Naslovna Novosti Bitke u blizini Bahmuta: Nakon progresa ukrajinskih snaga usledio kontranapad ruskih na...

Bitke u blizini Bahmuta: Nakon progresa ukrajinskih snaga usledio kontranapad ruskih na zapad i jug

0
bitke u blizini bahmuta nakon progresa ukrajinskih snaga usledio kontranapad ruskih na zapad i jug
bitke u blizini bahmuta
google news

Regija Artjomovsk (bivši Bahmut) ostaje jedno od najkrvavijih bojišta ukrajinskog rata, gde Oružane snage Ukrajine (OSU) nastavljaju da tuku rusku odbranu u pokušaju da napreduju na bokovima glavne ruske grupacije u gradu.

Poslednjih nedelja, ukrajinske snage su uspele da napreduju u terenskim oblastima i da se približe ruskim uporišta u Berhovki zapadno od Artjomovska, Kurdjumovki i Klešejevki južno od grada.

Uprkos stalnim pokušajima ukrajinske vojske da preuzme kontrolu nad dominantnim visovima u blizini naselja, ruske snage su zaustavile neprijateljsko napredovanje i krenule u kontranapade, nanevši još više gubitaka iscrpljenim ukrajinskim jedinicama.

Ruska vojska je ranije bila primorana da napusti svoje položaje u blizini rezervoara Berhovka i uspostavi uporište u selu. Nedavno je pokrenula kontranapade i napredovala ka jugu i jugozapadu.

Prema ukrajinskim vojnim stručnjacima, ruski kontranapadi traju najmanje pet dana zaredom.

U međuvremenu, pozicione borbe se nastavljaju u blizini Jagodnog koje se nalazi na zapadnoj periferiji Artjomovska. Selo je pod punom ruskom kontrolom. Obe strane u borbama aktivno koriste artiljeriju, minobacače, oklopna vozila.

U oblasti sela Orehovo-Vasiljevka, ruske snage su navodno vratile položaje duž autoputa M-03.

Usred neuspešnih pokušaja da probiju rusku odbranu zapadno od Artjomovska, vojska kijevskog režima fokusirala se na napade na naselja Kleščejevka i Kurdjumovka. Situacija u ovoj oblasti ostaje napeta.

OSU više od nedelju dana juriša na ruske položaje na brdima zapadno od Kleščejevke. Zauzvrat, ruske snage, uključujući 106. vazdušno-desantnu diviziju, istraju i čak izvode kontranapade.

Komandant jedinice 106. divizije smenjen je sa funkcije 15. jula, što je izazvalo javni skandal u ruskim medijima. Kijev je verovatno pokušao da iskoristi neke prednosti ruskih unutrašnjih sporova i nastavlja masovne napade.

Prema poslednjim izveštajima sa fronta, posle teškog artiljerijskog granatiranja, mobilisani ukrajinski vojnici se prvi “bacaju” na ruska uporišta kako bi iscrpili ruske snage.

Nakon što su prve jurišne grupe uništene, u borbe stupaju vojnici profesionalnih vojnih jedinica, uključujući navodno i zloglasne nacionalističke bataljone. 24. jurišna brigada Ajdar navodno napada iz severozapadnog pravca, dok 5. jurišna brigada OSU napada sa zapada, a 3. jurišna brigada poznata i kao Azov napada na južnom krilu.

azov sa kolt c7a1
azov sa kolt c7a1

„Hrabri“ borci Azova nedavno su podelili video snimak koji prikazuje njihove vojne operacije. Borci nam ostaju u sećanju i iz prošlogodišnjih događaja u Marijupolju.

Ruski kontranapadi na tom području nisu doneli nikakve strateški važne rezultate do sada.

Šef pres centra ruske grupe trupa Jug je 17. jula zvanično izvestio da je ruska vojska uspešno odbila napad neprijateljskih jurišnih grupa na pravcu Soledar-Artemovsk, dok su ruski helikopteri tokom proteklog dana izveli četiri borbena naleta, uništavajući ljudstvo ukrajinske Prve vazdušno-desantne jurišne brigade kod Kurdjumovke i Kleščejevke.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version