Naslovna Novosti Američki F-35 i ruski Su-35 opasno blizu iznad Sirije; Moskva tvrdi da...

Američki F-35 i ruski Su-35 opasno blizu iznad Sirije; Moskva tvrdi da su njihovi piloti sprečili sudar

0
f 35 vs su 35
f 35 vs su 35
google news

Moskva tvrdi da su se dva aviona F-35 iz proameričke koalicije opasno približila dva Su-35 koji pripadaju ruskim Vazdušno-kosmičkim snagama u Siriji 14. avgusta, što je predstavljalo najnoviju epizodu u nizu konfrontacija između američkih i ruskih vojnih aviona.

Zamenik šefa Ruskog centra za pomirenje zaraćenih strana (CPVS) u Siriji, kontraadmiral Vadim Kulit, izjavio je 15. avgusta da se incident dogodio u oblasti Al-Tanf.

Kulit je istakao da ruski borbeni avioni Su-35 obavljaju unapred dogovoreni let duž južne granice Sirije.

„14. avgusta od 12.35 do 12.50 časova u oblasti Al-Tanf na nadmorskoj visini od oko 9.100 metara došlo je do opasnog zbližavanja dva koaliciona lovca F-35 i dva aviona Su-35 ruske avio-kosmičke. Snage, koje su planirano letele duž južne granice Sirije. Ruski piloti su, pokazujući visok profesionalizam, blagovremeno preduzeli neophodne mere da spreče sudar sa koalicionim lovcima“, rekao je on.

Sredinom jula, SAD su najavile raspoređivanje desetak aviona F-35 američkih vazduhoplovnih snaga na Bliskom istoku kako bi ojačale vazdušne sposobnosti američke Centralne komande u regionu, a istovremeno su služile i kao sredstvo odvraćanja od Irana i Rusije.

Trenutno, region CENTCOM-a ima četiri lovačke eskadrile, koje se sastoje od dve eskadrile opremljene avionima F-16, jedne eskadrile sa avionima A-10 i jedne eskadrile koja koristi avione F-35.

f 35 ilustracija
F-35

U međuvremenu, kontraadmiral je izjavio da koalicija uporno stvara opasne uslove za incidente u avijaciji i takvim akcijama eskalira situaciju u sirijskom vazdušnom prostoru.

On je dodao da su 14. avgusta borbeni avioni i dronovi koalicije predvođene SAD probili vazdušni prostor Sirije u oblasti al-Tanf u 20 odvojenih navrata.

Tokom dana, ukupno tri para F-16, tri para F-35, dva para Rafala i jedan par borbenih aviona Tajfun iz koalicije, zajedno sa dve višenamenske bespilotne letelice MQ-1C, prešao je vazdušni prostor Sirije u regionu al-Tanf — koji se nalazi duž međunarodnih vazdušnih ruta — u 20 odvojenih navrata.

Avijacija „međunarodne antiterorističke koalicije“ koju predvode SAD ponovo stvara napetu situaciju u vazdušnom prostoru Sirije. U protekla 24 sata zabeleženo je 13 slučajeva kršenja Dekonflikt protokola od 9. decembra 2019. godine, koji se dovode u vezu sa nekoordinisanim letovima različitih tipova letelica.

Rusija je naglasila da ovaj tekući obrazac podvlači zabrinjavajući trend u kojem avioni koalicije dosledno izazivaju rizične situacije širom neba Sirije i, čineći to, više puta krše uspostavljene protokole za dekonflikaciju dizajnirane da obezbede bezbednost i stabilnost vazdušnog prostora.

Tenzije u Siriji

U Siriji, američka administracija je opravdala sve američke vojne akcije kao zasnovane na „suprotstavljanju ISIS-u“, iako je Islamska država već odavno gurnuta u podzemlje i poražena. Rusija i Sirija su optužile da SAD ustvari samo žele da ukradu sirijske resurse nafte i gasa, kao deo nastavka ekonomskog rata protiv Damaska.

Pentagon je takođe u poslednje vreme ponovo naglašavao misiju borbe protiv ISIS-a: „Pozivamo ruske snage u Siriji da prestanu sa ovim bezobzirnim ponašanjem i da se pridržavaju standarda ponašanja koji se očekuju od profesionalnih vazduhoplovnih snaga kako bismo ponovo mogli da se fokusiramo na trajni poraz ISIS-a“, navodi se u saopštenju.

Damask, Moskva i Teheran su istakli da je ISIS izrastao i bio podstaknut naporima NATO-a i Zalivskog režima da zbaci Asada, a koji su počeli 2011. i 2012., uništavajući veći deo Sirije i rezultirajući masovnim ubistvima. U međuvremenu, milioni Sirijaca svih političkih orijentacija i dalje gladuju i pate pod sankcijama koje predvode SAD, uz ozbiljne nestašice struje i goriva.

SAD drže oko 900 vojnika u Siriji pod izgovorom da se bore protiv ISIS-a. Američke trupe su raspoređene između nekoliko baza na ključnim naftnim i gasnim poljima u severoistočnom regionu zemlje i garnizona Al Tanf na strateškom autoputu Damask-Bagdad u jugoistočnom regionu. 

Damask ne odobrava ovo prisustvo i smatra da je to okupacija.

americke trupe u siriji
americke trupe u siriji

U međuvremenu, rusko vojno raspoređivanje u Siriji, koje odobrava Damask, mnogo je veće. Ruske trupe su raspoređene u dve velike baze u zapadnom regionu i na desetine manjih pozicija širom zemlje.

Tenzije između američkih i ruskih snaga u Siriji već neko vreme rastu.  Pokušaji SAD da prošire svoje vojno prisustvo u Siriji i obostrano neslaganje oko koordinacije akcija, mogli bi na kraju dovesti do opasnog sukoba.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version