Naslovna Novosti USS Gerald R. Ford, najskuplji i najsavremeniji nosač aviona na svetu, u...

USS Gerald R. Ford, najskuplji i najsavremeniji nosač aviona na svetu, u Turskoj uoči Erdoganove posete Putinu

10
nosac aviona uss gerald r. ford
nosac aviona uss gerald r. ford
google news

Američki nosač aviona USS Gerald R. Ford, najskuplji, najveći i najsavremeniji nosač aviona ikada izgrađen, izvodi zajedničke manevre sa višenamenskim amfibijskim jurišnim brodom Turske mornarice TCG Anadolu (L-400), koji se takođe može svrstati u nosioca lakih letelica.

Nakon vežbi će se Redžep Tajip Erdogan sastati u Sočiju sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom. Nakon deblokade ulaska Švedske u NATO, Turska nastavlja svoj turbulentni odnos sa SAD, ovoga puta uzlaznom putanjom.

Između dve zemlje su snažno narušeni odnosi kao rezultat davanja političkog azila od strane Vašingtona Fetulahu Gulenu, kojeg Erdogan optužuje da stoji iza neuspelog puča, ali takođe i činjenice da Ankara nije odustala od kupovine sistema PVO S-400 od Rusije.

Odluka je dovela do isključenja Turske iz programa F-35. Konačno, nakon nekoliko zakonodavnih blokada, centri moći u SAD su potvrdili da će Bajdenova administracija deblokirati transfer lovaca F-16 u Tursku i konsultovati se sa Kongresom SAD o ovoj isporuci.

Turska je 2021. godine zatražila od Sjedinjenih Država da kupe 40 borbenih aviona F-16 Block 70 Viper i 79 kompleta za nadogradnju Vajpera. Block 70 je najnovija verzija ovog preko 40 godina starog aviona. Tako će 29 aviona F-16 Blok 50 i još 50 lovaca F-16 Blok 40 biti dovedeno do najnovijeg standarda.

turski f 16
turski F-16

Odluka o dozvoli F-16 za Tursku direktno je povezana sa zelenim talasom koji je Ankara dala Švedskoj za ulazak u NATO.

USS Gerald R. Ford izvodi zajedničke manevre sa TCG Anadolu uoči Erdoganove posete Rusiji

U.S. Mornarica je prošle nedelje potvrdila da su nosač aviona USS Gerald R. Ford i njegova borbena grupa stigli u Antaliju u Turskoj.

Kasnije će američki nosač aviona i njegova borbena grupa izvesti zajedničke manevre u Sredozemnom moru sa TCG Anadolu, najnovijim „biserom“ turske mornarice.

TCG Anadolu je izgrađen po projektu španskog broda Huan Karlos I i ima deplasman od 27.000 tona. Može ukrcati do 29 borbenih/transportnih helikoptera (10 na pilotskoj palubi i 19 u hangaru) i 41 borbenu bespilotnu letelicu (11 na pilotskoj palubi i još 30 u hangaru). Brod je višenamenski, te se može klasifikovati i kao laki nosač aviona.

U svoj ovoj klimi zbližavanja Turske i SAD, Erdogan će takođe imati sastanak sa Vladimirom Putinom, u Sočiju, u Ruskoj Federaciji. To su već potvrdili turski zvaničnici, ali se ne precizira kada će se tačno odigrati poseta.

Ankara kaže da poseta ima za cilj da ublaži krizu sa hranom. Podsećamo, Rusija se povukla iz sporazuma o izvozu ukrajinskog žita kroz Crno more i od tada sistematski udara na ukrajinske luke i na Dunavu kako bi podrila lučku sposobnost Ukrajine.

tcg anadolu (l 400)
TCG Anadolu (L-400)

Što se tiče prisustva američkog nosača aviona USS Gerald R. Ford u regionu, treba napomenuti da ovo nije prvi put da novi američki nosač aviona stiže u Sredozemno more.

