Naslovna Novosti Nemačka odlaže odluku, ne šalje Ukrajini krstareće rakete Taurus, dometa preko...

Nemačka odlaže odluku, ne šalje Ukrajini krstareće rakete Taurus, dometa preko 500 kilometara

0
taurus kepd 350
taurus kepd 350
google news

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus nastavlja da se protivi isporuci krstarećih raketa Taurus Ukrajini.

„To nije naš glavni prioritet u ovom trenutku“, rekao je političar SPD-a u četvrtak tokom posete brdskoj brigadi u Bad Rajhenhalu u Bavarskoj.

Krajem maja Ukrajina je zatražila od Nemačke da joj isporuči krstareće rakete vazduh-zemlja Taurus, koje imaju domet veći od 500 kilometara, ali je berlinska vlada do sada odbijala taj zahtev.

„Nismo mi jedini koji ne isporučuju. Čak ni naši američki saveznici ne obezbeđuju takve krstareće rakete“, rekao je ministar.

Pistorijus nije kategorički isključio da Nemačka snabdeva Ukrajinu ovim oružjem u budućnosti, ali kaže da još nije došlo vreme za takvu odluku. „I dalje verujemo da to nije naš glavni prioritet u ovom trenutku“, rekao je Pistorijus tokom posete brdskoj pešadijskoj brigadi u Bavarskoj.

Zvaničnik je podsetio da je Nemačka lider u podršci Ukrajini u oblasti protivvazdušne odbrane, podrške obuci i oklopnih vozila. „Ovo je naš prioritet, naša osnovna nadležnost“, rekao je Pistorijus.

po uzoru na britance nemacki poslanik trazi slanje krstarece rakete taurus dometa 500 km ukrajini
po uzoru na britance nemacki poslanik trazi slanje krstarece rakete taurus dometa 500 km ukrajini

Francuska je prošlog meseca objavila da će se pridružiti Britaniji u snabdevanju Ukrajini raketama SCALP/Storm Shadow, koje imaju domet veći od 250 kilometara.

Taurus i Storm Shadow

Kijev želi da krstareće rakete Taurus napadnu ruske vojne položaje daleko iza fronta. Međutim, Nemačka još ne želi da ove rakete stavi na raspolaganje jer se navodno plaši, isto kao i zvaničnici Bele kuće, moguće upotrebe ovog oružja većeg dometa protiv ciljeva na ruskom tlu.

Primera neodrživosti te teze je nedavni napad na krimski most, dok skoro svakodnevno stižu izveštaji o ukrajinskim napadima na teritoriji Rusije.

Storm Shadow zapravo ima prilično dugu istoriju, jer je razvijena na bazi francuskog aviona Apach od strane MBDA sredinom 1990-ih i ušla je u službu u oružanim snagama Velike Britanije i Francuske počev od 2003. Ova raketa je dizajnirana da taktičko naoružanje avioni – Tornado, Rafale, Mirage 2000 i Eurofighter, odnosno višenamenski lovci.

storm shadow
storm shadow

Istovremeno, sama raketa je pogodna za gađanje najvažnijih neprijateljskih ciljeva, uključujući komandna mesta, vazdušne baze, skladišta goriva i municije, baze za skladištenje opreme, brodove i druge objekte čije je uništavanje blagovremeno s obzirom na cenu same rakete. 

Maksimalni domet Storm Shadow je 560 kilometara. Međutim, smatra se da je Ukrajina dobila degradiranu izvoznu verziju sa dometom od 250 kilometara.

Sa druge strane, TAURUS KEPD 350 je krstareća raketa zemlja-zemlja koja je razvijena u Nemačkoj. “TAURUS” je akronim za “Tactical Airborne Universal Rocket System” (Taktički vazdušno-prenosivi univerzalni raketni sistem), dok “KEPD” predstavlja skraćenicu za “Kurzstrecken-Entwicklung für Präzisions-Doppelzweckwaffe” (Razvoj kratkog dometa za precizno dvostruko oružje).

Ukoliko ukrajinska armija dobije rakete Taurus sa dometom većim od 500 kilometara, to će ozbiljno promeniti situaciju na terenu. U suštini, Ukrajina će moći da pogodi bilo koji vojni cilj koji se nalazi daleko iza linija.

Krstareća raketa TAURUS KEPD 350 je dizajnirana da pogodi neprijateljske ciljeve na udaljenosti do 500 km. Projektil težine 1.400 kg i dužine 5 metara razvila je kompanija Taurus Sistems GmbH. Kompanija je formirana između MBDA Deutschland i švedske kompanije Saab Bofors Dynamics AB.

TAURUS KEPD 350 je dizajnirana da bude snažna i precizna raketa koja može da se lansira iz aviona za ciljeve na zemlji, kao što su bunkeri, komandni centri i drugi ključni objekti.

Raketa vazduh-zemlja Taurus je oružje visoke preciznosti koje bi moglo da se elektronski integriše u ukrajinske avione Su-24 (koje su ukrajinske vazduhoplovne snage već modifikovale tako da lansiraju i rakete Storm Shadow).

ukrajinski su 24 sa raketom storm shadow
ukrajinski su 24 sa raketom storm shadow

Ova raketa ima sposobnost izbegavanja protivvazdušne odbrane protivnika i koristi sistem za navigaciju po terenu kako bi pronašla i uništila cilj. Osim toga, TAURUS KEPD 350 može nositi različite vrste bojevih glava, uključujući visoko eksplozivne ili bunker-buster varijante, u zavisnosti od specifičnih operativnih zahteva.

Taurus dobija na visini leta tek u poslednjoj fazi, a zatim se spušta na metu pod strmim uglom.

Tandem bojeva glava od 481 kilogram omogućava joj da prodre čak i u jako utvrđene bunkere: pri udaru, prva bojeva glava stvara proboj kroz koji će prodreti drugo eksplozivno punjenje. Senzori omogućavaju da projektil prodre kroz nekoliko spratova bunkera sve dok se ne aktivira druga detonacija.

Pored toga, Taurus kao senzor koristi pasivni infracrveni tragač, što dodatno povećava verovatnoću preživljavanja. Samo navigacioni radarski visinomer emituje slabo zračenje, kažu zvaničnici kompanije Taurus Sistems GmbH (zajedničko preduzeće između nemačke kompanije MBDA, koja poseduje 67 odsto i šveđanskog Saab Dinamics AB sa 33 odsto).

Taurus se u suštini oslanja na tri navigaciona senzora. Pored GPS-a, to je navigacija zasnovana na terenu i navigacija zasnovana na slikama.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version