Naslovna Novosti Ukrajinski dronovi prave haos u Rusiji: Najmanje četiri aviona Il-76 oštećena na...

Ukrajinski dronovi prave haos u Rusiji: Najmanje četiri aviona Il-76 oštećena na aerodromu u Pskovu

1
sinoc smo bili svedoci najveceg napada ukrajinskih bespilotnih letelica na rusiju sa eksplozijama prijavljenim u 7 regiona
sinoc smo bili svedoci najveceg napada ukrajinskih bespilotnih letelica na rusiju sa eksplozijama prijavljenim u 7 regiona
google news

Ruska novinska agencija Tass javila je da je Ukrajina u noći 30. avgusta izvela masivan napad dronom u Pskovskoj oblasti i još pet regiona u centralnom delu evropskog dela Rusije.

Takođe, u oblasti Sevastopoljskog zaliva na poluostrvu Krim, ruske snage protivvazdušne odbrane odbile su napad ukrajinskih dronova. U pitanju je možda najmasovniji napad dronovima kijevskih vlasti od početka sukoba.

Російські Ил-76 у вогні, 30 серпня 2023 року

Glavni udar dronova se odigrao na aerodromu u Pskovu. Guverner Pskovske oblasti Mihail Vedernikov saopštio je da je nekoliko bespilotnih letelica napalo aerodrom Pskov. Prema preliminarnim podacima, žrtava nema. 30. avgusta lokalni aerodrom neće raditi, a letovi za Pskovsku oblast biće ograničeni.

Kako prenosi agencija Tass, koja se poziva na izvore iz službi za vanredne situacije, nekoliko vojno-transportnih aviona Il-76 oštećeno je na aerodromu Pskov.

„Posle napada dronom oštećena su četiri aviona Il-76. Usled požara koji je izbio na aerodromu, zapalila su se najmanje dva aviona“, rekao je jedan od izvora agencije. Navodno je u napadu učestvovalo više od 20 dronova.

U izveštaju Ministarstva za vanredne situacije Rusije, u 23:28 primljen je požarni signal sa aerodroma Pskov. U gašenju je učestvovalo oko 65 vatrogasaca i 21 vozilo.

Napadi dronovima u centralnoj Rusiji

Kao rezultat ukrajinskih napada dronovima i obaranja istih, zabeležene su eksplozije u oblastima Moskve, Orla, Kaluge, Brjanska i Rjazanja.

Guverner Kaluške oblasti Vladislav Šapša izvestio je da je nad Suhiničkim okrugom uništen dron tipa aviona. Prema njegovim izjavama, nije bilo žrtava niti materijalne štete.

„U okrugu Džeržinski još jedan dron je udario u prazan rezervoar za naftu. Usled toga je izbio požar, koji je brzo ugašen. Nije bilo žrtava“, rekao je Šapša.

S druge strane, gubernator Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz je izjavio: „Protivvazdušne snage Ministarstva odbrane Rusije zaustavile su napad ukrajinskih terorista. Tri bespilotne letelice tipa aviona oborene su iznad grada Brjanska. Žrtava nije bilo. Na licu mesta rade operativne i hitne službe“.

A guverner Orlovske oblasti Andrej Kličkov prijavio je noćni napad ukrajinskih dronova. Prema njegovim rečima, snage protivvazdušne odbrane oborile su dva jurišna drona ukrajinske vojske u regionu.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su dve ukrajinske bespilotne letelice oborene u oblasti Rjazanj.

Takođe, nad okrugom Ruz u Moskovskoj oblasti oboren je dron koji je krenuo ka ruskoj prestonici.

U početku su svi aerodromi u Moskvi bili zatvoreni za prijem i odlazak aviona, zbog pretnji ukrajinskim napadima. Kasnije su ukinuta sva ograničenja na aerodromima Šeremetjevo, Vnukovo, Domodedovo i Žukovski.

Ukrajinski napad dronom u Sevastopolju

Tokom noći 30. avgusta, snage ruske Crnomorske flote odbile su napade ukrajinskih dronova u blizini centralnog zaliva Sevastopolja.

„Prema preliminarnim informacijama, u oblasti Sevastopoljskog zaliva, anti-subverzivne snage odbijaju napade neprijateljskih dronova sa mora“, napisao je guverner Sevastopolja Mihail Razvožajev na svom Telegram kanalu.

Prema njegovim izjavama, sve snage i službe u gradu dovedene su u stanje borbene gotovosti. Guverner je kasnije izjavio da su radovi na odbijanju napada završeni.

ukrajinski dronovi prave haos u rusiji najmanje cetiri aviona il 76 ostecena na aerodromu u pskovu
Aerodrom Pskov u požaru

„U ovom trenutku nema tačnih podataka o broju i vrsti uništenih ciljeva. Situacija je pod kontrolom“, zaključio je Razvožajev.

Komentar autora: Strahujući od eskalacije sukoba u Ukrajini, zapadne države zabranile su ukrajinskoj strani da koristi oružje dugog dometa za napade na rusku teritoriju. U ovim uslovima, ukrajinska vojska aktivno koristi bespilotne letelice za gađanje ciljeva u Ruskoj Federaciji.

Prema informacijama iz javnih izvora, Ukrajina bi naručila oko 22.000 dronova, od kojih je 15.000 već primljeno i koriste se u napadima na rusku teritoriju.

Kako su naveli ukrajinski zvaničnici, svaki dan Ukrajina gubi oko 40-50 dronova, koje uništava ruska vojska.

Odgovor na ove napade je izvestan.

1 KOMENTAR

  1. Ko ovde koga zavitlava, pa jel moguce da dronovi lete oko 700km, i to i preko Rusije i Belorusije a da ih ovi nisu oborili, smesno i zalosno, dobro su ameri snadbeli ukrajnu, mada moze biti i da su iz Finske dosli dronovi ili sa same teritorije Rusije.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version