Naslovna Novosti Ukrajina tvrdi da je oborila najnoviji ruski dron; najsavremeniju verziju Elerona

Ukrajina tvrdi da je oborila najnoviji ruski dron; najsavremeniju verziju Elerona

5
uhvaceni t 16 eleron
uhvaceni t 16 eleron
google news

Ukrajinci su uspeli da se dokopaju retkosti: reč je o ruskom dronu T-16 kojim su uspeli da preuzmu kontrolu. Dron je sleteo i završio netaknut u rukama ukrajinske vojske.

Akciju je izvela Državna granična služba Ukrajine, koja je uspela da preuzme kontrolu nad ruskim bespilotnim letelicama. Prema pisanju ukrajinske publikacije Militarnyi, dron je uhvaćen u oblasti Harkova.

Прикордонники «Сталевого кордону» посадили новітній ворожий БПЛА

Prema citiranom izvoru, vojnici iz 15. graničnog odreda su koristili sistem protiv bespilotnih letelica da uspešno prizemlje bespilotnu letelicu. Najverovatnije je reč o sistemu sa važnom komponentom elektronskog ratovanja.

Bespilotna letelica T-16 je jedan od najnovijih razvoja porodice dronova Eleron. Bespilotne letelice razvija proizvođač Enics. Kompanija je tokom vremena razvila desetine dronova raznih tipova za vojsku, kao i simulatore i druge vazduhoplovne proizvode.

O T-16 nema mnogo informacija. Do sada su Rusi držali u „tajni“ karakteristike drona.

Šta znamo o T-16 dronu u porodici Eleron

T-16 je razvijen pre nekoliko godina. Bespilotne letelice se koriste u misijama izviđanja i osmatranja, a takođe mogu da se koordiniraju sa artiljerijom kako bi artiljerijski udari bili efikasniji. T-16 ima sposobnost da radi u svim vremenskim uslovima.

Jednostavan za korišćenje i rukovanje, Eleron dronovi nisu konstruisani da nose oružje i municiju, nego da vrše osmatranje iz vazduha u urbanim i ratom zahvaćenim zonama na dnevnoj svetlosti i po mraku. Danas ruska vojska i policija koriste sve varijacije dronova iz porodice „Eleron“.

I pored toga što nisu poznati nikakvi precizni tehnički podaci, poznato je da može da nosi teret do 6 kilograma i da mu je uzletna težina 20 kilograma.

Tokom testova, T-16 je uspeo da postigne brzinu od oko 65 km/h i da pređe 150 kilometara. Navedeni izvor ističe da ne znamo koliko se konačna verzija drona razlikuje od prototipa koji je učestvovao u testovima. Sigurno će sada odbrambene snage Ukrajine shvatiti tehničke specifikacije T-16.

Rusija je godinama potpuno zanemarivala dronove, kako vazdušne, tako i pomorske. Ovo se pokazalo kao veliki problem, posebno kod kamikaza dronova.

Rusi su u međuveremenu požurili da nadoknade propušteno i sada imaju široku lepezu dronova svih namena, od kojih se najviše ističu kamikaza lutajuća municija Lancet ali i Geran-2 kao dalji razvoj iranoskog Shahed-136.

005 geranj 2
Geranj-2

Nedavno su mediji u Rusiji objavili da je ovaj problem rešen. Kako navode Rusi, počela je proizvodnja dronova kamikaza Gastello, koji su nastali na osnovu iskustava stečenih kao rezultat upotrebe dronova tokom borbi u Ukrajini, a industrija obećava 5.000 takvih bespilotnih letelica mesečno.

Dronovi ovog tipa razvijeni su uzimajući u obzir preporuke operatera bespilotnih letelica, koji učestvuju u „specijalnoj vojnoj operaciji“.

Stoga je, tvrdi ruski izvor, akcenat stavljen upravo na one karakteristike koje su nedostajale bespilotnim letelicama na frontu. „Tako će novi dronovi moći da lete i noću. Dronovi rade zasnovani na tehnologiji First Person VieW (FPV). Njihovi operateri vide sliku sa kamere pomoću monitora, video slušalica ili naočara.”

5 KOMENTARA

  1. Јесте, јесте – истина је ! ‘Читали’ смо и
    ми о томе у “Јеж”-ум!

  2. ‘Причу’ знамо напамет, свима ћемо то понављати , али зашто не измисле нешто уверљивије ?!

  3. Сад им верујемо , али ће други пут морати измислити нешто уверљивије!

  4. Ko moze poverovati u nacisticke lazi,videli smo od samog pocetka specijalne operacije koliko je lazi i propaganda. A vidimo i da svaki dan gomila ukropske tehnike polomnjene i predaja ukropskih vojnika

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version