Naslovna Novosti Ruski bombarderi iznad Arktika! Rusija demonstrira moć i aktivira Stratešku avijaciju na...

Ruski bombarderi iznad Arktika! Rusija demonstrira moć i aktivira Stratešku avijaciju na patroli

1
ruski bombarderi tu 95ms patrolirali nad vodama beringovog i ohotskog mora
ruski bombarderi tu-95ms
google news

Svi tipovi bombardera bili su uključeni u patrolne letove na Arktiku i drugim regionima.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su 14.08.2023. godine avioni Daleke avijacije izveli više planiranih letova iznad neutralnih voda Baltičkog mora, Barencovog mora, Norveškog mora, Istočnosibirskog mora, Čukotskog mora, Beaufort i Arktički okean.

U aktivnostima su učestvovali strateški bombarderi Tu-160 i Tu-95MS, kao i dalekometni bombarderi Tu-22M3.

Najduži let trajao je više od sedam sati.

Bombarderi koji pripadaju avijaciji dugog dometa su tokom letova bili u pratnji lovaca Su-35S, Su-27 i MiG-31 Vazdušno-kosmičkih snaga i Pomorske avijacije.

„Svi letovi su izvedeni u strogom skladu sa međunarodnim pravilima za korišćenje vazdušnog prostora“, rekao je komandant Daleke avijacije general-potpukovnik Sergej Kobilaš. Piloti dalekometne avijacije redovno lete iznad neutralnih voda Severnog ledenog okeana, Severnog Atlantskog okeana, Crnog mora, Baltičkog mora i Tihog okeana“, rekao je Kobilaš.

Britanci su ubacili avione RAF-a da presretnu dva ruska bombardera, ali nije jasno da li je incident povezan sa ruskim vežbama. Britansko ministarstvo odbrane potvrdilo je da se incident dogodio u ponedeljak ujutro na severu Škotske. Istog dana, Ministarstvo odbrane Holandije je izvestilo da su dva holandska F-16 podignuta sa zemlje u vezi sa približavanjem ruskih bombardera.

Aktivnosti avijacije dugog dometa (strateške avijacije) u sastavu Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije svakako služe kako bi poslale poruke. Po pravilu, patrolne misije ruskih strateških bombardera su vezane za niz vojnih ili političko-vojnih događaja koji su u toku.

Tako treba napomenuti da je poslednjih dana, posebno na Baltičkom moru i na Arktiku, izvedena operativno-strateška vežba Mornaričkih snaga, kodnog naziva Okeanski štit-2023, kao i komandno-štabna obuka predvodeći snage Severne flote.

Takođe, 14. avgusta u Parku Patriota Ministarstva odbrane Rusije kod Moskve počeo je Vojno-tehnički forum Armata-2023, koji je značajan događaj za promociju ruskih vojnih proizvoda. Kako su saopštili predstavnici ministarstva, na forumu se očekuje sklapanje ugovora o nabavci za rusku vojsku u vrednosti većoj od 433 milijarde rubalja.

"H-50" - nova krstareća raketa za "Tu-22M3"
“H-50” – nova krstareća raketa za “Tu-22M3”

Nadamo se da letovi strateških bombardera pokušavaju da privuku pažnju i daju na težini ovom drugom događaju, te da ništa ozbiljnije nije u pitanju.

1 KOMENTAR

  1. Čudo jedno kako “Američki stelt bombarderi B-2 Spirit ponovo vijaju oko Evrope”, a “Rusija demonstrira moć i aktivira Stratešku avijaciju na patroli” preko Arktika 😂😂😂

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version