Naslovna Novosti Rusija uzvraća udarac nakon što je pogođena u Crnom moru: MiG-31K lansirali...

Rusija uzvraća udarac nakon što je pogođena u Crnom moru: MiG-31K lansirali talas hipersoničnih Kindžala

1
kindzal kh 47m2
kindzal H-47M2 u trenutku lansiranja
google news

Rusija je uveče 5. avgusta izvela napad hipersoničnim raketama tipa Kindžal na neke vojne ciljeve na teritoriji Ukrajine. Ovo sledi iz saopštenja za javnost ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

Ukrajinski vojni predstavnici saopštili su da su rakete lansirali borbeni avioni MiG-31I/K Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije, kako iz vazdušnog prostora Republike Belorusije, tako i iz područja ruskog grada Tambova. Kasniji udari prijavljeni su u ukrajinskim regionima Hmeljnicki, Žitomir i Kijev.

Zabeležena je serija snažnih eksplozija (više od 10) na aerodromu kod Starokonstantinova u Hmeljničkoj oblasti, gde je bazirano ukrajinsko vazduhoplovstvo.

Takođe su se pojavili podaci o preletu hipersoničnih raketa „Kindžal“ u Viničku i Poltavsku oblast, preko Kijevske oblasti. Bio je to verovatno najsnažniji udar raketa Kindžal, koji su, po svemu sudeći, gađali aerodrome Vazduhoplovstva Ukrajine, nakon izvođenja izviđačkih misija.

Paralelno sa Kindžalom udarao i njegov brodski kolega Kalibar

Istovremeno, Mornaričke snage Ruske Federacije lansirale su seriju krstarećih raketa Kalibar iz Crnog mora.

Pogađali su vojne objekte u oblastima Nikolajev, Kirovograd i Zaporožje. Kako je u svojoj poruci naveo ukrajinski predsednik Zelenski, između ostalog, ruske rakete su uništile objekte kompanije Motor Sich.

lansiranje rakete kalibar
lansiranje rakete kalibar

Ministarstvo odbrane Rusije za sada nije komentarisalo ovu temu. Po pravilu, saopštenja ruskih vojnih predstavnika daju se tokom prepodneva, poslednja 24 sata.

Ukrajinci tvrde da su presreli neke od raketa koje su ispalili Rusi

Ukrajinska strana za sada nije dala konkretne izjave u vezi sa brojem raketa koje je lansirala ruska vojska. To će se verovatno dogoditi u narednih nekoliko sati. Ukrajinski predstavnici su samo izvestili da su neke od projektila presretnute.

Iz nekoliko poruka objavljenih na društvenim mrežama proizilazi da je tokom noći Daleka avijacija (Strateška avijacija) Ruske Federacije izvela novi talas krstarećih raketnih napada na teritoriju Ukrajine.

ruski bombarderi tu 95ms patrolirali nad vodama beringovog i ohotskog mora
ruski bombarderi tu-95ms

Više od 10 strateških bombardera tipa Tu-95MS nalazilo se u uobičajenim lansirnim zonama na zapadu Ruske Federacije i u oblasti Kaspijskog mora. Između ostalih, korišćene su i krstareće rakete tipa H-55. Ruski udari su, kako se izveštava, takođe ciljali na mete u regionu Lavov u zapadnoj Ukrajini.

Podsetimo, pre samo 10ak dana, Rusija je izvela jedan od najmasovnijih i najrazornijih vazdušnih udara na vojne ciljeve širom Ukrajine, uključujući 12 strateških bombardera i 10 MiG-ova 31, balističkih projektila Iskander i krstarice Kalibar i Oniks.

Ukrajinsko vazduhoplovstvo izveštava o raketnim udarima Belorusije

Vojna komanda Ukrajine zabeležila je večeras više raketnih lansiranja usmerenih na teritoriju zemlje iz Belorusije. Zvanični predstavnici ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva potvrdili su ovu činjenicu u Telegram kanalu. Broj ispaljenih projektila nije naveden, međutim, lansiranja iz Belorusije nisu zabeležena više od godinu dana.

Detalji o posledicama i potencijalnim ciljevima raketnih udara još nisu objavljeni. Međutim, prema prvim informacijama, rakete su ispaljene sa različitih tačaka u Belorusiji i imale su različite putanje leta.

snimak lansiranja rakete
lansiranje rakete

Beloruske vlasti još nisu komentarisale ovu informaciju, međutim, postoji veoma velika verovatnoća da je reč o ukrajinskoj provokaciji.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version