Naslovna Novosti Nakon Ukrajine, Rusija predstavila svoj pomorski dron “Vizir” spreman i za arktičke...

Nakon Ukrajine, Rusija predstavila svoj pomorski dron “Vizir” spreman i za arktičke uslove

0
bezposadni camac „vizir.
bezposadni camac „vizir.
google news

Kako se situacija na Crnom Moru sve više komplikuje, ruska armija je pristupila ubrzanom razvoju sopstvenih nadvodnih dronova.

Tako su na tekućem forumu „Armija 2023“ u Kubinki specijalisti ”Zavoda za mašinogradnju” KMZ No. 925 iz Kingisepa (Lenjingradska oblast) predstavili univerzalni bezposadni čamac na bazi platforme tipa „Vizir“. 

Generalni direktor zavoda, Mihail Danilenko, izjavio je da „bespilotni jurišni čamac može izvršavati zadatke uz pomoć električnog pogona, odnosno, glavni motor, napajan iz baterija, obezbeđuje male brzine u ekonomičnim režimima. To će biti hibridni motor. Kao oružje protiv, na primer, neprijateljskih dronova, na njega možete postaviti teški mitraljez i lake rakete“.

Danilenko je precizirao da će plovilo, pri malim brzinama, imati radijus kretanja do 600 km. Pri velikim brzinama domet se smanjuje, ali će brod moći da ubrza do 80 km/h. 

Kompanija iz Kingisepa je na forumu predstavila i hidrografski čamac GRK 700 “Vizir” namenjen za snimanje obalnog pojasa i dna. Ovo plovilo može da se koristi kao nosač sonarne opreme, uključujući ehosondu. Sa jedne komandne stanice/panela istovremeno se može upravljati sa 6 hidrogafskih čamaca. Kada se koristi kao bezposadno plovilo, u njega je položen algoritam za povratak u bazu: brod ima pun sistem pozicioniranja na pučini.

bezposadni camac na bazi platforme tipa „vizir. na forumu armija 2023
bezposadni camac na bazi platforme tipa „vizir. na forumu armija 2023

U slučaju da ga neprijatelj presretne, ima sistem koji ga navodi do tačke evakuacije, odnosno, ima algoritam za povratak u bazu. U zavisnosti od ukazanih potreba, „Vizir“ može izvršavati različite zadatke poput dopremanja trupa do mesta iskrcavanja i povlačenja na bezbednu udaljenost, približavanja obali i povratka u bazu.

U slučaju presretanja i napada, pomorski dron „Vizir“ može da se suprotstavi raketama, vatrom iz teških mitraljeza i sistemom za elektronsko ratovanje, kao i mrežom za letilice. Pored toga, čamac može samostalno da ode do zadate tačke i lansira svoj dron.

Brodovi tipa „Vizir“ isporučeni su „Baltičkom brodogradilištu“ za potrebe nuklearnih ledolomaca projekta 22220. Tamo su obavljali funkciju čamaca sa posadom sa zaštitom od leda. Snaga takvih čamaca kreće se od 150 do 350 KS.

rian 8244038.hr.ru 1 pic4 zoom 1500x1500 305

KMZ No. 925, inače u sastavu ruske odbrambene industrije, poseduje posebno odeljenje za malu brodogradnju. Kompanija je uvela nove tehnologije za proizvodnju čamaca, uzimajući u obzir savremene zahteve. Čamci serije “Safir” RK-400A, RK-700, RK-700A, RK-1200 su čamci nove generacije, razvijeni na bazi savremenih tehnologija i dostignuća domaće industrije.

Čamci serije “Safir” rade se u varijantama sa plastičnim i aluminijumskim trupom, otvorenog tipa ili sa zatvorenom kormilarnicama. Takođe se proizvode i brodska korita od  armiranog fiberglasa sa zaštitom od leda za upotrebu u agresivnim morskim sredinama i arktičkim uslovima.

Ukrajina priznala da je pomorski dron, sa 850 kilograma eksploziva, napao Kerčki most

Ukrajinska služba bezbednosti (SBU) objavila je za Si-En-En ekskluzivni snimak koji prikazuje trenutak 17. jula kada je ukrajinska vojska koristila pomorsku bespilotni letelicu za napad na ruski most na aneksiranom Krimu. 

Takođe su pružili nove detalje o napadu i upozorili na nastavak takvih napada.

Šef Ukrajinske službe bezbednosti Vasil Maliuk rekao je za Si-En-En da je korišćeni dron, nazvana „Morska beba, Sea Baby”, rezultat višemesečnog istraživanja i razvoja koje je ukrajinska vojna industrija uložila odmah nakon invazije. Površinski dronovi su izum Službe bezbednosti Ukrajine“, rekao je on.

„Nijedna od privatnih kompanija nije uključena. Uz pomoć ovih dronova nedavno smo izveli uspešan udar na most na Krimu, veliki amfibijski desantni brod Olengorskij Gornjak i naftni tanker SIG“, izjavio je on.

New video shows attack on $4 billion Russian bridge

SBU su kome drugom nego Si-En-Enu dostavili video snimak julskog napada, koji pokazuje trenutke pre nego što je dron Sea Baby, napunjen sa do 850 kilograma eksploziva, udario u jedan od betonskih potpornih stubova mosta.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version