Naslovna Novosti Nemci kažu da su spremni dati Ukrajini rakete Taurus ali prvo SAD...

Nemci kažu da su spremni dati Ukrajini rakete Taurus ali prvo SAD da daju ATACMS

17
po uzoru na britance nemacki poslanik trazi slanje krstarece rakete taurus dometa 500 km ukrajini
Taurus dometa 500 km
google news

U stavu Nemačke o snabdevanju Ukrajine projektilima Taurus, prvi put se pojavila mala infleksija, koja bi mogla da približi datum kada će ovo oružje stići na front. Nils Šmid, portparol SPD-a, stranke kancelara Olafa Šolca, saopštio je da se njegova stranka zalaže za snabdevanje Ukrajine krstarećim raketama Taurus.

„Ne isključujem mogućnost da ćemo u savezu sa Amerikancima obezbediti i dodatne sisteme, kao što je Taurus“, rekao je Šmid, citira Dojče Wele.

„Pre toga, potrebno je osigurati da Ukrajinci sami mogu da izvrše programiranje [rakete] na meti, a za to neće biti potrebe za vojskom Bundesvera – jer ćemo tada biti opasno blizu direktne intervencije u ratu“, izjavio je političar, koji, međutim, ne vidi potrebu da sada donese relevantnu odluku. „Delim ocenu ministra odbrane“, dodao je Šmid.

Takođe 6. avgusta, Andreas Švarc, takođe poslanik SPD-a i šef partijskog budžeta za odbranu, pozvao je saveznu vladu da Ukrajini isporuči krstareće rakete.

„Kontraofanziva klizi, Ukrajina nema značajnije vazduhoplovstvo da je podrži. Dakle, ostaje samo navođeno oružje – na primer krstareće rakete Taurus, uz pomoć kojih ukrajinska vojska može da savlada minska polja koja su postavili Rusi i povrati svoju teritoriju“, rekao je Švarc za „Špigl“.

Pored samih izjava koje ukazuju na promenu pristupa o ovoj temi unutar SPD-a, vredi napomenuti i da je samo tri dana ranije nemački ministar odbrane Boris Pistorijus još jednom odbacio ideju o snabdevanje Ukrajine krstarećim projektilima Taurus.

taurus kepd 350
taurus kepd 350

„U ovom trenutku verujemo da [snabdevanje raketama Taurus] trenutno nije naš glavni prioritet“, rekao je Pistorijus 3. avgusta tokom posete 23. brdskoj pešadijskoj brigadi u gradu Bad Rajhengal. Još nije vreme za donošenje odluke“, dodao je Pistorijus, koji je i član SPD-a, navodi DW.

Kijev je od kraja maja uključio raketne sisteme Taurus u svoje zahteve Berlinu, ali su nemački zvaničnici, iako to nisu kategorički odbacili, diplomatski odbili.

O Taurus raketama ukratko

Krstareće rakete vazduh-zemlja Taurus imaju domet od preko 500 kilometara i po izgledu su slične raketama Storm Shadow/Scalp, koje razvija isti proizvođač – MBDA. Tako varijante Storm Shadow/Scalp namenjene opremanju britanskih/francuskih oružanih snaga imaju domet od preko 500 km, pri čemu je izvozna varijanta ograničena na 250 – 300 km.

Raketa vazduh-zemlja Taurus je oružje visoke preciznosti koje bi moglo da se elektronski integriše u ukrajinske avione Su-24 (koje su ukrajinske vazduhoplovne snage već modifikovale tako da lansiraju i rakete Storm Shadow).

Ova raketa ima sposobnost izbegavanja protivvazdušne odbrane protivnika i koristi sistem za navigaciju po terenu kako bi pronašla i uništila cilj. Osim toga, TAURUS KEPD 350 može nositi različite vrste bojevih glava, uključujući visoko eksplozivne ili bunker-buster varijante, u zavisnosti od specifičnih operativnih zahteva.

