Naslovna Novosti Američki lovci zadaju glavobolju ruskoj vojnoj avijaciji: F-35 i F-16, poslati u...

Američki lovci zadaju glavobolju ruskoj vojnoj avijaciji: F-35 i F-16, poslati u Siriju „u lov“ na Su-35

0
f 35 vs su 35
f 35 vs su 35
google news

Ruski i američki lovci prave opasne vazduhoplovne manevre izuzetno blizu jedni drugih kada se sastaju nad sirijskim vazdušnim prostorom, kroz konferencije za štampu optužuju jedni druge već mesecima.

Ruski borbeni avioni su se nekoliko puta u avgustu približili avionima američkog vazduhoplovstva i “međunarodne koalicije” koji deluju u Siriji. Kako se žalio pukovnik Majk Endruz iz Centralne komande američkog vazduhoplovstva (AFCENT), ruski piloti su napravili nekoliko „prolazaka velikom brzinom sa namerom da iznude reakciju naših aviona“.

Nekoliko od tih prolaza dovelo je ruske avione „do 300 metara” od američkih, rekao je tada Endruz.

Prema sporazumu koji su potpisale SAD i Rusija, u vezi sa obavljanjem letova u vazdušnom prostoru Sirije, avioni bi trebalo da budu udaljeni najmanje „nekoliko kilometara“ jedan od drugog.

U međuvremenu, ruski državni mediji optužuju američke pilote da rade isto. TASS je 19. avgusta saopštio da su američki lovci F-35 leteli opasno blizu ruskih aviona. Pukovnik Majk Endruz je negirao da se takav događaj dogodio.

f 35
f 35

SAD optužuju Rusiju za provokativno ponašanje u Siriji skoro od početka vojnih operacija koje ruska vojska izvodi u ovoj zemlji. Te aktivnosti su takođe uključivale “uznemiravanje američkih kopnenih snaga”, navodno su se intenzivirane od eskalacije sukoba u Ukrajini 2022., rekao je portparol AFCENT-a u junu.

Rusija je kasnije uzvratila sopstvenim nizom optužbi, optužujući međunarodnu koaliciju predvođenu SAD za brojna kršenja dogovora.

Atmosfera je sada puna napetosti jer obe nacije nastavljaju da izbacuju optužbe za međusobno uznemiravanje, angažujući svoje borbene avione i kopneno osoblje u ovom eskalirajućem sukobu. Situacija sugeriše da su SAD i Rusija možda na ivici oružane konfrontacije.

F-35 i F-16 „u lovu” na Su-35

Moskva je nedavno predstavila izveštaje koji ukazuju na niz vazduhoplovnih incidenata koji su se dogodili u sirijskom regionu Al-Tanf, a koji su se dogodili najmanje 19 puta u toku jednog dana.

Rusija tvrdi da je nekoliko narušavanja vazdušnog prostora u kome funkcionišu njihovi avioni narušeno sa tri para aviona F-35, četiri para aviona F-16, par aviona Rafale i tri višenamenska američka drona MQ-1C.

su 35 presretanje f 16 sirija
su 35 presretanje f 16 sirija

Ovo je saopštio kontraadmiral Vadim Kulit, zamenik šefa Ruskog centra za pomirenje za Siriju, u svom poslednjem saopštenju.

U odvojenom saopštenju, Kulit je rekao da se avion F-16 zapadne koalicije približio ruskom avionu Su-35 u blizini južne granice Sirije.

Pre ovog događaja izneti su navodi da je bilo dvadeset i šest slučajeva upada u sirijski vazdušni prostor od strane aviona američke koalicije za samo 24 sata.

Iako su ove interakcije između dve strane i vojni posmatrači i zvaničnici okarakterisali kao uznemirujuće, ovakvo stanje je trajalo nekoliko nedelja.

Nedavno je Moskva tvrdila da su se dva aviona F-35, koji su deo koalicije koju predvode SAD, opasno približila dvama avionima Su-35 koji su pod okriljem ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga. Ovaj incident se, kako je saopšteno, dogodio u sirijskom vazdušnom prostoru 14. avgusta.

Šta se dešava u Siriji

U Siriji, američka administracija je opravdala sve američke vojne akcije kao zasnovane na „suprotstavljanju ISIS-u“, iako je Islamska država već odavno gurnuta u podzemlje i poražena.

mig 31 na aerodromu u siriji
mig 31 na aerodromu u siriji

Rusija i Sirija su optužile da SAD ustvari samo žele da ukradu sirijske resurse nafte i gasa, kao deo nastavka ekonomskog rata protiv Damaska.

Pentagon je takođe u poslednje vreme ponovo naglašavao misiju borbe protiv ISIS-a: „Pozivamo ruske snage u Siriji da prestanu sa ovim bezobzirnim ponašanjem i da se pridržavaju standarda ponašanja koji se očekuju od profesionalnih vazduhoplovnih snaga kako bismo ponovo mogli da se fokusiramo na trajni poraz ISIS-a“, navodi se u saopštenju.

Damask, Moskva i Teheran su istakli da je ISIS izrastao i bio podstaknut naporima NATO-a i Zalivskog režima da zbaci Asada, a koji su počeli 2011. i 2012., uništavajući veći deo Sirije i rezultirajući masovnim ubistvima.

U međuvremenu, milioni Sirijaca svih političkih orijentacija i dalje gladuju i pate pod sankcijama koje predvode SAD, uz ozbiljne nestašice osnovnih životnih resursa.

SAD drže oko 900 vojnika i plaćenika u Siriji. Američke trupe su raspoređene između nekoliko baza na ključnim naftnim i gasnim poljima u severoistočnom regionu zemlje i garnizona Al Tanf na strateškom autoputu Damask-Bagdad u jugoistočnom regionu. 

Vlasti u Damasku ne odobravaju ovo prisustvo i smatraju da je to okupacija.

napad dronom na americku bazu u siriji
napad dronom na americku bazu u siriji

U međuvremenu, rusko vojno raspoređivanje u Siriji, koje odobrava Damask, mnogo je veće. Ruske trupe su raspoređene u dve velike baze u zapadnom regionu i na desetine manjih pozicija širom zemlje.

Tenzije između američkih i ruskih snaga u Siriji već duže vreme rastu. Pokušaji SAD da prošire svoje vojno prisustvo u Siriji i obostrano neslaganje oko koordinacije akcija, prete da bi na kraju zaista mogli da dovedu do opasnog sukoba ne samo po region već i globalno.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version