveni ili napadnuti.

Dok su američki vojni zvaničnici koji su razgovarali za AP rekli da su ruski dronovi glavna pretnja sa kojom se suočavaju ukrajinski tenkovi Abrams, mnogi gubici su u stvari uzrokovani protivtenkovskim vođenim projektilima. Podsetimo, jedno uništenje je takođe pripisano ruskom glavnom borbenom tenku T-72B3.

Međutim, iz Kijeva su demantovali Pentagon. Ukrajinska brigada Magura je izjavila da neće povući nijednog Abramsa sa linije fronta. Dakle, čini se da su iz ukrajinske brigade stigle tačne informacije, nisu odoleli američkom pritisku.

Takođe, čini se da je brzo napredovanje ruske vojske severozapadno od Avdejevke primoralo Ukrajinu da odustanje od povlačenja tenkova.

pojavio se novi snimak iz fpv drona koji stiže u posetu tenku abrams američke proizvodnje
snimak iz fpv drona koji stiže u posetu tenku abrams

Učinak Abramsa u Ukrajini bio je u najmanju ruku katastrofalan. Bilo je čak i izveštaja o tome koliko se ukrajinska vojska mučila da samo održava i upravlja tenkovima. SAD će verovatno obezbediti Ukrajini dodatne pakete oklopa za preostale tenkove Abrams. Međutim, kako stvari stoje sada, ovo neće napraviti nikakvu razliku.

Uprkos nedavnom odobrenju pomoći Ukrajini od 61 milijarde dolara, SAD vrlo verovatno neće obezbediti više tenkova Abrams kijevskim snagama kako bi izbegle dalja uništavanja.

11 KOMENTARA

  1. Ne mogu da komentarišem kad vidim da će ukrajina biti morto. Zapad ju je navukao na tanak led. No neka i oni će dobiti po nosu.

    24
  2. A gde su im oni silni tenkovi iz SSSR-a? Ostali samo ovi polovni zapadnjacki kojih ima sve ukupno stotinak, mada je i ta brojka sumnjiva

    25
  3. Један по један. Губици Западног оружија су огромни, само се ћути. Чак и да руска војска изгуби који тенк, неупоредиво је. Руска слаба тачка су морнарица и Крим. Прво се надокнађује балистичким и крстарећим ракетама у пределу каспијског басена, а мислим да још нисмо видели С-500 ( Прометеј ).

    48
    • Zapadnjacima valja oprema ali napravljena u ovom veku a ukrajince guraju u pokolj zarad svojih interesa i cak ni ne kriju to. 31 abrams. 100 leoparda 60 f aviona. na 3000, 5000, 6000 ruskih…

      37
      1
      • Одакле ти информација да Русија има 3000 апарата. То је немогуће одржавати.

        41

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version