Naslovna Novosti Rusi prikazali snimak uništavanja 2 lansera S-300 PVO ukrajinskih snaga, kao odgovor...

Rusi prikazali snimak uništavanja 2 lansera S-300 PVO ukrajinskih snaga, kao odgovor na uništeni S-400

0
snimak unistavanja 2 lansera s 300 pvo osu u oblasti nikolajeva
snimak unistavanja 2 lansera s 300 pvo osu u oblasti nikolajeva
google news

Juče oko 16 časova u blizini grada Nikolajeva uništena su 2 lansera S-300 PVO Oružanih snaga Ukrajine, izveštavaju ruski ratni dopisnici.

Prema vojnim dopisnicima, dva aviona Su-34 su napala lokacije ukrajinskih PVO sistema. Oni su lansirali četiri rakete H-35 na lokaciju lansera.

Sami lanseri su se nalazili oko 12 kilometara severoistočno od Nikolajeva. Verovatno su obavljali zadatke pokrivanja objekata Nikolajevske oblasti od mogućih ruskih udara. Pored lansera S-300, uništena je radarska stanica i komandno mesto.

Ruske snage nastavljaju da uništavaju i onemogućavaju ukrajinsku odbrambenu infrastrukturu, uključujući protivvazdušnu odbranu.

Ako su se juče popodne u ukrajinskom informativnom prostoru radovali objavljivanjem nepotvrđenih izveštaja o navodnoj šteti na PVO usled udara Oružanih snaga Ukrajine na Krimu, onda su, kao što vidimo, sada položaji ukrajinske PVO devastirani.

Za Ukrajinu je gubitak bilo kog lansera protivvazdušne odbrane veoma osetljiv, jer se Oružane snage Ukrajine, uprkos aktivnim zalihama sa Zapada, suočavaju sa očiglednim nedostatkom opreme za PVO i protivraketnu odbranu, o čemu se ukrajinsko rukovodstvo redovno osvrće na raznim sastancima i događajima sa pokroviteljima iz Sjedinjenih Država i NATO-a.

Ukrajinske snage digle su u vazduh najnapredniji ruski sistem protivvazdušne odbrane na Krimu

Ukrajinske snage su navodno uništile najnapredniji ruski raketni sistem zemlja-vazduh u regionu Krima.

Ukrajinska odbrambeno-obaveštajna uprava (GUR) objavila je u sredu snimak dronom koji pokazuje trenutak kada se ruski raketni sistem zemlja-vazduh S-400 zapalio nakon što ga je pogodila ukrajinska raketa.

В окупованому Криму знищено російський комплекс С-400

„23. avgusta 2023. godine, oko 10.00 časova, dogodila se eksplozija u blizini sela Olenivka na rtu Tarhankut na privremeno okupiranom Krimu, uništivši ruski sistem protivvazdušne odbrane velikog dometa S-400 Trijumf“, saopštio je GUR. izdanje u sredu.

Prema navodima, eksplozija je uništila lanser S-400 sa projektilima i ljudstvom.

„S obzirom na ograničen broj ovakvih sistema u naoružanju neprijatelja, ovo je bolan udarac za sistem protivvazdušne odbrane okupatora, koji će ozbiljno uticati na dalja dešavanja na okupiranom Krimu“, dodaje se u poruci Ukrajinaca.

S-400 Trijumf, ranije poznat kao S-300 PMU-3, je sistem protivvazdušnog naoružanja koji je 1990-ih u Rusiji razvio Centralni konstruktorski biro Almaz kao modernizacija porodice S-300. U službi Oružanih snaga Ruske Federacije je od 2007. godine.

S-400 može da gađa ciljeve na udaljenosti do 400 km i na visini do 30 km pod intenzivnom neprijateljskom vatrom i ometanjem.

S-400 koristi četiri rakete: veoma dugog dometa 40N6 (400 km), dugog dometa 48N6 (250 km), srednjeg dometa 9M96E2 (120 km) i 9M96E kratkog dometa (40 km)

Sa druge strane i u zavisnosti od rakete koja se koristi, uz nekoliko izuzetaka, standardni raketni sistem S-300 ima domet od 100 do 300 km.

Ne zna se tačno koliko je sistema S-300 ostalo Ukrajini ali se veruje da je u pitanju veoma ograničena količina. Na našoj listi najboljih PVO sistema na svetu, S-400 zauzima ubedljivo prvo mesto.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version