Naslovna Novosti Srbija i Rumunija intenziviraju vojnu saradnju; Načelnici generalštaba razgovarali o obuci specijalnih...

Srbija i Rumunija intenziviraju vojnu saradnju; Načelnici generalštaba razgovarali o obuci specijalnih snaga

1
poseta nacelnika generalstaba rumunske armije generalstab vojske srbije 3avgust2023 1
poseta nacelnika generalstaba rumunske armije generalstab vojske srbije 3avgust2023 1
google news

Načelnik Štaba odbrane general Danijel Petresku boravio je od 2. do 4. avgusta u poseti Republici Srbiji, na poziv srpskog kolege generala Milana Mojsilovića.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane Rumunije, „razgovori između dva zvaničnika bili su usredsređeni na regionalnu bezbednosnu situaciju i intenziviranje odnosa vojne saradnje“.

Tako će važna komponenta u vezi sa intenziviranjem vojnih odnosa između Srbije i naše susedne zemlje biti obuka specijalnih snaga.

„Jedan od glavnih načina da se poveća saradnja je kroz zajedničke obuke. U tom smislu, multinacionalna vežba „Platinasti vuk“ u oblasti kopnenih snaga, odnosno bilateralna vežba „Air Solution“ u oblasti vazduhoplovstva ostaće platforme za obuku rumunske i srpske vojske.

Takođe, načelnici odbrane dve zemlje su identifikovali mogućnosti za obuku na liniji obučavanja snaga za specijalne operacije“, navode novinske agencije.

„General Danijel Petresku je naglasio da je bezbednost na Zapadnom Balkanu strateški prioritet rumunske vojske. U tom kontekstu, rumunski kontingenti u misijama i operacijama NATO-a i EU na Balkanu su dosledan doprinos njihove zemlje održavanju regionalne stabilnosti.

Program posete rumunskog načelinka u Srbiji obuhvatio je susrete sa predstavnicima Vojske Srbije na Vojnoj akademiji i Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, kao i sa 72. brigadom snaga za specijalne operacije u Pančevu.

Poseta generala Danijela Petreskua deo je niza zajedničkih aktivnosti usmerenih na unapređenje vojne saradnje u okviru tradicionalnih dobrosusedskih odnosa dve zemlje“, zaključuje se u saopštenjima za javnost.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović boravio je u zvaničnoj poseti Rumuniji u septembru prošle godine, a ovakvi susreti na visokom nivou daju podsticaj daljem unapređenju saradnje i jačanju poverenja i dobrosusedskih odnosa.

1 KOMENTAR

  1. Nije li Srbija vojno neutralna? Nije li Srbija otkazala sve vojne vežbe? Kakva nedoslednost. Prvo “Platinasti vuk”, a sad i Rumuni. A zašto se ne učestvuje na BARS i drugim vežbama sa Rusima i Belorusima? Umesto sa prijateljima, mi vežbamo sa agresorima(?!) koji i danas drže okupirane delove naše teritorije.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version