Naslovna Novosti Američki vojnik „salutira“ ruskom Su-27 i podmornici klase Kašin; Internet ismejao gaf...

Američki vojnik „salutira“ ruskom Su-27 i podmornici klase Kašin; Internet ismejao gaf pacifičke flote SAD

0
americki vojnik „salutira ruskom su 27 i podmornici klase kasin
americki vojnik „salutira ruskom su 27 i podmornici klase kasin
google news

Pacifička flota američke mornarice SAD je ismevana na društvenim mrežama jer je greškom podelila sliku na kojoj se nalaze siluete ruskog ratnog broda i aviona Suhoj u tvitu namenjenom obeležavanju četvrtog jula.

Četvrtog jula, zvanični Tviter nalog američke Pacifičke flote objavio je na Tviteru sliku koja naizgled prikazuje obrise razarača klase Kašin, pet Suhoja Su-27 i američkog vojnika koji salutira, na pozadini američke zastave, propraćeno porukom „Srećan 4. jul“.

Ubrzo nakon što je čestitka objavljena, dobila je brojne odgovore, pri čemu su se mnogi korisnici rugali nalogu Pacifičke flote i sugerisali da tvit treba da se izbriše – te je tvit zaista uklonjen.

Ipak, greška je privukla dodatnu pažnju kada je Blejk Hercinger, istraživač odbrane na Univerzitetu u Sidneju, podelio snimak ekrana na Tviteru.

americki vojnik „salutira ruskom su 27 i podmornici klase kasin internet ismejao gaf pacificke flote sad
americki vojnik „salutira ruskom su 27 i podmornici klase kasin, screenshot

Na Tviteru je napisao: „Američka pacifička flota ne objavljuje ruske brodove i avione na izazov Dana nezavisnosti 2023: nije uspelo“.

U sledećem tvitu, on je uredniku Rojtersa Geriju Dojlu pripisao prepoznavanje aviona i bivšem komodoru indijske mornarice Venugopalu Vengalilu da je uočio ruski brod.

„DDG klase Kašin, više nije u službi u Rusiji, ali nekoliko ih je još uvek u redovima indijske mornarice“, primetio je Hercinger.

Kasnije je američka mornarica podelila novu sliku na kojoj su prikazani nosač aviona američke mornarice i podmornica, praćena porukom: „Zemlja slobodnih, dom hrabrih“.

“Srećan Dan Nezavisnosti! Slavimo život, slobodu i potragu za srećom već 247 godina, i one koji nastoje da to zaštite“, napisala je Pacifička flota.

Međutim, čak i kao odgovor na novi post flote, mnogi korisnici su podsetili američku mornaricu na njihovu grešku tako što su podelili snimke ekrana originalne grafike.

Dok su jedni izrazili svoje razočarenje, navodeći da je to sramota za državu i naciju, drugi su stali u odbranu, priznajući da svi prave greške i ceneći brzu akciju flote da otkloni problem i pronađe zamenu.

Nije prvi put da SAD greškom predstavlja rusko oružje kao sopstveno

Uz to, nekoliko korisnika Tvitera je istaklo da ovaj incident nije prvi put da se slike ruskih aviona, pa čak i ratnih brodova, pogrešno smatraju američkom opremom u objavama na društvenim mrežama.

Početkom februara 2022. godine, pre početka sukoba u Ukrajini, gradski zvaničnici u Santa Moniki, Kalifornija, podelili su tvit sa fotografijom ruskog lovca MiG-29, nameravajući da promovišu prelet američkih vazduhoplovnih snaga tokom Super boul takmičenja.

santa monika mig29
santa monika mig29

Incident su na sličan način ismejali korisnici interneta, koji su istakli da bi prizor takvog aviona iznad Santa Monike predstavljao „ratno stanje“ i u šali pozvali sve koji ga primete da odmah upozore američko vazduhoplovstvo.

Septembra 2021, NCIS (Pomorska služba za kriminalističke istrage) takođe je čestitala rođendan Vazduhoplovnim snagama Sjedinjenih Država, ali je nehotice koristila siluete ruskih aviona Su-34 u svojoj čestitci.

Slično tome, nekoliko meseci ranije, u aprilu, američka senatorka Sindi Hajd-Smit poslala je rođendanske čestitke rezervistima vazduhoplovstva SAD koristeći grafiku na kojoj su bili ruski avioni.

Tada je Rob Li, saradnik Instituta za spoljnu politiku, duhovito je prokomentarisao da ovaj tvit odražava „nacionalnu zabavu Amerikanaca da rusko oružje pomešaju sa njihovim”.

Zajedno sa svojim komentarom, Rob Li je podelio snimke ekrana prethodnih slučajeva koji su istakli slične sramote, uključujući reklamu za Trampovu kampanju iz septembra 2020. sa ruskim avionima.

U oktobru 2019, američki predstavnik Brajan Mast, republikanac sa Floride, takođe je nenamerno podelio sliku ruskog ratnog broda u tvitu povodom 244-og rođendana američke mornarice.

Na tvitu je bila slika Petra Velikog i ratne krstarice klase Kirov koji pripada ruskoj mornarici. Nakon što su korisnici društvenih medija istakli grešku, tvit je takođe obrisan.

Međutim, nisu samo SAD podložne takvim greškama; Rusiji se takođe događalo da pravi istu vrstu grešaka u prošlosti.

mural podmornice los andeles u gadzijevu
mural podmornice klase los andeles u gadzijevu

U julu 2022. godine, prikaz američke jurišne podmornice klase Los Anđeles pojavio se u vidu murala na zidu kuće koja se nalazi u Gadžijevu, ruskom gradu poznatom po podmornicama klase Borej i Jasen.

U objavi na društvenim mrežama o slici, predstavnici grada sa entuzijazmom uzvikuju – „Vidi, kakva lepota“. Kuća u centru grada prikazuje podmornicu u površinskom položaju okruženu divljim vodama.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version