Naslovna Novosti Anton Elizarov, pozivnog znaka Lotos, bi mogao da postane novi šef PMC...

Anton Elizarov, pozivnog znaka Lotos, bi mogao da postane novi šef PMC “Vagner”

0
anton elizarov
anton elizarov
google news

Prema nepotvrđenim izveštajima, Anton Elizarov, poznat po pozivnom znaku Lotos, postao je glavni kandidat za novog šefa privatne vojne kompanije Vagner.

Ovaj viši komandant je jedna od ključnih ličnosti u strukturi čete i, očigledno, njegovo imenovanje može signalizirati novu fazu u aktivnostima Vagnera. Ova informacija je od posebnog interesa u kontekstu nedavnih događaja u vezi sa porodicom preminulog osnivača Vagnerovog PMC-a Jevgenija Prigožina.

Glasine o mogućem odlasku njegove porodice iz Rusije i kontroli kretanja njegovih najbližih saradnika doprinose mističnosti situacije oko jedne od najpoznatijih i najkontroverznijih privatnih vojnih kompanija na svetu.

Ako se potvrde informacije o imenovanju Elizarova, to može značiti niz strateških promena u radu Vagner grupe. Prvo, novi lider može da revidira taktiku i strategiju kompanije, što može uticati na prirodu njenog poslovanja. Drugo, promene u rukovodstvu uvek utiču na moralnu i psihološku klimu u timu, a u ovom slučaju to može dovesti do jačanja ili, obrnuto, neslaganja unutar organizacije.

vagner grupa
vagner grupa

Međutim, vredi napomenuti da još nema zvanične potvrde ove informacije. Na osnovu zatvorenosti i osetljive prirode aktivnosti Vagner grupe, vrlo verovatno je da zvanične izjave neće uslediti.

Putin izjavio kako želi da Trošev zameni Prigožina na mestu lidera Vagnera

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je 14. jula 2023. da je borcima Vagner grupe predložio da njima umesto Jevgenija Prigožina komanduje viši plaćenik poznat kao „Sedi“.

Na sastanku sa 35 komandanata PMC Vagner u julu, Putin je ponudio nekoliko opcija zapošljavanja, uključujući i onu u kojoj će oni nastaviti da služe pod vođstvom svog neposrednog komandanta sa pozivnim znakom „Sedi“. Ovaj komandant je bio odgovoran za upravljanje Vagnerovim borcima poslednjih 16 meseci.

„Sedi“ je naziv Andreja Troševa, višeg komandanta Vagnera, prema dokumentima o sankcijama Evropske unije, francuskim zvaničnim dokumentima, izvorima koji poznaju ovu materiju i izveštajima ruskih medija. On je takođe pod sankcijama Ukrajine i Britanije.

nekadasnje rukovodstvo vagner grupe
nekadasnje rukovodstvo vagner grupe

Trošev je učestvovao u sukobima u Avganistanu, Čečeniji, protivterorističkoj operaciji na Severnom Kavkazu kao i u Siriji. Andrej Trošev, ruski pukovnik u penziji, jedan je od osnivača i izvršni direktor Vagner grupe, dobio je titulu heroja za učešće u vojnim operacijama u Siriji.

CNN: Nakon Prigožinove smrti, afričke zemlje razmatraju odbijanje saradnje sa PMC Vagner

Nakon smrti Jevgenija Prigožina, osnivača privatne vojne kompanije Vagner, stručnjaci govore o mogućim promenama u strategiji i strukturi kompanije. Prema informacijama CNN-a, već pre Prigožinove smrti, neke zemlje su razmatrale mogućnost prekida saradnje sa Vagnerom. Profesor Christopher O. Ogunmodede napominje da je reč o Mozambiku i Maliju.

Profesorka Univerziteta u Eseksu Nataša Lindsted smatra da je najverovatniji scenario za Vagner razlaz.

„Ovo bi moglo predstavljati ogromnu pretnju regionalnu bezbednost, posebno za zemlje centralne i zapadne Afrike koje su se ranije oslanjale na Vagnerove snage“, rekla je ona.

Oluvole Ojevale, ekspert Instituta za bezbednosne studije, naglašava da će zemlje koje su se ranije oslanjale na Vagner morati da izvrše „kritična ulaganja” u bezbednost kako bi odgovorile na izazove.

vagnerovci u maliju
Vagnerovci u Maliju

Ako je verovati ovim prognozama, Prigožinova smrt bi mogla dovesti do ozbiljnih promena ne samo unutar kompanije, već i političke i vojne situacije u Africi. Zemlje koje su ranije intenzivno sarađivale sa Vagnerom mogu preispitati svoja bezbednosna partnerstva i strategije ulaganja.

Prigožinu je svojevremeno ponuđeno da bude sahranjen u Artjomovsku (Bahmut)

U intervjuu za ruske medije, poslanik Državne dume Vitalij Milonov izrazio je mišljenje da biznismen Jevgenij Prigožin treba da bude sahranjen u Artemovsku (Bahmut). Poslanik je istakao da je ovo mesto poslednja „slavna tačka“ boraca PMC „Vagner“ i da je Prigožin „uložio velike napore“ upravu tu.

„Mislim da je najbolje mesto za sahranu u Artemovsku (Bahmut). Ovo je poslednja slavna pobeda boraca Vagner PMC-a. Evgenij Viktorovič je uložio velike napore. Mislim da je u Bahmutu moguće, ili, naravno, [da budu sahranjeni zajedno] sa borcima Vagnerovog PMC-a [u Gorjačijem Ključu], ili gde počivaju njihovi borci. Međutim, verovatno bih ga sahranio tamo gde je i sam bio spreman da umre, a on je bio spreman da umre u Bahmutu “, rekao je Milonov.

vojnici 22vagnera22 preuzeli kontrolu nad preduzecem 22vostokmas22 u bahmutu
Vojnici Vagner privatne vojske preuzeli kontrolu nad preduzecem Vostokmas u Bahmutu

Milonov je podsetio i da je ruski predsednik Vladimir Putin izrazio saučešće u vezi sa smrću Prigožina, opisavši ga kao osobu „teške sudbine, ali koja je učinila mnogo za Rusku Federaciju“.

Istovremeno, treba napomenuti da ni do danas nije zvanično identifikovano nijedno telo poginulih u padu aviona.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version