Taurus dobija na visini leta tek u poslednjoj fazi, a zatim se spušta na metu pod strmim uglom.

Tandem bojeva glava od 481 kilogram omogućava joj da prodre čak i u jako utvrđene bunkere: pri udaru, prva bojeva glava stvara proboj kroz koji će prodreti drugo eksplozivno punjenje. Senzori omogućavaju da projektil prodre kroz nekoliko spratova bunkera sve dok se ne aktivira druga detonacija.

Pored toga, Taurus kao senzor koristi pasivni infracrveni tragač, što dodatno povećava verovatnoću preživljavanja. Samo navigacioni radarski visinomer emituje slabo zračenje, kažu zvaničnici kompanije Taurus Sistems GmbH (zajedničko preduzeće između nemačke kompanije MBDA, koja poseduje 67 odsto i šveđanskog Saab Dinamics AB sa 33 odsto).

Taurus se u suštini oslanja na tri navigaciona senzora. Pored GPS-a, to je navigacija zasnovana na terenu i navigacija zasnovana na slikama.

MGM-140 ATACMS

Američke rakete ATACMS su tipa zemlja-zemlja i putuju balističkom putanjom. Imaju maksimalni domet od 300 km i teže ih je presresti zbog velike brzine, koja dostiže oko 3 maha.

ATACMS (Army Tactical Missile System) je raketa zemlja-zemlja razvijena od strane američke kompanije Lockheed Martin. Sistem je dizajniran da obezbedi vojsci Sjedinjenih Država mogućnost preciznog udara velikog dometa na različite ciljeve.

Raketni sistem ATACMS je sposoban da pogodi ciljeve kao što su koncentracije neprijateljskih trupa, oklopna vozila i razne građevine. Raketa je vođena GPS-om i ima visok stepen preciznosti, sa verovatnoćom greške manjom od 10 metara u prečniku.

atacms 1
atacms 1

ATACMS se može ispaliti iz raketnog sistema višestrukog lansiranja M270 (MLRS) i raketnog sistema visoke pokretljivosti M142 (HIMARS). 

ATACMS lansirni kontejner ima poklopac sa šest krugova poput standardnog poklopca MLRS rakete, ali sadrži samo jednu raketu te identičan obrazac čini da je za neprijateljske obaveštajne službe izazovnije da ga izdvoje kao metu visoke vrednosti.

ATACMS je koristila vojska Sjedinjenih Država u nekoliko sukoba, uključujući Zalivski rat, rat u Iraku i rat u Avganistanu. 

U ovim sukobima, raketni sistem je korišćen za gađanje različitih ciljeva, uključujući koncentraciju neprijateljskih trupa, oklopna vozila i zgrade. Za vreme američkog rata u Iraku ispaljeno je više od 450 ATACMS.

Od druge polovine jula, napori Kijeva da nabavi rakete ATACMS su intenzivirani, dok Vašington pokazuje neke znake da je voljan da isporuči ovu vrstu oružja.

Taktička raketa ATACMS
Taktička raketa ATACMS

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba je 7. avgusta u telefonskom razgovoru sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom rekao da je zatražio od SAD da isporuče Ukrajini rakete dugog dometa ATACMS.

„Zahvalili smo se SAD za svu pruženu pomoć i istakli potrebu da se povećaju kapaciteti Ukrajine na dugom dometu obezbeđivanjem ATACMS-a“, naveo je Kuleba.

17 KOMENTARA

  1. Ако су Амери-цие и Немци предводници заблуделог ‘стада’ , минско поље је пашњак!!

  2. Rusi su svaki rat zapocinjali lose a zavrsavali pobednicki.
    Ovaj rat je izmedju Rusije i NATo a cijenu placaju Ukrajinci svojim zivotima.
    PBilo bi dobro da se zavrsi diplomatijom bez pobjednika i porazenog…
    Hrvati bilo bi dobro da cutite jer kako rece Ducic,Hrvati su najhrabrini narod,ne sto se nikog ne boje vec zato sto se niceg ne stide.
    Niste vi ratovali sa Srbijom vec ste napali gradjane Hrvatske samo zato sto su Srbi i to po treci put u proslom veku i nad njima izvrsili genocid.
    Jednog dana ima da se vratimo a vi vidite stace te…
    Rusi sigurno dobivaju ovaj rat.

