Naslovna Novosti Dva ruska helikoptera i lovac pokušali da obore ukrajinski dron; UAV pobegao...

Dva ruska helikoptera i lovac pokušali da obore ukrajinski dron; UAV pobegao ‘nepovređen’ [VIDEO]

3
ukrajinski dron bezi od ruskih helikoptera
ukrajinski dron bezi od ruskih helikoptera
google news

Obaveštajna služba Ministarstva odbrane (GUR) Ukrajine objavila je video-snimak ukrajinskog drona kako navodno „neoštećen“ beži iz vazduhoplovnog obračuna sa ruskom avijacijom.

Na snimcima snimljenim sa drona vidi se kako ruski helikopter prati dron i navodno pokušava da ga obori. Prema GUR-u, incident se dogodio na Krimu.

Два ворожих вертольоти та літак за час тривалої погоні так і не змогли збити український безпілотник
Ukrajinski dron beži od ruskih helikoptera

Ukrajinsko izdanje Pravda, pozivajući se na GUR, navodi da su dva helikoptera i ruski avion nisu uspeli da obore dron. Video snimak je isečen na samo 18 sekundi pa se ne može naslutiti šta se zapravo dogodilo sem poverovati propratnom tekstu ukrajinskih obaveštajaca.

Prema GUR-u, incident se dogodio u oblasti rta Tarhankut, koji se nalazi na zapadnom kraju poluostrva Krim. „Uprkos neprekidnoj vatri, naš dron je napustio ’bojno polje‘ nepovređen i uspešno se vratio u bazu“, rekao je citirani izvor.

Ukrajina kaže da incident u kojem je dron pobegao iz ruskog aviona i dva helikoptera nije izolovan. Ukrajinci su u poslednje vreme pojačali napade dronovima na nekada ukrajinskim teritorijama ali i na ruskoj teritoriji.

Usled nezapamćene količine poslatih, bespilotne letelice GUR sve češće uspevaju da zaobiđu rusku PVO, ali i vojnu avijaciju Moskve. Ukrajina je u poslednje vreme umnogome intenzivirala napade dronovima na teritorije koje su okupirali Rusi, ali i na ciljeve na ruskoj teritoriji, napade koji su postali navika poslednjih dana.

Ove nedelje je takođe zabeležen najmasovniji zabeležen napad dronovima, što kopnenim što pomorskim. Nakon jednog od najefikasnijih napada bespilotnim letelicama koje su Ukrajinci izveli na strateške ciljeve u Rusiji, uključujući i aerodrom Kresti kod Pskova, možemo govoriti o definitivnom gubitku najmanje četiri vojno-transportna aviona IL-76 od strane ruskog vazduhoplovstva.

Ovo je broj aviona koji je saopštio predstavnik Odbrambene obaveštajne službe (GUR) Ukrajine Andri Jusov, dok su potvrđena dva.

Napad u Pskovu dogodio se u noći 30. avgusta. Istovremeno, napadi su prijavljeni i na okupiranom Krimu. Zapadni izvori vesti sugerišu da je moguće da je dron koji se pojavljuje na ovom snimku GUR-a deo tog napada.

Zatim, u oblasti Sevastopoljskog zaliva na poluostrvu Krim, ruske snage protivvazdušne odbrane su odbile napad ukrajinskih dronova.

Rusi su 30. avgusta saopštili da su snage ruske Crnomorske flote odbile napade ukrajinskih bespilotnih letelica u blizini centralnog zaliva Sevastopolja.

„Prema preliminarnim informacijama, u oblasti Sevastopoljskog zaliva, anti-subverzivne snage odbijaju napade neprijateljskih dronova sa mora“, napisao je guverner Sevastopolja Mihail Razvožajev na svom Telegram kanalu.

Prema njegovim izjavama, sve snage i službe u gradu dovedene su u stanje borbene gotovosti.

ruski pvo sistemi s 400 foto ap
ruski pvo sistemi s 400 foto ap

Takođe treba napomenuti da su ukrajinske specijalne snage prošle nedelje uspele da unište ruski raketni sistem S-400 koji se nalazi na poluostrvu Krim. S-400 je najsavremeniji sistem PVO koji Ruska Federacija prikazala na frontu u Ukrajini do sada, i vrlo verovatno najbolji na svetu.

Međutim, suočena svakodnevnim napadima dronovima, Rusija je počela da testira novi laserski top koji „spaljuje“ bespilotne letelice.

3 KOMENTARA

  1. Nije do discipline problem, rusi su jako disciplinovani, nego ih sjebala votka, sta ce jadni ljudi sede na sucu ceo dan 🙂 .

  2. Ma jeste pobego je od dva helikoptera i jednog aviona, ovo me potceca na Simsonse kad sa f16 jure pomocnika Boba koji je ukrao “papirni” avion iz muzeja.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version