Naslovna Novosti Platinast vuk u Srbiji

Platinast vuk u Srbiji

0
platinasti vuk 2023
platinasti vuk 2023
google news

U duhu svoje politike vojnog nesvrstavanja, Srbija već niz godina unazad sporovodila vojne i vojno-policijske vežbe i sa Rusijom ili ODKB i sa NATO snagama.

Uprkos oštrim kritikama iz EU, tadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić prisustvovao je 9. maja 2015. godine paradi u Moskvi u čast 70. godišnjice pobede nad fašizmom. U paradi su učestvovali i vojnici Gardijske brigade Srbije, jedne od naših najelitnijih jedinica. Brigada je svojim učešćem pokazala da su i Srbi pružili herojski otpor fašizmu.

U skladu sa sporazumima o vojno-tehničkoj saradnji, koji su predviđali učešće strana u vojnim vežbama, od 6. do 16. novembra 2014. godine održane su rusko-srpske zajedničke taktičke antiterorističke vežbe „Srem-2014“ u kojima su učestvovali pripadnici Vazdušno-desantnih snaga Rusije i delovi srpskih kopnenih snaga. Svrha vežbi je bila da se preduzmu akcije zauzimanja i uništavanja baze uslovnih nelegalnih oružanih grupa i oslobađanje talaca uz fazu bojevog gađanja.

Sa ruske strane 207 vojnih lica padobranske jedinice Tulske formacije 106. gardijske vazdušno-desantne divizije (106-ой Гвардейской воздушно десантной дивизии) i 197 pripadnika Specijalne brigade Srbije (63. padobranskog bataljona, 72. diverzantsko-izviđačkog bataljona i antiterorističkog bataljona „Sokolovi“). Šest transportnih aviona ruskog ratnog vazduhoplovstva dovelo je u Srbiju sedam borbenih vazdušno-desantnih vozila druge generacije BMD-2, dva oklopna izviđačka i patrolna vozila BRDM-2 i 15 terenskih vozila-kvadrocikla Stels ATV 600 Leopard (razvijena u Velomotorsu, proizvod Motor and Bicicle Žukovski; civilni ATV 600 Leopard ATV izabran je kao osnova za “mobilno sredstvo vatrene podrške” – vojni ATV “Тульчанка” Tulskog ЦКИБ СОО). Vežbama su prisustvovali sa naše strane ministar odbrane Gašić i načelnik Genralštaba VS Ljubša Diković, a sa ruske – zamenik komandanta Vazdušno-desantnih snaga za mirovne operacije i Kolektivnih snaga za brzo reagovanje general-major Aleksandar Vjaznikov (Александр Вязников) i komandant Vazdušno-desantnih snaga Rusije Vladimir Šamanov.

U okviru priprema za vežbu, vojna lica obe zemlje obučavana su u borbenim koordinacijama jedinica, obuci elemenata za padobranske skokove na zemlji  i obuci pred skok na vazdušno-desantnim sredstvima. Na vojnom aerodromu Batajnica ruski padobranci su zajedno sa jedinicama Specijalne brigade Srbije vršili opsluživanje i pripremu vojne tehnike za desant i praktično izveli desant vojne tehnike i naoružanja. Borbena vozila BMD-2 uspešno su prizemljena iz aviona vojno-transportne avijacije Ratnog vazduhoplovstva Rusije na mesto sletanja Grabovci.

Za sletanje vojne opreme korišćeni su višekupolni padobranski sistemi MKS-350-9 i padobranski sistemi PBS-916. Nakon sletanja borbenih vozila, posade su ih brzo odvezale, dovele u borbeno stanje i u sastavu svojih jedinica učestvovale u zajedničkoj obuci taktičke i vatrene obuke sa bojevim gađanjem na poligonu Nikinci. U skladu sa planom zajedničkih treninga borbene koordinacije, takođe je izvedeno desantiranje srpskih specijalnih snaga iz aviona An-26 na padobranima tipa ”krilо”.

platinasti vuk 2021
platinasti vuk 2021

Prilikom napredovanja padobranaca na zborno mesto, u rejon koji je dodeljen za izvršenje daljeg zadatka naši specijalci su se spustili iz helikoptera Mi-8 i Mi-17 na zemlju pomoću užadi i uništili uporište uslovnih terorista. Akcije specijalnih snaga podržala je vojna avijacija Ratnog vazduhoplovstva Srbije, čije su posade lansirale protivtenkovske rakete iz borbenih jurišnih helikoptera SA 342 „Gazela“ i uspešno uništile najvažnije vatrene tačke u baznom logoru imaginarnog neprijatelja. 

No, Srbija je u okviru Programa Partnerstvo za mir i svoje politike neutralnosti i međunarodne saradnje, takođe izvodila vojne vežbe i sa zemljama članicama NATO.

Dan po završetku vežbe „Srem-2014“ počela je zajednička obuka jedinica Kopnene vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova i američke mornaričke pešadije (USMC, marinci). Od 17. do 29. novembra 2014. godine održana je multinacionalna taktička vežba ”Platinasti Vuk 15” (Platinum Wolf 15) u Centru za obuku jedinica za multinacionalne operacije Vojske Srbije u bazi „Jug“ (brdo Cepotina, 5 km od Bujanovca).