USS Gerald R. Ford je bio prisutan u regionu i u aprilu, ali i u junu. Međutim, prisustvo nosača aviona u Turskoj je do sada prvi put zabeleženo.

USS Gerald R. Ford od 13 milijardi dolara, nikako da se izbori sa problemima

USS Gerald R. Ford je nosač aviona klase Ford američke mornarice. U pitanju je vodeći brod svoje klase, koji je dizajniran da zameni najstarije nosače aviona klase Nimic. USS Gerald R. Ford zaplovio je prvi put 2022. nakon brojnih odlaganja. Vodeći brod u svojoj klasi nosača aviona je prvobitno bio planiran za plovidbu 2018. godine, ali su brojni problemi odložili njegov angažman.

U pitanju je najveći ratni brod na svetu sa deplasmanom većim od 100 hiljada tona. Njegova dužina je 337 metara, širina 78, a visina 76. Kao pogon ima dva nuklearna reaktora koji proizvode impresivnu snagu do 700 megavata.

Još 8. aprila 2017.godine “Džerald Ford” je porinut, a 31. maja je isporučen mornarici. Međutim, tokom plovidbe brzo su se pokvarili ležajevi osovina propelera. U roku od mesec dana brod je popravljen, a zatim, 2018. godine, tokom testiranja na moru pojavili su se kvarovi u pogonskom mehanizmu.

Nakon toga, ratni brod je vraćen u bazu. Kako navode američke vojno-pomorske snage, postoje poteškoće u pretvaranju energije generisane nuklearnim reaktorima u rotaciji propelera.

USS Gerald R. Ford (CVN-78)
USS Gerald R. Ford (CVN-78)

Godinu dana kasnije, ponovo je završio u brodogradilištu zbog kvarova u pogonskom mehanizmu. Naravno, novi brodovi se često susreću sa “dečjim bolestima”, ali izgleda da “Forda” prati i maler. Inače, zbog brojnih kvarova, njegov ukupan trošak je porastao sa 10,5 na 13 milijardi dolara, što je najveća suma ikada u istoriji nosača aviona.

Brzina ovog nosača aviona veća je od 30 čvorova (56 kilometara na čas). Autonomija plovidbe je neograničena, samo je potrebno jednom u tri meseca da se obezbede prehrambeni proizvodi za potrebe vojske.

10 KOMENTARA

  1. 337 metara dugačak !? Koštao 13 milijardi dolara !? Statusni totem kome mesto nije u ratu, treba ga pokazivati turistima. Možda i vrati uložen novac.

  2. Nije tako lako unistiti nosač aviona. On ima toliko PVO da nemozes zamisliti. Odjednom može da ispali preko 100 mamaca,ime bog te pitao kakvih sve raketa,kalibra svih dimenzija. Hipersonična raketa bez nuklearnog punjenja i ne napravi neku štetu,halo ej.pa on je dug 337 metara.

  3. Sve će to krenuti da rđa u narednih 5-10 godina. Sila u zalasku. 90tih su napravili najveću tehnološku razliku u odnosu na ostatak sveta. Dođe im globalizacija glave. A i dosta je bilo top gun propagande…

  4. Ovo je nula u odnosu na Kuznjeckova, buducnost nosaca avionazasniva se na cumuru,do duse ne plovi zadnjih par godinapotopila ga dizalica,cirkus od flote .

  5. И само сваких седам дана возити га на поправку !
    Неки много квалитетно урађен брод !

    • Kad je bio na popravci,hade, argumenti.Kuznjecov nije 3 godine isplovio,pala dizalica na njega,a bolje zaruse da ne isplovi svaki 3. Avion ga promasi i sleti u more. Zapitaj se zasto ga nema.

      • Rusima nosači aviona i ne trebaju. Oni su kontinentalna supersila. Nosači aviona služe samo za ratove protiv malih i slabih zemalja. Uskoro će otici u staro gvožđe kao što su otišli bojni brodovi. Hipersonične rakete ih čine nepotrebnima.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version