Naslovna Novosti Gomilaju se tenzije u razorenoj Siriji, gde rat besni već više od...

Gomilaju se tenzije u razorenoj Siriji, gde rat besni već više od 12 godina

0
Buk-M2 u Siriji
Buk-M2 u Siriji
google news

Ne vrti se svet oko Ukrajine. Nova serija napada i bezbednosnih incidenata dovela je do novih tenzija u Siriji, gde rat besni više od 12 godina.

Pre tri dana, 12. juna, patrola ruske vojne policije pogođena je bombom pored puta dok je prolazila putem između sela Harbel i Um Hauš u delu severnog Alepa koji je pod kontrolom Sirijskih demokrata predvođenih Kurdskim snagama (SDF).

tigar
tigar

U napadu je uništeno oklopno vozilo Tigar, navodno je ubijen ruski vojnik, a nekoliko drugih ranjeno.

Neki sirijski izvori vesti okrivljuju za napad militante koje podržava Turska, dok drugi spekulišu da je ISIS odgovoran. Međutim, rusko Ministarstvo odbrane tek treba da razjasni šta se tačno dogodilo. Za sada ne izlaze ni sa kakvim zvaničnim optužbama.

Napad je usledio samo dva meseca nakon što je procureli obaveštajni dokument Sjedinjenih Država otkrio zaveru ukrajinske tajne službe da pokrene napade na ruske snage u Siriji u saradnji sa SDF. Grupa, koja je inače glavni zastupnik SAD u Siriji, od tada je negirala umešanost u bilo kakvu takvu zaveru.

Sledećeg dana, 13. juna, prijavljen je još jedan ozbiljan incident. Sjedinjene Američke Države saopštile su da su 22 pripadnika njihovih vojnika ranjena u padu helikoptera u severoistočnom regionu Sirije.

ch 47f block ii chinook
ch 47f block ii chinook

U kratkom saopštenju, američka Centralna komanda je saopštila da je deset ranjenih na lečenju u “ustanovama višeg zbrinjavanja”. Komanda je dodala da je u toku istraga o padu helikoptera, iako nije prijavljena neprijateljska vatra.

Libanska televizija Al-Majadin otkrila je kasnije da se američki vojni helikopter srušio u bazi u blizini grada al-Šadadi u južnom kraju Al-Hasakah kasno uveče 11. juna.

Vredi napomenuti da je još jedan nedavni izveštaj Vašington Posta otkrio navodni plan iranskih snaga Kuds, Hezbolaha i sirijske obaveštajne službe da pokrenu nove napade na američke trupe u Siriji.

Rano ujutru 14. juna, novi izraelski napad bio je usmeren na Siriju. Serija vazdušnih udara pogodila je položaje u jugozapadnom predgrađu glavnog grada Damaska, navodi zvanična sirijska arapska novinska agencija.

Sirijska protivvazdušna odbrana presrela je deo izraelskih projektila. Međutim, vojni izvor je rekao da je jedan vojnik teško ranjen od posledica udara, koji su izazvali i materijalne gubitke.

U pitanju je bio prvi potvrđeni napad Izraela na Siriju ovog meseca. Sirijska opservatorija za ljudska prava, proopoziciona posmatračka grupa sa sedištem u Londonu, navela je u izveštaju da su mete bile skladišta municije snaga koje podržava Iran. Međutim, ove tvrdnje tek treba da budu proverene.

americke trupe u siriji
americke trupe u siriji

Nedavni događaji naglašavaju nestabilnu situaciju u Siriji, čak i potencijalnu eskalaciju. Ratu u zemlji se ne nazire kraj. Nelegitimno vojno prisustvo i operacije stranih sila, odnosno Turske, SAD i Izraela, nastaviće da destabilizuju zemlju i ometaće procese nagodba čini se još dugo.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version