Pored boraca Vojske Srbije, predstavnika MUP Srbije i Žandarmerije u vežbama su učestovali američki marinci Rotacionih snaga u Crnomorskom regionu Evropske komande Oružanih snaga (Marines of Black Sea Rotational Force, U.S. European Command, USEUCOM) kao i vojno osoblje vojske Hrvatske, Bugarske, Makedonije, Grčke i Rumunije (ukupno oko 360 ljudi). Svrha vežbi je bila povećanje nivoa obučenosti i međusobnog razumevanja vojnog osoblja partnerskih armija na taktičkom nivou. Na vežbama je uvežbavana upotreba neletalnog oružja, planiranje i izvršavanje zadataka u mirovnim operacijama. 

Nažalost, i Ruska Federacija i Zapad su bili skeptični u pogledu mogućnosti da Srbija vodi politiku vojne nesvrstanosti (neutralnosti). No, napori Srbije na putu ka pridruživanju Evropskoj uniji, želja da održi tradicionalno dobre odnose sa Rusijom, i što je najvažnije, prisustvo NATO struktura ne samo duž perimetra srpskih granica, već i na teritoriji same države (Kosovo i Metohija) – Srbiji ne pruža drugu alternativu.

Kada govorimo o saradnji sa NATO srukturama, važno je napomenuti da je sve do danas naša zemlja svake godine redovno održavala vežbe “Platinasti vuk”. Od pristupanja NATO programu PfP 2006. godine, Srbija je imala više od 150 vežbi sa NATO članicama. Tadašnji vršilac dužnosti premijera i šef diplomatije Ivica Dačić, na forumu u organizaciji ISAC fonda, 6. juna 2017, izjavio je da su u prethodnih pet godina održane 44 vežbe sa SAD, a samo šest sa Ruskom Federacijom. Tokom 2019, Vojska Srbije je održala 13 vojnih vežbi sa NATO članicama, a četiri sa Rusijom.

No, used sve većih pritisaka zapadnih partnera pred predstojeće  bilateralne vežbe sa Belorusijom „Zajednički odgovor” i trilateralne vežbe ODKB „Slovensko bratstvo”, Ministarsvo odbrane RS je 9. septembra 2020. godine donelo odluku o šestomesečnom moratorijumu odonsno neučestvovanju u bilo kakvim vežbama ili vojnim aktivnostima ”ni sa NATO ni sa ODKB, ni sa Rusijom ni sa SAD, ni sa Kinom, ni sa Evropskom unijom, ni sa istokom ni sa zapadom”.

Istina, ostavljena je ograda da će učešće u mirovnim operacijama biti posebno razmotreno a samo prema potrebi suspendovano”. Nakon što je 9. marta 2021. istekao pomenuti moratorijum, međunarodne vežbe su nastavljene u cilju daljeg unapređenja vojne saradnje sa svim međunarodnim partnerima. Tako je na vežbi “Platinasri vuk 2021” učestvovalo ukupno 524 pripadnika Vojske Srbije i oružanih snaga iz 10 zemalja – Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Mađarske, Rumunije, Slovenije, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske.

Nakon početka rusko-ukrajinskog sukoba i stava koji je Srbija zauzela u UN, Beograd je 27. februara 2022, u skladu za zaključcima Saveta za nacionalnu bezbednost i polazeći od principa vojne neutralnosti, doneo odluku da Vojska Srbije do daljnjeg prekine sve vojne vežbe sa stranim partnerima. Konačno, vežbe sa oružanim snagama Rusije politički i fizički su postale neodržive.

platinasti vuk
platinasti vuk

Vlada Srbije je 16. marta 2023. odobrila realizaciju vežbe “Platinasti vuk 23”. “Napominjemo da je i dalje na snazi Zaključak Vlade Srbije od 27. februara 2022. godine, kojim se prekidaju i odlažu sve aktivnosti u vezi sa vežbama sa stranim partnerima”, navelo je Ministarstvo odbrane. “Razlog za donošenje ovakve odluke je ispunjavanje preuzetih obaveza u vezi sa učešćem Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama”.

Međunarodna taktička vežba “Platinasti vuk 23” biće održana od 16. do 30. juna u saradnji sa više partnerskih zemalja sa kojima Vojska Srbije učestvuje u multinacionalnim operacijama. “Cilj vežbe je održavanje postignutog nivoa interoperabilnosti jedinica Vojske Srbije za učešće u multinacionalnim operacijama”, navelo je Ministarstvo odbrane Srbije. Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević prethodno je rekao da u odluci o održavanju vežbe sa Vojskom SAD “nema nikakvih skrivenih signala i poruka ili probnih balona”. “Vodili smo se značajem (te vežbe) za Vojsku Srbije i međunarodnim ugledom države”, rekao je on 4. aprila za TV B92.

De facto, jasno je da je učešće naše vojske i policije u vežbama Platinasti vuk u duhu PfP ali, što je daleko važnije, i u duhu priprema naših snaga za multinacionalne operacije, u kojima Jugoslavija/Srbija pod plavim šlemovima učestvuje još od 17. novembra 1956. godine. Ovo su prvenstveno mirovne operacije koje su suprotne politici svrstavanja i usmerene na uspostavljanje mira i sporovođenje humanitarnih operacija.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je 7. aprila 2023. izjavio kako će “Moskva veoma pažljivo pratiti vojne vežbe NATO i Srbije “Platinasti vuk”. Pritisak na Beograd da zauzme antiruski stav, ne prestaje. No, treba uzeti u obzir da i ova naizgled benigna izjava predstavlja svojevsni pritisak druge stane na Srbiju i da se (dooduše sa obe strane) ignoriše njena uloga mirovnog i humanitarnog posrednika bez opredeljenja za bilo koju stranu.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version