Naslovna Novosti SAD šalju lovce F-22 na Bliski istok u pokušaju da se izbore...

SAD šalju lovce F-22 na Bliski istok u pokušaju da se izbore sa ruskim Su-35

0
f 22 puca iz topa
f 22 sa M61A2 Gatling 20 mm
google news

Sjedinjene Američke Države odlučile su da pošalju lovce pete generacije F-22 Raptor u region Bliskog istoka usred pojačane aktivnosti ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga u toj oblasti. Ovo je saopšteno u zvaničnom saopštenju Centralne komande Oružanih snaga SAD (Centrocom).

Kako se ističe u saopštenju američkog vojnog resora, lovci F-22 Raptor američkog ratnog vazduhoplovstva bili su raspoređeni u vazdušnim bazama koje su deo zone odgovornosti Centrokoma.

Istovremeno, precizira se da je osnov za takvu odluku postalo takozvano „nebezbedno ponašanje” ruske avijacije u ovom regionu. Verovatno su Amerikanci da bi prebacili svoje lovce na Bliski istok kao izgovor iskoristili nedavne incidente sa ruskim avionima u sirijskom vazdušnom prostoru.

U aprilu ove godine, Vazduhoplovstvo SAD je skinulo tajnost sa dva video-snimka na kojima su prikazana opasna presretanja ruskog Su-35 u dva različita navrata.

Russian Su-35 violating coalition airspace over Syria.
Presretanje američkih lovaca od strane Su-35

Na jednom snimku koji je navodno snimljen 18. aprila, ruski avion Su-35 je obavljao misiju presretanja kada je došao na 2.000 stopa od neidentifikovanog američkog aviona.

Vredi napomenuti da je ranije američka Centralna komanda već izrazila svoje nezadovoljstvo letovima ruskih vojnih aviona sa naoružanjem iznad vojnih baza američke vojske u Siriji.

Prema informacijama američke vojske, ruski piloti su tokom ovih letova izveli niz „opasnih manevara”.

Međutim, ovo nije prvi put da su SAD poslale svoje F-22 Raptore kao demonstraciju sile nakon što je Rusija izvela “zastrašujuće” manevre.

SAD su već rasporedile svoje F-22 Raptore duž istočnih bokova NATO-a kako bi se suprotstavili agresivnim manevrima koje su izveli ruski lovci. U aprilu su SAD rasporedile 12 F-22 Raptora u poljsku vazdušnu bazu Povidz da bi zaštitile istočni bok NATO-a.

Unsafe intercept between Russian Su-35 and U.S. F-16 over Syria
Presretanje od strane Su-35 drugi video

Kasnije, u maju, kontingent lovaca F-22 američkog vazduhoplovstva raspoređen je u Estoniju 8. maja da podrži tekuće operacije vazdušne policije NATO-a u regionu.

Ovo je verovatno razlog zašto su SAD poslale najbolji stelt lovac u svom inventaru na Bliski istok sa pogledom na Ruse. Međutim, ovde je u igru ušlo više od samo ruskog faktora, a Iran se takođe stalno pojavljuje kao moćni protivnik.

Od bliskog saradnika iz doba pre revolucije do stalne pretnje sada

Na nedavnom tahnološkom samitu, šef CENTCOM-a, general-potpukovnik Aleksus Grinkevič, izjavio je: „Reći ću vam, ja… mislim da je ovo sada vođeno udruživanjem naših protivnika. Dakle, s obzirom na to da je Rusija dužna Iranu, a moćno rusko vazduhoplovstvo mora da kupuje bespilotne letelice [bez posade] od Irana, Rusi Irancima nešto duguju.

Nakon što je dopunio ruske napade na Ukrajinu obezbeđivanjem svojih jeftinih a efikasnih dronova klase Shahed, Iran bi trebalo da dobije komplet oružja od Rusije kao uzvratnu uslugu.

su 35 i f 16
su-35 gore i f-16 dole

Najsmrtonosniji i najbolji od njih mogli bi biti ruski Su-35 koji su već odavno postali glavobolja za SAD.

Medijski izveštaji prošlog meseca ukazivali su da će prva serija ruskih lovaca uskoro biti poslata u Iran. 24 aviona Su-35, nesumnjivo tehnološki najnapredniji ruski lovci odobreni za izvoz. Značajno će ojačati iransko vazduhoplovstvo, koje se nije opremilo ni jednim novim lovcem u dvadeset prvom veku.

Dve zemlje se brzo kreću ka sklapanju sporazuma od kada je prvi put pomenut u martu 2023. Iranski piloti su se pripremali za nove avione najmanje od septembra 2022, prema tvrdnjama medija ranije. Ako ništa drugo, ovo bi dovelo do širenja Su-35 na Bliskom istoku, čineći SAD dodatno nervoznima, u već poljuljanom uticaju u tom regionu.

Ipak, kako je praksa pokazala, takva odluka Sjedinjenih Država teško da će nešto promeniti, već može samo da doprinese povećanoj napetosti u Siriji o kojoj smo već nagovestili.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version