  3. Živi bili pa videli kad jedno jutro ustanemo i na vestima bude zapadna ukrajina uništena,izvršen je nuklearni udar par miliona mrtvih, zapad poziva ruse da se uzdrže od daljih udara po bratskim narodu i tu staje sve. Amerima i englezima je cilj da zid prema rusima bude trajan kako bi vladali ludom evropom i postićiće to najlakše ako rusi unište ukrajince,posle se kreće na kineze i podelili su interesne svere tj sprečili prodor rusa i kineza u evropu, i biće šta bi bi napravi se truli mir,evo kao da gledam ovo

  4. Ostade NATO bez naoružanja.
    Pitam se, dali je moguće da su Ukrajinci dp tpg stepena da me shvataju da sve što rade samo čine sebi loše? Ma šta god i da se desi, Rusija se neće pomiriti tek tako. Zelenskom treba narod suditi.

    • Oba dvojca gluposti govorite. Ustvari razum vam je bolestan. Vidljivo je da ste veliki Rusofili. Što onda nećete u Rusiju nego svi vi koji volite majćicuRusiju idete uvijek studirati u Ameriku ili Englesku. Sve što nosite na sebi dolazi sa zapada. Vozite zapadna kola. Gospodo ja bi ipak sagradio berlinski zid oko cijele zapadne Europe. Zabranio bi vam ulazak u nju. Idite u Rusiju koja vam daje sve i modu i aute i fakultete i ostalo sve što konzumirate na razne načine. Idete čak na zapad pljačkati zlatare, draguljarnice. Idete u zapadne zemlje i na šanku obuče odjeće pa čak i parfema. Zar vam se zapad ne gadi. E zato bi vas izolirao od zapadnog svijeta. Što se tiče Ukrajine Rusi su i ovim ratom postali neprijatelj broj 1 isto tako ko i vi Hrvatima

  5. Nista od svojih nakaradnih ciljeva Rusi nisu ostvarili,niti su usli u Kijev,niti su izvrsili demilitarizaciju Ukraine,niti su sprijecili sirenjeNato saveza koji se prosirio prema Rusiji za milion km 2,niti se Evropa smrzla. Sve to du platili sa 250 000 mrtvih Rusa,a rublja je pala na 94 rublje za dolar,svaka cast na uuspjehu

    • Branko pusti ti geopolitiku drugom i gledaj bolje sebe,rusi ratuju sami protiv celog nato-a, sve dok je rata u ukrajini nece biti rata na drugim mestu,male drzave ce imati barem malo mira

    • Nisu izvršili demilitarizaciju? A kako to, jesi voljan da malo elaborišeš? Ili silom slučaja hoćeš izigravati piglu?
      Uništili im više od pola armije i 99% njihovog naoružanja, i ako to nije demilitarizacija, šta je onda?
      A i kada je cilj bio Kiev?
      Nego pusti ti sve to na stranu. Da li ozbiljno misliš da je Ukrajina bila cilj? Ja koliko vidim NATO skladišta su prazna, od ono što njihovi zvaničnici govore. Ajde da sačekamo, pa da onda pričamo. Tako ste govorili i pre godinu dana kako će Rusija ostati bez municije, pa dogodilo se suprotno. Sećam se kada su obaveštavali da Rusija ima samo 100inu projektila i jos samo nekoliko kinzhala, kad ono i dan danas koriste po 100 projektila na svakih par dana.
      Ajde laki noć 😉

