Naslovna Novosti T-90M „Proboj“ probijen: Ukrajinski dron kamikaza pogodio najbolji tenk ruske vojske

T-90M „Proboj“ probijen: Ukrajinski dron kamikaza pogodio najbolji tenk ruske vojske [VIDEO]

5
fpv dron pogadja t 90
fpv dron pogadja t 90
google news

T-90M „Proboj“ se nije probio: Ukrajinski dron kamikaza pogodio najnoviji tenk ruske vojske [VIDEO]

T-90M „Proboj”, tenk poslednje generacije koji Rusi koriste na ratištu u Ukrajini, i dalje je jedan od najtežih meta ukrajinske vojske. Uprkos relativno niskoj ceni, FPV dronovi su opremljeni raznim tipovima bombi i koriste se za gađanje oklopnih vojnih vozila.

Kombinovana taktička grupa „Adam“ Oružanih snaga Ukrajine objavila je na društvenim mrežama promotivni video na kojem se vidi kako su pomoću improvizovane bespilotne letelice kamikaze uspeli da pogode ruski tenk T-90M „Proboj“.

U pitanju je dron civilne upotrebe FPV kome su prikačili eksplozivno punjenje.Kao što se može videti na snimku, dron sustiže ruski tenk koji menja vatrenu poziciju.

Uprkos činjenici da model tenka nije preciziran u video materijalu, optimistični ukrajinski vojni analitičari navode da su na osnovu karakteristika kupole tenka uspeli da utvrde da je reč o modelu T-90M Proriv.

Na kupoli tenka se može videti daljinski upravljana oružna stanica, oprema koju zaista koristi T-90M.

Model T-90M 2017, takođe nazvan Proriv-3, je nadograđena verzija izvozne verzije glavnog borbenog tenka T-90MS, koji je razvila i dizajnirala ruska kompanija Uralvagonzavod.

Tenkovi T-90M Proriv su najsavremenija borbena vozila. Prvi tenk T-90M je stradao u sukobu u maju 2022. godine, na periferiji sela Stari Saltiv, Harkovska oblast.

FPV „kamikaze“ dronovi su najnovija jeftina improvizacija koja izaziva pometnju na bojnom polju a koriste ga obe strane u ovom sukobu.

Iako je upotreba bespilotnih letelica bila sveprisutna od početka sukoba, njihova evolucija i dalje iznenađuje. FPV dronovi su se pojavili relativno skoro, ali su za kratko vreme privukli pažnju javnosti nakon što se na društvenim mrežama pojavilo nekoliko video snimaka njihove upotrebe.

Uglavnom teški ne više od 500 g, FPV dronovi se tradicionalno koriste za pravljenje foto i video snimaka. Sada su kao i većina improvizovanih dronova koji se pojavljuju u Ukrajini, prilagođeni i naoružani municijom.

fpv dron sa projektilom
fpv dron sa projektilom

Uprkos svojoj maloj veličini, FPV bespilotne letelice mogu da nose različite tipove projektila, uključujući rakete i protivtenkovske granate do 1 kg, a mogu da se kreću ka ciljevima velikom brzinom, poput bespilotnih letelica kamikaza. 

Koštaju ponekad i manje od 1.000 dolara, a Ukrajinci ih često koriste pokušavajući na taj način i da štede zapadno spoznorisano naouržanje koje u ovom sukobu često ume da bude skuplje od cilja.

Popularni taktički dron kamikaza Switchblade proizveden u SAD okvirno košta oko 8.000 dolara, dok kineski dron DJI Mavic koji se obično koristi kao dron na koji se kači municija, košta nešto više od 2.000 dolara. FPV verzija koju proizvodi DJI je 1000 dolara.

Na društvenim mrežama je postavljen još jedan video snimak pogotka tenka T-80BV. Ovog puta uvreljiviji. Ukrajinska vojska takođe napada rusko vozilo pomoću FPV drona.

Kao što se može videti jasno, za razliku od prethodnog snimka, dron je udario u tenk, izazvavši prilično snažnu eksploziju. Konačno, iz još jednog ukrajinskog drona koji posmatra odozgo možemo detaljno da vidimo posledice prethodnog udara, uključujući i srušenu kupolu tenka T-80BV.

Proriv

„Proriv“ je najsofisticiranije oklopno vozilo u porodici tenkova T-90 zahvaljujući svojoj sveobuhvatnoj zaštiti, savremenom danonoćnom visoko automatizovanom sistemu upravljanja vatrom i poboljšanoj tehnologiji preživljavanja. Prema njegovim proizvođačima, najvažnije je da je pogodan za operacije na modernom ratištu.

T-90M
T-90M

Podaci Uralvagonzavoda ukazuju da je T-90M prošao kroz višeslojnu nadogradnju i da se legitimno može nazvati novim borbenim vozilom. T-90M je prvi put testiran tokom vojne vežbe Zapad-2017 u septembru 2017.

T-90M ima potpuno novu kupolu koja se razlikuje od borbenog modula ugrađenog u serijsku proizvodnju i snažniji motor od 1.130 KS. „Proriv“ je opremljen tenkovskim topom kalibra 125 mm. Može da uništi neprijateljske tenkove na udaljenosti do pet kilometara. Pojedine komponente ugrađene na T-90M mogu da se uporede i sa najnovijim i najmoćnijim tenkom koji je Rusija do sada prozivela T-14 Armata.

5 KOMENTARA

  1. Dron juri tenk i sa leve strane je nisko rastinje, npr. žito,a u trenutku pogotka sa leve strane tenka je ogroman drvored?

  2. Sigurno i Rusi gube opremu rat je. Ali ne moze se naci jedan jasan snimak rezolucija na svima je 240×240 dok kod Rusa bato nema mutnih snimaka.

  3. Koliko ja vidim, sretstvo koje je pogođeno je stajalo, nije se kretalo. Pre toga vidimo kako dron juri tenk koji se kreće…. Malo mi to jasno noje.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version