Naslovna Novosti Rusija razvija kompleks nosača aviona „Admiral“ za transport borbenih dronova do cilja

Rusija razvija kompleks nosača aviona „Admiral“ za transport borbenih dronova do cilja

0
operater fpv drona
operater fpv drona
google news

Rusija je navodno razvila sistem pod nazivom „Admiral“ nosač aviona, dizajniran za transport više borbenih FPV bespilotnih letelica pomoću bespilotne letelice sa fiksnim krilima.

Dmitrij Zubarev, portparol kompanije Svjaz Spetszaštita, obavestio je TASS da su razvili kompleks nosača aviona „Admiral“ zasnovan na svom dronu tipa Admiral, koji ima trajanje leta od četiri do šest sati.

Zubarev je objasnio da je osmišljen mehanizam za lansiranje kompaktnih udarnih FPV dronova, a dron je opremljen relejnom stanicom.

Dok vrši patrolu ili izviđanje i identifikuje interesnu tačku, operater može direktno sa platforme „Admiral“ da pošalje jednog ili dva mini drona u napad, od kojih svaki nosi oružje. Naglašava da je kompleks strateški napravljen da čuva teritoriju i izvodi precizne udare.

Zubarev je takođe podvukao: „S jedne strane, dva FPV drona nisu dovoljna, ali, s druge strane, kompleks bi trebalo da se koristi u bezbednosne svrhe, a ne u ofanzivnim operacijama.

On je istakao da ukoliko dođe do situacije u kojoj je uključena diverzantska ili izviđačka grupa, ovi dronovi mogu biti efikasno raspoređeni za precizne udare. U nastavku je primetio da „Admiral“ može značajno da proširi ovaj radijus u poređenju sa standardnim operativnim dometom FPV dronova, koji obično obuhvata 4-5 km.

Bespilotna letelica „Admiral“ ima nosivost do 8 kg uz postizanje maksimalne visine leta do 3 km. Uređaj je dizajniran za efikasne performanse sa brzinom krstarenja od 100 km/h i maksimalnom brzinom od 150 km/h.

ruski fpv dron upir zavrsio testove u zoni sukoba
ruski fpv dron upir zavrsio testove u zoni sukoba

Može efikasno patrolirati područjem koje obuhvata oko 20 kvadratnih kilometara. Radeći neprimetno u temperaturnom opsegu od minus 25 do 40 stepeni, Admiral pokazuje svoju prilagodljivost različitim uslovima.

Sistem će biti testiran u Ukrajini

Portparol je dodao da je sistem namenski dizajniran za zaštitu područja i precizne mogućnosti udara. Zubarev je takođe otkrio da postoje planovi za početno postavljanje ovog novog kompleksa u Ukrajini uskoro.

Zubarev je primetio da je njihov tim aktivno sprovodio probne letove u poslednja dva meseca. Oni planiraju da u narednim mesecima rasporede nosač aviona „Admiral“ u „zonu novog svetskog rata“, kako ruski mediji ponekad nazivaju sukob u Ukrajini.

U toku su pregovori sa raznim bataljonima i jedinicama kojima je ova tehnologija potrebna. Zubarev je izrazio očekivanje da će prve jedinice sistema biti poslate na testiranje već u septembru.

Ovaj koncept nije sasvim nov, međutim, to je prvi put da tako nešto proizlazi iz ruskog odbrambeno-industrijskog sektora. Pojava ovog razvoja je podvukla rastući značaj FPV dronova, pošto obe strane u velikoj meri koriste ovu kategoriju bespilotnih letelica u borbi.

Kina je početkom godine predstavila prvi na svetu, potpuno autonomni, nosač dronova Žu Hai Iun. Žu Hai Iun, prvi morski nosač dronova na svetu koji može da funkcioniše nezavisno, isporučen je u kineskom Džuhaju 12. januara.

FPV (First-Person View) bespilotne letelice mogu imati bojeve glave za uništavanje vozila ili eksploziv zakačen na njih. Za upravljanje FPV drona je potreban vešt pilot jer su napravljeni za brzinu i agilnost. Mogu da ostanu na jednom mestu ili da se kreću kroz vazduh brzo i precizno.

Tipično, FPV bespilotne letelice možda ne mogu same da pređu veliku udaljenost, ali bi posedovanje nosača za transport na velike udaljenosti pružilo značajnu prednost za rusku vojsku, kako je objasnio portparol kompanije Svjaz Spetszaštita.

Štaviše, isplativost ovih sistema je podržana njihovom inherentnom jednostavnošću i upotrebom lako dostupnih komercijalnih komponenti. Dakle, američke sankcije ruskoj odbrambenoj industriji neće značajno ometati proizvodnju ovih dronova.

Tačan broj sistema nosača aviona „Admiral“ koji će se koristiti u Ukrajini u narednim mesecima ostaje nepoznat. S obzirom na trenutnu fazu testiranja ovih dronova, verovatno je da njihova količina možda neće biti značajna.

Takođe je moguće da će proizvođač nakon testiranja u ukrajinskom sukobu razmotriti nadogradnju na osnovu povratnih informacija osoblja.

Ovo je uobičajna praksa među ruskim i zapadnim proizvođačima naoružanja, koji imaju za cilj da poboljšaju efikasnost svojih platformi i isprave slabosti na osnovu realnog ratnog iskustva.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version