Naslovna Novosti Francusko ratno vazduhoplovstvo: Su-35 izveo opasne manevre u blizini dva Rafala

Francusko ratno vazduhoplovstvo: Su-35 izveo opasne manevre u blizini dva Rafala

1
lovac su 35 izveo opasne manevre u blizini dva rafala
lovac su 35 izveo opasne manevre u blizini dva rafala
google news

U nedavnom vazduhoplovnom incidentu u regionu Levanta, francuske Vazdušno-kosmičke snage (AAE) izrazile su zabrinutost zbog ponašanja ruskog borbenog aviona Su-35 u odnosu na dva francuska aviona Rafala.

Francusko vazduhoplovstvo potvrdilo je ovaj incident manje od dan nakon što je Centralno vazduhoplovstvo SAD objavilo je video snimak trenutka kada su dva ruska borbena aviona Su-35 izvela, kako navode, “seriju opasnih manevara u pokušaju da obore američke bespilotne letelice MQ-9 Reaper” koje su letele u vazdušnom prostoru Sirije.

Francuski generalštab (EMA) osudio je incident 6. jula 2023. optužujući za navodni neprofesionalan način na koji je ruski pilot izvodio manevre u blizini francuske letelice.

Kako navodi EMA, incident se dogodio na granici između Iraka i Sirije tokom misije vazdušne policije koju su izvodili francuski avioni Rafale. Ubrzo nakon toga, Su-35 je prišao jednom od francuskih aviona na način za koji Francuzi smatraju previše rizičnim i neprofesionalnim.

U prilog saopštenoj izjavi, francuski generalštab objavio je fotografiju ruskog borbenog aviona Su-35, najverovatnije snimljenu jednom od kamera koje su dostupne u avionu Rafale.

Na slici se vidi koliko je pilot ruskog lovca Su-35 blizu francuskog aviona.

Francuske snage, uključujući avione kao što je Rafale, raspoređene su u ovom regionu pod izgovorom izvođenja vazdušnih napada na ciljeve ISIS-a i kako bi pružile blisku vazdušnu podršku kopnenim snagama u okviru operacije Šamal, tvrdi sajt Aero Tajm.

su 35
su 35

Operacija Šamal se sastojala od učešća francuske vojske u operaciji Inherentna Odlučnost, multinacionalnom naporu za borbu protiv pretnje koju predstavlja teroristička organizacija Islamska država Iraka i Sirije (ISIS). Angažovanje Francuske u ovoj misiji počelo je u septembru 2014. godine, na zahtev iračkih vlasti, i traje do danas.

Ovaj incident se dogodio 24 sata nakon što su tri ruska aviona Su-35 navodno uznemiravala tri bespilotne letelice USAF MQ-9 Reaper, ispalivši mamce i primoravši dronove da izvode manevre izbegavanja. U to vreme, navodno i američki dronovi su bili angažovani u misiji protiv ISIS-a u Siriji.

Krajem juna 2023. godine, Centar američkih vazduhoplovnih snaga (AFCENT) je sugerisao da bi nepromišljeno i agresivno ponašanje ruskog vazduhoplovstva na Bliskom istoku moglo da bude suprotstavljena strategija u vezi sa krizom u Ukrajini, ali koja ipak predstavlja značajan rizik za trupe stacionirane u regionu.

Kao odgovor na ove optužbe, Oleg Gurinov, zamenik šefa Ruskog centra za pomirenje u Siriji, rekao je da sistemi za kontrolu vatre američkih dronova koji deluju iznad zemlje emituju signale koji ciljaju ruske ratne avione i automatski aktiviraju njihove odbrambene pomoćne jedinice, koje ispuštaju rakete.

su 35 pogled kroz kameru f 16
su 35 pogled kroz kameru f-16

„Posebnu zabrinutost izazivaju izveštaji dobijeni od pilota Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, koji su registrovali slučajeve američkih dronova koji koriste svoje elektronske sisteme za navođenje vatre na ruskim ratnim avionima, automatski aktivirajući njihove odbrambene pomoćne mehanizme“, rekao je komandant.

Gurinov je dodao da Rusija nastavlja da registruje kontinuirano kršenje protokola za dekonflikaciju, koje počine dronovi koalicije predvođene SAD u Siriji.

„U protekla 24 sata registrovano je devet prekršaja. Sve su se dogodile u oblasti na severu Sirije, zatvorenoj za sav vazdušni saobraćaj u vreme zajedničke rusko-sirijske vojne vežbe“, rekao je on.

Prva faza zajedničkih rusko-sirijskih vazdušnih vežbi počela je 5. jula. Kako je saopštilo rusko ministarstvo odbrane, vežbe će se nastaviti do sredine jula.

Dok SAD tvrde da njihove bespilotne letelice deluju iznad Sirije protiv ISIS-a, moguće je da oni u stvari špijuniraju rusko-sirijske vežbe, tvrde Rusi.

mq 9 reaper dron nosi hellfire
mq 9 reaper dron nosi hellfire

Sjedinjene Američke Države odlučile su pre samo mesec dana da pošalju lovce pete generacije F-22 Raptor u region Bliskog istoka usred pojačane aktivnosti ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga u toj oblasti. Ovo je saopšteno u zvaničnom saopštenju Centralne komande Oružanih snaga SAD (Centrocom).

Kako se ističe u saopštenju američkog vojnog resora, lovci F-22 Raptor američkog ratnog vazduhoplovstva bili su raspoređeni u vazdušnim bazama koje su deo zone odgovornosti Centrokoma. 

Tenzije između američkih i ruskih snaga u Siriji rastu od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini. Pokušaji američkog ratnog vazduhoplovstva da prošire svoje operacije bespilotnih letelica nad ratom razorenom zemljom bez koordinacije sa ruskom stranom će na kraju dovesti do ozbiljne eskalacije.

1 KOMENTAR

  1. Чије одобрење имају Амери за лет изнад Сирије? Баш су “професионални”.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version