Naslovna Novosti Proruski hakeri tvrde da su probili u kijevski strateški elektronski obaveštajni sistem

Proruski hakeri tvrde da su probili u kijevski strateški elektronski obaveštajni sistem

0
proruski hakeri tvrde da su probili u kijevski strateski elektronski obavestajni sistem
proruski hakeri tvrde da su probili u kijevski strateski elektronski obavestajni sistem
google news

Proruski hakeri iz grupe Solncepek su 15. avgusta prijavili da su napali strateški elektronski obaveštajni sistem Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine (GUR), nanevši veliku štetu resoru i svim Oružanim snagama Ukrajine.

Hakeri su tvrdili da su uništili ceo sistem strateške elektronske obaveštajne službe GUR-a.

Navodno su poremećene sve stanice za radio nadzor na kratkim i ultra kratkim talasima i kanali satelitskih komunikacionih linija. Sva oprema koju su isporučile Britanija, Poljska i druge zapadne zemlje bila je paralizovana.

„Kao dokaz postavljamo radne površine operatera poljskog radio-obaveštajnog kompleksa ICAS, ukrajinskog kompleksa Horticija [Khortytsia], britanskog kompleksa RFeye i druge materijale iz interne mreže“, navodi se u njihovoj poruci.

hakovani ukrajinci 2

Hakeri su se zahvalili nekim zaposlenima ukrajinskog GUR-a na „pomoći“. Nisu razjasnili da li je reč o namernoj sabotaži ili nemaru ukrajinskih vojnika.

Hakeri grupe Solntcepek uspeli su da preuzmu i neke poverljive dokumente, uključujući vojne izveštaje i spiskove gubitaka. Oni su podeljeni ruskim snagama za sprovođenje zakona i medijima.

Prema izveštajima, dokumenti koji su procureli otkrili su da su Ukrajinci zajedno sa Litvancima razgovarali o aktivnostima o elektronskoj obaveštajnoj službi na Krimu, u Kalinjingradskoj oblasti i u Belorusiji.

Iz nekog razloga, GUR je raspolagao i dokumentima o izgradnji američkih nuklearnih podmornica klase Kolumbija. Moguće je da Vašington planira ili da ih iskoristi za napade na rusku Crnomosku flotu, ili da ih prebaci u Ukrajinu, tvrde pojedini ruski izveštači.

Prema dokumentima koji su procureli, samo operativno-strateška grupa Horticija izgubila je 1.042 vojnika, uključujući ubijene i zatvorene, zaključno sa 0. Istovremeno, podacima je dodata napomena „Razjašnjava se“.

Međusobni hakerski napadi između Rusije i Ukrajine se dešavaju konstantno od eskalacije sukoba februara 2022. godine. Ruski ministar spoljnih poslova je u aprilu izjavio kako Ukrajina pokušava da ometa ruske komunikacione satelite uz pomoć stranih stručnjaka.

U ruskim sredstvima informisanja i na društvenim mrežama se još 1. novembra 2022. godine pojavila vest da je haker DNR pod pseudonimom ”Džoker DNR” hakovao ”američki program DELTA koji je koristila ukrajinska vojska”. 

hakovani ukrajinci 6

Među istaknutim hakerskim grupama se nalazi i grupa “RaHDit”, poznata kao “Zli ruski hakeri”. Početkom godine su objavili oko 6.000 datoteka ukrajinskog neonacističkog puka “Azov” na portalu “НeмeZida”.

Od sada će Oružane snage Ukrajine morati da nastave kontraofanzivu ali slepih i gluvih, što će značajno povećati broj novih zastava na grobljima, zaključili su hakeri.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version