      • Kada je netko neznalica vadi nebitne stvari iz ovog rata. Ako je netko nekome uništio oružje onda je to Ukrajina napravila Rusiji. Pročitaj malo bolje. Ukrajina sa svojim malim arsenalom oružja porazila je tvoje Ruse na primjeru Kijeva. Kada je svijet vidio to tek tada su počeli oružano pomagati Ukrajince. Sada se vidi čime Rusi napadaju Ukrajinu. Tenkovima iz 45godine. Avionima nesmiju bliže od Dombasa jer bi ih Ukrajinci sve poskidali sa neba. Zato i gađaju dalekometnim raketama jer bliže nesmiju doći. Druga stvar . Poznato da su svi osvajači na kraju izgubili sve ratove. Tako vas je i Hrvatska vojska raskupusala ko Bugarsku skupštinu. Zapamti nijedan narod nije izgubio bitku na kraju rata. Uvijek su napadači u ovom slučaju Rusi fašisti izgubili na kraju balade. Treće ti misliš da samo Rusija ima nuklearni arsenal. Ima ali zastarijeli i stalno se nešto hvale da oni imaju sve najbolje
        Moraš da znaš da onaj ko vodi svijetsku ekonomiju ta ima i najbolji arsenal oružja. Rusija je sama priznala da nije tako velika svijetska sila jer stalno govore da ako bi Ukrajina pobijedila da bi upotrijebili nuklearnu silu. To znači da su uvijereni da u naravi ni nemogu pobijediti. Što im je činiti. Pa povući vojsku iz Ukrajine svijesti za stol i pregovarati. Bolje sto godina pregovora nego tisuće nevinih ljudi sa obje strane poginuti za ništa.

  6. Specijalna vojna operacija ide po planu,trajala je 30 dana,usli su u Kijev i postavili svoju vlast,izvrsili su demilitarizaciju Ukraine,NATO se nije prosirio ako zanemarimo milion km 2 i to sa samo 250 000 hiljada mrtvih Rusa,za sad,Evropa se smrzla ,a rublja nikad nije bila slabija u odnosu na dolar.Masala.

  7. Meni se čini da se ovi zapadnjaci neće primiriti, sve dok ruska armija tepih bombardovanjem ne poravna iole bitne ciljeve u Ukrajini. A može…

      • Pero makedonče silno, nemoj lupati leba ti. Rusija ne da može, već rastura NATO kako god i gde god poželi. Samo ćorav i onaj ko ne želi da vidi ne vidi šta se dešava. NATO skladišta prazna da praznijane mogu biti.

    • Mogu se oni samo usrati sa svojim tepih bombama. Toliko su hrabri da vode rat jedino iz velikih daljina jer Ukrajina nema takvog oružja. Ali uskoro će i takvo oružje dobiti i Rusi će onda proći kao i Srbi. Herojski narod a heroja nigdje jer niste nikada bili niti ćete biti. Jednom je jedan vojskovođa rekao citiram. Dajte mi 100.000,tisuća hrvatskih ratnika osvojiti ću svijet. Evo toliko ste vi poznati ratnici i nebeski narod. Sve ratove koje ste vodili svi su izgubljeni

  8. Uzalud vam trud sviraci..
    Samo produzavate agoninu i ovako ojadjenom ukrahinskom narodu primoracete rusiju na kraju naupotrebu nuklernih bojevih glava a tada kao ni rusiji ni vama bece bit spasa..nego sama rusija je povrsinskiveca od ostatka evrope tako da ce od nje nesto i ostat a od fasistickog berlina i londona zasigurno nece ostat nista.

    • Neće oni ništa baciti jer se boje. Nije samo Evropa i pitanju nešto se pita i Andre a sada konačno i Kinu. Kina ih je već upozorila na takav scenario. Pa poletjele bi nuklearke sa svih kontinenata na Rusiju . Može ona biti velika koliko hoće a ja vijerujem da nisu toliko naivni ko ti. Pričaš takve gluposti da ti moram reči da nisi nimalo inteligentan. Recimo da i bace na Europu ti misliš da Srbija onda nebi nestala. O kakvim to glupostima razmišljaš. Pokri se ušima i nemoj voditi politiku koju ne razumiješ.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version