Naslovna Novosti Britanija uzvraća udarac: nakon što je Rusija zaplenila Storm Shadow, rusko oružje...

Britanija uzvraća udarac: nakon što je Rusija zaplenila Storm Shadow, rusko oružje seciraju u Londonu

5
raketn sistem protivvazdusne odbrane arkticki tor m2dt ispaljuje raketu
raketn sistem protivvazdusne odbrane arkticki tor m2dt ispaljuje raketu
google news

Ministarstvo odbrane Velike Britanije potvrdilo je da istražuje nešto od ruskog naoružanja i opreme zarobljenih ili napuštenih u Ukrajini.

Informacija je podeljena tokom događaja britanske vojske uoči lansiranja novog dokumenta o strategiji odbrane zemlje Defense Command Paper 2023 R (DCP23) koji je usmeren na buduće planove britanskih oružanih snaga, piše Skaj Njuz.

Čini se da su ruska oklopna vozila posebno interesatna.

„Zaista je važno jer smo deo kluba nacija da, kada dobijemo rusku opremu ili opremu od drugih nacija koja bi mogla da predstavlja opasnost za nas u budućnosti, delimo to znanje“, rekao je novinarima admiral i načelnik britanskog štaba odbrane, Toni Radakin.

Očekuje se da će rezultati pomoći Velikoj Britaniji, SAD i drugim savezničkim zemljama da razviju efikasne protivmere od ruskih pretnji.

Britanija uzvraća udarac nakon što je Rusija objavila da je došla u posed kompletnog projektila Storm Shadow.

Ruska oprema koju su zarobili Ukrajinci, “secirali” Britanci

DCP23 napominje da bi zapadne zemlje trebalo da istraže „nova i kreativna“ sredstva za razvoj najsavremenijih sistema naoružanja, kako bi bile ispred pretnji i stekle stratešku prednost na bojnom polju.

Oružane snage treba da iskoriste tehnologije kao što su bespilotne letelice za jačanje svojih odbrambenih sposobnosti.

Sa povećanjem broja ruskog naoružanja zaplenjenog u Ukrajini, Radakin veruje da će to pomoći u razvoju novih tehnologija za buduće pretnje.

„Imamo naučnike koji proveravaju tehniku i pomažu nam da pronađemo odgovor na neka pitanja: Kako funkcioniše njihova oprema? Kako da ih pobedimo? Kako možemo razviti još bolji oklop i zaštitu? Kako da im prekinemo komunikaciju? Kako možemo da budemo sigurni da možemo da probijemo njihovu odbranu?“, dodao je britanski zvaničnik.

Britanski zvaničnik nije pomenuo konkretan tip ruskog naoružanja koji britansko Ministarstvo odbrane razmatra. Međutim, ranije je saopšteno da su snage u Kijevu zaplenile transporter guseničara DT-30 Vitjaz iz Moskve, kao i tenkove T-62 i T-80.

tor m2dt
TOR-M2DT zasnovan na šasiji DT-30 Vitjaz

Podsećamo, Rusi su ovog meseca objavili da su zaplenili britansku krstareću raketu Storm Shadov, skoro netaknutu, dok je Iran već počeo masovnu proizvodnju kopija američkih ATGM Javelin.

Dmitrij Rogozin, sada načelnik Vojno-tehničkog centra „Car vukovi“, prokomentarisao je incident, tvrdeći da su pripadnici dobrovoljačkog odreda BARS-11 i komande jedinice uspeli da evakuišu britansku krstareću raketu Storm Shadow iz sive zone ratišta. Projektil je bio samo delimično oštećen, ali je odlučeno da se rastavi radi lakšeg transporta.

Ukrajina je pokušala da spreči zarboljavanje projektila slanjem diverzanata na tačku obaranja. Međutim, ruski vojnici su se nosili sa zadatkom i sada je Storm Shadow prebačen u jedno od odbrambenih preduzeća. 

„Postojao je GPS tragač, koji je mogao da vodi neprijateljsku grupu. Uprkos činjenici da smo je blokirali, naši borci nisu mogli da spavaju sa ovom raketom, sve vreme su se kretali i čak su se borili — došlo je do pokušaja neprijateljske diverzantsko-izviđačke grupe da raketom presretne automobil i kola za pratnju. na putu“, dodao je Rogozin.

Stručnjaci će vrlo verovatno dešifrovati algoritme upravljanja jedne od najboljih projektila sa Zapada i deliti informacije sa konstruktorima PVO.

Predsednik Putin je takođe potvrdio da ruski stručnjaci analiziraju raketu.

5 KOMENTARA

  1. To nije rusko vec sovjetsko oruzje. Slaba im vajda od toga. Sve je to jako staro. Rusi nisu razvijali vojni industriju vec se krao novac. Zato se danas i muce ovoliko. Sreca pa su davno imali mocni armiju pa mogu danas da ratuju i sa njenim ostacima.

    • Kakav inteligentan odgovor, jednog vrhunskog poznavaoca Ruskog naoruzanja i tehnike. Posto vidim da si upucen mozes li i jedno nato oruzje i naoruzanje da mi nabrojis a da je proizvedeno i komstruisano posle 1980, a da nije F35 koji je vise u opozivu nego u vazduhu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version