Naslovna Novosti Moskva: Ukrajina pokušava da „hakuje“ ruske satelite uz pomoć „stranih zemalja“

Moskva: Ukrajina pokušava da „hakuje“ ruske satelite uz pomoć „stranih zemalja“

0
ilustracija haker
ilustracija
google news

Ruski ministar spoljnih poslova je naveo da Ukrajina pokušava da ometa ruske komunikacione satelite uz pomoć stranih stručnjaka.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je 5. aprila saopštenje u kojem je istaklo navodne pokušaje Ukrajine da ometa ruske civilne komunikacione satelite, preneo je TASS.

„Kijevski režim, uz učešće stručnjaka iz nekoliko stranih zemalja, pokušava da utiče na ruske civilne komunikacione satelite“, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministarstvo je navelo da takav čin predstavlja ozbiljno kršenje međunarodnog prava, a Rusija ima ovlašćenje da na odgovarajući način odgovori. Štaviše, Moskva je istakla da imaju na raspolaganju sve potrebne resurse da preduzmu akciju, dok se neki posle više desetina godina, užurbano, ponovo razvijaju.

Sateliti su odigrali značajnu ulogu u tekućem sukobu između dve zaraćene zemlje. Rusija ima veće mogućnosti u svemiru u odnosu na Ukrajinu, ne računajući bezrezervnu pomoć Zapada.

Na osnovu onoga što su stručnjaci kažu, može postojati mogućnost da Ukrajina, uz pomoć zapadnih zemalja, ometa protok podataka između ruskih satelita i zemaljskih stanica.

Na primer, 2008. zemaljska stanica u Norveškoj bila je izložena sajber napadu koji je izazvao 12-minutne smetnje NASA Landsat satelitima. Kasnije te godine, hakeri su preuzeli kontrolu nad NASA satelitom za posmatranje Terra Earth i imali potpuni pristup njemu, sa izuzetkom mogućnosti da njime i upravljaju.

soyuz tma 7
Sojuz TMA-7

Analitičari veruju da ako je izjava ruskog ministra spoljnih poslova tačna, hakeri mogu imati mogućnost da deaktiviraju komunikaciju ruskog satelita, čineći ga neoperativnim. Mogli bi čak i da izazovu štetu tako što će potrošiti sve svoje gorivo ili usmeriti svoju opremu za snimanje ka suncu da bi satelit izgoreo.

Rusija ima dugu istoriju istraživanja svemira i razvila je niz naprednih svemirskih tehnologija, uključujući lansirne rakete, satelite i svemirske letelice sa ljudskom posadom. Nasuprot tome, Ukrajina se u velikoj meri oslanja na komercijalne satelitske komunikacione usluge koje im prvenstveno pružaju SAD.

Zapadni izveštaji čak ukazuju na to da Rusija ima određene problema sa lansiranjem preciznih raketnih napada tokom tekuće konfrontacije sa Ukrajinom. Veruje se da je to zbog slabijih performansi njihovih vojnih i komunikacionih satelitskih sistema.

Takođe, Sjedinjene Države su optužile kinesku firmu da pomaže ruskim aktivnostima u Ukrajini. Vašington takođe poziva Evropsku uniju i druge partnere da stave kinesku satelitsku kompaniju na crnu listu zbog navodne pomoći u vojnim akcijama Rusije u Ukrajini.

internet satelitski link
internet satelitski link

Sankcije koje su trenutno na snazi donekle ograničavaju mogućnost Rusije da uvozi tehnologiju. Moskva je izgubila nekoliko sporazuma o lansiranju na kosmodromu Bajkonur u Kazahstanu.

NASA i njeni partneri sada mogu da transportuju astronaute do Međunarodne svemirske stanice (ISS) preko svemirskih letelica SpaceX i Boeing umesto da koriste raketu Sojuz.

Evropska svemirska agencija prekinula je veze sa Roskosmosom, posebno u vezi sa misijom EkoMars. Bilo kako bilo, tekući sukob između Rusije i Ukrajine ne smatra se „prvim svetskim svemirskim ratom“.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version