Naslovna Novosti Nakon bombardera Tu-95, ukrajinski diverzanti krenuli u lov na bombardere Tu-22M3

Nakon bombardera Tu-95, ukrajinski diverzanti krenuli u lov na bombardere Tu-22M3

0
nakon bombardera tu 95 ruski tu 22 m3 unisten u napadu dronom
nakon bombardera tu 95 ruski tu 22 m3 unisten u napadu dronom
google news

Nakon decembarskog udara dronom na vazduhoplovnu bazu Engels koji je oštetio ruski bombarder Tu-95 i šokirao rusko vazduhoplovstvo, služba je možda izgubila bombarder Tu-22 zbog drugog navodnog ukrajinskog udara dronom.

Napad dronom je bio usmeren na ruski bombarder sa okretnim krilima Tu-22M3, baziran na Soltsi-2 19. avgusta. Čim je vest izbila, na društvenim mrežama su se pojavili vizuelni prikazi koji pokazuju gusti crni dim koji kulja iz vazdušne baze. Međutim, u početku je bilo nepoznato šta se to u bazi zapalilo.

Sada, drugi set vizuelnih snimaka objavljenih na društvenim mrežama ukazuje na to da je dron pogodio strateški bombarder Tu-22M3. Slike su se prvo pojavile na Telegramu, a zatim su se proširile na druge društvene medije.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je bespilotna letelica udarila u jednu neidentifikovanu letelicu bez direktnog imenovanja bombardera Tu-22M3. „Danas oko 10:00 po moskovskom vremenu, kijevski režim je izveo teroristički napad pomoću bespilotne letelice tipa kvadrikopter na vojni aerodrom u Novgorodskoj oblasti“, navodi se u Telegramu.

Navodeći nejasne detalje, rusko ministarstvo odbrane je saopštilo: „Kao rezultat terorističkog napada, izbio je požar na aerodromskom parkingu, koji su vatrogasne ekipe odmah ugasile. Jedan avion je oštećen; u terorističkom činu nije bilo žrtava“.

Vazdušna baza je udaljena više od 660 kilometara od granice Ukrajine, što ukazuje da je za napad poslat dron velikog dometa ili da je aerodrom gađan civilnim kvadrikopterom sa pojačanom baterijom i improvizovanom eksplozivnom napravom. U tom slučaju napad je verovatno izvela grupa diverzanata kojima je koordinisao Kijev u Rusiji, što je i verovatniji ishod.

U vazduhoplovnoj bazi Soltsi-2 nalazi se 840. puk teškog bombardovanja, koji se sastoji od strateških bombardera Tu-22M sa krilom promenljivog zamaha razvijenim tokom sovjetske ere. Čim je baza bila napadnuta, rusko vazduhoplovstvo je navodno premestio avione u udaljenu bazu.

tu 22m3 baca fab 150
tu 22m3 baca fab 150

Iako su Tu-22 arhaični bombarderi iz sovjetske ere, oni su u velikoj meri korišćeni za lansiranje starijih supersoničnih H-22 i još novijih varijanti H-32, koje su uglavnom moćne protivbrodske rakete i poznate su po gađanju ukrajinskih ciljeva i izazivajući široko rasprostranjena razaranja. Ovo bi verovatno moglo da objasni zašto su ovi bombarderi bili gađani.

Veruje se da Rusija ima oko 100 bombardera Tu-22M3. Međutim, podaci su kontroverzni, jer neki izvori kažu da je broj nešto veći od 60. Prema pisanju ruskih medija, Rusija će unaprediti 30 jedinica Tu-22M3 na nivo Tu-22M3M. Tu-22M je trenutno stacioniran u ruskim vazdušnim bazama Olenja, Bela, Djagilevo i Šajkovka.

Ukrajina je uglavnom imala ograničenu odbranu od ovih brzih projektila, što su ukrajinske vazduhoplovne snage priznale. Sa dolaskom odbrambenih baterija Patriot, protivvazdušna odbrana zemlje je donekle pojačana, ali su one stacionirane u i oko glavnog grada Kijeva, a primera radi Ukrajina je 1,7 puta veća od Nemačke.

Tu-22M3 je drugi ruski bombarder oštećen od strane ukrajinskih diverzanata

Duboko unutar ruske teritorije, 5. decembra ukrajinske bespilotne letelice napale su vazdušnu bazu Engels-2. Iako šteta u početku nije mogla da se utvrdi, objavljeni satelitski snimci pokazuju da je ruski bombarder Tu-95 pretrpeo oštećenje.

Jedan strateški bombarder Tu-95 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije zapalio se, pokazuju satelitski snimci vazduhoplovne baze Engels-2 u Saratovskoj oblasti.

ruska vazdusna baza engels na udaru drona dva aviona u plamenu
ruska vazdusna baza engels na udaru drona 5. decembra 2022

Prema satelitskim snimcima, strateški bombarder Tu-95MS se može videti prekriven vatrogasnom penom, koja se koristi za hlađenje vatre i oblaganje goriva kako bi se sprečilo da dođe u kontakt sa kiseonikom.

Budući da nuklearni bombarder Tu-95, kičma ruskih bombarderskih snaga, nikada nije pogođen ili uništen u borbi, njegovo čak i privremeno uklanjanje iz aktivne službe smatralo se teškim udarcem, a posebno u zapadnoj štampi. Bombarder nije uništen, ali je poslat u hangare za remont, a predviđalo se da neće biti spreman za borbu najmanje godinu dana.

Napad 5. decembra izveden je pomoću drona iz sovjetske ere modifikovanog od strane diverzanata i naoružan eksplozivom. Tada smo ustanovili da je to bio izviđački dron Tu-141 Striž, sa modifikacijama kao kod onog koji je greškom, poslat od strane ukrajinaca, završio u Zagrebu još u martu 2022 godine.

Dok se Engels-2 nalazi 600 kilometara istočno od teritorije pod kontrolom Ukrajine, Ukrainka-Seriševo je udaljeno preko 6.000 kilometara od Ukrajine. Kasnije su neki izveštaji takođe sugerisali da su neki od ovih bombardera prebačeni u vazdušnu bazu Olenja južno od Murmanska, gde je Tu-22M3 prebačen.

Bombarderi T-95 i Tu-160 su glavni među ruskim strateškim bombarderima. Međutim, Tu-22M3 je značajna prednost s obzirom da je ukrajinski vazdušni prostor zasićen i da su krstareće rakete dugog dometa ispaljene iz ruskog vazdušnog prostora najbolja opcija Moskve da zadrži ukrajinsku vojsku na ivici.

tu 95msm
tu 95msm

Sa druge strane tekući napadi diverzanata koordinirani iz Kijeva otkrili su slabe tačke u ruskoj odbrani u pozadinskom delu. Definitivno je da postoji potreba za jačanjem zaštite strateški važnih aerodroma i preduzimanjem oštrih kontradiverzionih mera.

S druge strane, odluka o napadu na ruski bombarder definitivno će izdejstvovati odmazdu i tako ćemo ponovo biti svedoci začaranog kruga.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version