Naslovna Novosti Prva ruska lunarna stanica u 47 godina, Luna-25 srušila se na Zemljin...

Prva ruska lunarna stanica u 47 godina, Luna-25 srušila se na Zemljin prirodni satelit

1
luna 25 lansiranje
luna 25 lansiranje
google news

Letelica se srušila na površinu Meseca, navodi se u saopštenju Roskosmosa.

Prva ruska lunarna misija u 47 godina završila se neuspešno nakon što je letelica Luna-25 izmakla kontroli i srušila se na površinu Meseca.

Ruska državna svemirska korporacija Roskosmos saopštila je da je izgubila kontakt sa letelicom u subotu u 11:57 GMT nakon problema pošto je letelica preusmerena u orbitu pre sletanja. Bilo je planirano meko sletanje na Mesec.

Prestižna misija je imala pored osnovne namene za cilj i da utvrdi poziciju Rusije kao svemirske sile, titulu koju drži još od Hladnog rata, kada je SSSR dominirao svemirskom trkom zajedno sa SAD, lansirajući prvi satelit u svemir, Sputnjik 1, a dok je kosmonaut Jurij Gagarin postao je prvi čovek u svemiru.

Rusija nije lansirala lunarnu misiju od Lune-24 1976. godine, kada je Leonid Brežnjev bio na čelu Kremlja.

Poslednja sovjetska letelica, Luna-24, poslata je na Zemljin satelit 1976. Njen glavni zadatak je bio prikupljanje uzoraka lunarnog tla, od kojih je 170 g uspešno dopremljeno na Zemlju. Nakon proučavanja uzoraka, naučnici su sugerisali da lunarno tlo može sadržati vodu u koncentraciji od 0,1% težine.

luna 25 roskosomos
luna 25 roskosomos

Prema ruskim svemirskim zvaničnicima, Luna-25 je trebalo da sleti na južni pol jedinog prirodnog satelita Zemlje 21. avgusta.

Pored SAD, Rusija se takmiči sa Indijom, čija svemirska letelica Čandrajan-3 treba da sleti na južni pol Meseca ove nedelje, ali i sa Kinom, koja je takođe povećala svoje lunarne ambicije.

Formirana je specijalna međuresorna komisija koja će istražiti razloge gubitka svemirske letelice Luna-25, čija je misija izazvala nadu u Moskvi da će vratiti Rusiju na čelo trke lunarnih supersila.

Podsetimo, sa kosmodroma Vostočni u Amurskoj oblasti, 11. avgusta u 2.11 časova uspešno je lansirana ruska raketa-nosač Sojuz-2.1b sa lunarnom stanicom Luna-25. 

Bilo je planirano da stanica Luna-25 prikuplja i analizira tlo, kao i da sprovodi dugoročne studije, uključujući proučavanje mesečeve egzosfere. Dok su dosadašnja sovjetska lunarna vozila sletala samo u ekvatorijalnu zonu Meseca, Luna-25 je trebalo da izvrši meko sletanje u blizini Južnog pola sa teškim terenom. 

luna 25 u kosmodromu vostocni
luna 25 u kosmodromu vostocni

Luna-25 je trebalo da usmeri svoje antene ka Zemlji i prenosi podatke. Ekspedicija je trebalo da traje godinu dana.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version