Naslovna Novosti Skladišta NATO prazna? Zapad već počeo da isporučuje Ukrajini municiju proizvedenu 2023....

Skladišta NATO prazna? Zapad već počeo da isporučuje Ukrajini municiju proizvedenu 2023. godine

2
skladista nato prazna zapad vec poceo da isporucuje ukrajini municiju proizvedenu 2023. godine
skladista nato prazna zapad vec poceo da isporucuje ukrajini municiju proizvedenu 2023. godine
google news

Nagli nedostatak municije za artiljeriju drastično ugrožava sve strateške planove vojnog vrha Ukrajine. U svetlu ovih dešavanja, tekuća kontraofanzivna operacija je upitna.

Sve više ruskih izvora vesti javlja kako ukrajinski saveznici ne mogu da obezbede snabdevanje novom municijom, pošto su skladišta jednostavno prazna.

To ukazuje da su zemlje NATO-a ostale bez municije određenog tipa i kalibra. Trenutno je poznato da je Španija počela isporuku „sveže“ municije. Granate iz 2023. godine viđene su kod Oružanih snaga Ukrajine pre nekoliko dana.

Prema ekspertima, s obzirom na veličinu španske vojske, samo je mala količina municije od 155 milimetara ostala u službi, te verovatno ne prelazi 100 hiljada jedinica. Ova činjenica ukazuje da su skladišta španskog Ministarstva odbrane skoro potpuno prazna.

Slična situacija će se verovatno primetiti i u drugim zemljama, pošto su tokom sukoba u Ukrajinu prebačeni milioni granata, za čije će popunjavanje Alijansi trebati najmanje 5-7 godina. Čak i povećana proizvodnja ovih granata ukazuje da će snabdevanje Ukrajine ovom vrstom municije postati sve ređa.

skladista nato prazna zapad vec poceo da isporucuje ukrajini municiju proizvedenu 2023. godine
Artiljerijske granate

Ukoliko se ispostavi tačnim ovaj nedostatak artiljerijske municije, malo je verovatno da će NATO moći da podrži Kijev duže od 6-9 meseci.

Rusi uočili nedostatak municije u ukrajinskim snagama u sektoru Svjatovo-Kupljansk

Jedinice Oružanih snaga Ukrajine koje deluju na pravcu Svjatovo trenutno imaju očigledan nedostatak municije“, rekao je oficir obaveštajne jedinice Oružanih snaga Ruske Federacije sa pozivnim znakom „Ben“, prenose RIA Novosti.

Takođe smo juče primetili ovu činjenicu pošto je ukrajinska komanda povukla brigadu bez gubitka većeg broja njenog osoblja, kako se očekuje u takvim slučajevima.

Ruski obaveštajac je primetio da je od decembra 2022. broj granatiranja ruskih trupa od strane ukrajinskih formacija počeo da se smanjuje u sektoru Svjatovo.

„Sve ređe nas udaraju. Glavni cilj je napadnut najviše jednom ili dvaput, ne više. Ako je potrebno potrošiti više granata, onda se prilagođavanje udara vrši pomoću bespilotne letelice“.

kasetna municija 155mm 1
kasetna municija 155mm

Kako je za RIA Novosti rekao ruski oficir sa pozivnim znakom „Ben“, nedostatak municije u pravcu Svjatovo može biti posledica činjenice da su glavne rezerve i resursi Oružanih snaga Ukrajine prebačeni u Zaporožje, Južni Donjeck i Bahmut.

Prema rečima ruskog vojnika, ruske oružane snage su sada u stanju da ispaljuju mnogo veći broj granata u odnosu na ukrajinske formacije.

Veliko opterećenje globalne ponude municije

Prema Pentagonu, SAD su do juna samo dostavile Ukrajini preko 2 miliona artiljerijskih metaka kalibra 155 mm.

Ministarstvo odbrane SAD je postavilo cilj da proizvodi 70.000 artiljerijskih granata mesečno i sada proizvodi nešto manje od 30.000 granata mesečno, prema portparolu vojske – u odnosu na oko 15.000 mesečno kada se rat u Ukrajini rasplamsao u februaru 2022.

Ali Ukrajina i dalje sagorijeva raspoložive zalihe. „Ovo je artiljerijski intenzivna borba“, rekao je prošlog meseca za CNN ministar odbrane SAD, Lojd Ostin. „Znate, videli smo da se velike količine artiljerije koriste sa obe strane. I tako to stvara pritisak na međunarodno snabdevanje municijom, artiljerijskom municijom.”

Ukrajinska artiljerijska vatra se jedva smanjila, iako su njene sopstvene zalihe bile u sporom, stalnom padu. Ukrajinske trupe sada obično ispaljuju između 2.000 i 3.000 artiljerijskih granata dnevno na ruske snage, rekao je zvaničnik američke odbrane za CNN još u junu.

Stopa je bila veća pre nego što je počela kontraofanziva, pošto je Ukrajina sprovodila operacije oblikovanja kako bi se pripremila za napredovanje na ruske pozicije, tvrde iz CNN-a.

archer 155mm
archer 155mm

Neki američki zvaničnici su se nadali da će se Ukrajinci u ovom trenutku manje oslanjati na artiljeriju, a više na manevre kombinovanog naoružanja, efikasniji i sofisticiraniji stil borbe na kojem su SAD mesecima obučavale ukrajinske snage.

Međutim Rusija je minirala zemlju koju Ukrajina pokušava da povrati, zaustavljajući kontraofanzivu i primoravajući Ukrajince da koriste artiljeriju što očigledno NATO stručnjaci nisu planirali.

Još jedan problem na koji je NATO naišao je podsticanje izvođača da značajno povećaju proizvodnju zaliha koje vlade nisu kupovale godinama unazad, posebno artiljerijskih granata od 155 mm, rekao je visoki zvaničnik NATO-a za CNN prošlog meseca.

2 KOMENTARA

  1. Ovdje pise da Amerika dize proizvodnju na 70000,a ukrainci trose 2000 dnevno sto je 60 000 pa kako ce im onda nestat.Ako uzmemo da najmanje toliko proizvode druge zemlje Nato ssveza i da kupuju od Srbije BiH i nekih drugih drzava nesto vam ne stima sa matematikom.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version