Naslovna Novosti Kina napravila prvi na svetu, potpuno autonomni, nosač dronova Žu Hai Iun

Kina napravila prvi na svetu, potpuno autonomni, nosač dronova Žu Hai Iun

0
zhu hai yun
zhu hai yun
google news

Žu Hai Iun, prvi morski nosač dronova na svetu koji može da funkcioniše nezavisno, isporučen je u kineskom Džuhaju 12. januara. Isporuka dolazi skoro osam meseci nakon što je brod porinut u maju 2022.

Žu Hai Iun je prvi naučni istraživački brod bez posade sa sistemom autonomne navigacije i funkcijama daljinske kontrole.

Činjenica da bespilotni nosač ima daljinsko upravljanje znači da je sposoban za nezavisnu navigaciju na otvorenom. Izgrađen je pod nadzorom Laboratorije za nauku i inženjerstvo južnog mora Guangdong (Zhuhai) i dobio je prvi sertifikat za inteligentni brod od strane Kineskog klasifikacionog društva (CCS).

Prema planovima, očekuje se da će brod sprovesti naučnu studiju o okeanu i obaviti druga zapažanja, izvestio je državni Global Times.

Prema izveštajima kineskih medija, dron nosač dronova završio je 12 sati autonomne navigacije i naučio kako da izbegne prepreke i planira rutu.

Izgradnja Zhu Hai Iun-a počela je jula 2021. godine u Guangdžouu od strane brodogradilišta Huangpu Venchong, podružnice najveće kineske brodograditeljske kompanije, China State Shipbuilding Corporation.

Značaj posedovanja matičnog dronova kao što je Zhu Hai Iun je veliki i za Kinesku Armiju. Kineska ratna mornarica radi na pristaništu za sletanje helikoptera tipa 076, za koje se kaže da je u stanju da nosi borbena letelica bez posade.

Iako je Žu Hai Iun dizajniran za civilnu upotrebu, neki stručnjaci su izrazili skepticizam i veruju da bi to mogao biti uvod u brod Tip 076, koji će igrati ulogu dronova u mornarici kineske vojske. Brod ima projektovanu deplasman od 2.000 tona a dimenzije su DŠV 88,5 x 14 x 6,1 metara. Sa maksimalnom brzinom od 18 čvorova (33 kmh), može da plovi brzinom od 13 čvorova (24 kmh).

Brojni bespilotni uređaji, uključujući bespilotne letelice, bespilotne brodove i podmornice, mogu se transportovati na prostranoj palubi broda zahvaljujući njegovom Inteligentnom mobilnom okeanskom stereo sistemu za posmatranje, koji je razvila Laboratorija za nauku i inženjerstvo južne pomorske Guangdong.

Prema nekim vojnim stručnjacima, kineska vojska bi takođe mogla da koristi dronove za prikupljanje obaveštajnih podataka u spornom Južnom kineskom moru, gde su brojne nacije polagale suprotstavljene teritorijalne pretenzije. Kina je poslednjih godina pojačala svoje vojno prisustvo i sve odlučnije tvrdi da ima suverenitet nad morem.

Pošto je brod dizajniran za prikupljanje podataka, svakako ima potencijal da postane moćno obaveštajno oruđe. Pored Žu Hai Iun-a, Kina je pravi značajna ulaganja u različite bespilotne platforme, uključujući dronove i autonomna vozila, kako bi ojačala poziciju svoje mornarice.

Kina ima najveću industriju brodogradnje na svetu.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version