Naslovna Novosti Američki F-35 aktivirali svoje radare za ciljanje na po dva ruska Su-34...

Američki F-35 aktivirali svoje radare za ciljanje na po dva ruska Su-34 i Su-35

0
f 35
f 35
google news

Dva stelt lovca F-35 koalicije predvođene Sjedinjenim Državama aktivirala su svoje radare za ciljanje na dva borbena bombardera Su-34 i dva borbena aviona Su-35 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije iznad Sirije, izjavio je kontraadmiral Vadim Kulit, zamenik načelnika Ruskog centra za pomirenje u Siriji, danas, 11. avgusta.

Prema rečima komandanta, ruski ratni avioni su detektovali radarski signal i njihovi sistemi odbrane su se automatski aktivirali.

„Dana 11. avgusta od 02:13 do 02:20, tokom redovnog leta u okolini El-Tanfa, dva ruska aviona Su-34 i dva Su-35 snimili su udar nišanskih sistema koji je inicirao automatsko aktiviranje njihovih sisteme odbrane. Iste letelice su pogođene radiolokacijskim dejstvima dva borbena aviona F-35“, rekao je Kulit na dnevnom brifingu.

Komandant je upozorio da akcije koalicije stvaraju situacije pune avionskih incidenata i pogoršavaju situaciju u vazdušnom prostoru Sirije.

Tokom svog brifinga, Kulit je takođe otkrio da su koalicioni borbeni avioni i bespilotne letelice narušili vazdušni prostor Sirije 16 puta iznad jugoistočne oblasti All-Tanf u poslednja 24 sata.

Komandant je dodao da su dronovi koalicije u istom periodu 11 puta prekršili protokole o dekonflikciji sa ruskom stranom.

su 34m2
Su-34M2

Koalicija koju predvode SAD održava garnizon u al-Tanfu, kao i mrežu baza u severnim i istočnim regionima Sirije. Ovo raspoređivanje nije sankcionisano od strane vlade zemlje, koja smatra da je to nelegalna okupacija.

Poslednjih nedelja, koalicija je proširila svoje vazdušne operacije protiv Sirije što je dovelo do tenzija sa ruskom vojskom, koja sa svoje strane, deluje u zemlji prema sporazumu sa vladom.

Ponovljene provokacije koalicije verovatno neće dovesti do direktne konfrontacije sa ruskom vojnom grupom u Siriji. Međutim, ovakve akcije predstavljaju pretnju civilnim letovima iznad Sirije.

Druga američka vojna baza napadnuta u Siriji u roku od samo dva dana

Prema izvorima iz grada Deir ez-Zor, američka baza koja se nalazi u oblasti gasnog polja Konoko severoistočno od grada našla se pod raketnom vatrom.

americka vojna baza
americka vojna baza

Detalji incidenta još nisu jasni, ali je, prema preliminarnim podacima, više projektila ispaljeno na američku vojnu infrastrukturu na ovoj teritoriji.

U ovom trenutku nema izveštaja o žrtvama ili značajnijoj materijalnoj šteti, međutim, lokalni izvori javljaju da su najmanje dve rakete pale u rejon američkog vojnog objekta.

Američka strana još nije dala zvaničan komentar o incidentu. Očekuje se da će se dodatne informacije o napadu i njegovim mogućim posledicama pojaviti u narednim satima.

Treba napomenuti da je ovo druga američka vojna baza koja je ove nedelje napadnuta u Siriji. Ranije su na udaru bile američke vojne baze na severu Sirije, usled čega je uništeno skladište municije i, više nego verovatno, vojna oprema. Incident se dogodio u noći 10. avgusta.

Prema dopisniku lokalne sirijske televizije iz provincije Hasakah, postoji aktivan pokret američkih snaga u blizini naselja Al-Šadadi. Takođe se napominje da dva helikoptera aktivno kruže nad teritorijom u zoni incidenta.

americke trupe u siriji
americke trupe u siriji

Veliki broj lokalnih izvora povezuje incident sa mogućim akcijama proiranskih grupa ili čak militanata koji bi želeli da pokušaju da poremete interese SAD u regionu.

Na osnovu satelitskih snimaka, požari su izbili na više mesta odjednom, međutim, detaljni satelitski snimci će se pojaviti tek u naredna 2-3 dana.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version