Naslovna Novosti Rusi „otimaju“ francuske tenkove AMX-10RC; Ukrajinski komandant nezadovoljan dok tenkovi gore

Rusi „otimaju“ francuske tenkove AMX-10RC; Ukrajinski komandant nezadovoljan dok tenkovi gore

7
napusteni amx 10rc u pravcu ugledara
napusteni amx 10rc u pravcu ugledara
google news

Nekoliko meseci nakon što su francuski laki tenkovi AMX-10RC isporučeni Ukrajini i raspoređeni u tekućoj kontraofanzivi, ukrajinski komandant ih je nazvao nepogodnim za borbena dejstva protiv Rusije.

Otvorena kritika ukrajinskog komandanta poklapa se sa video-snimkom koji prikazuje potpuno naoružani laki tenk AMX-10RC, napušten i zarobljen od strane ruskih snaga.

Video, koji kruži internetom, postao je viralan, razotkrivajući ranjivost francuskog “lakog tenka”. Vozilo su, kako se navodi, napustili Ukrajinci.

U tom kontekstu, nedavna zabrinutost ukrajinskog vojnog komandanta postaje još značajnija. Komandant je naveo da su laki tenkovi koje je isporučila Francuska bili neefikasni za napade na liniji fronta zbog svog tankog ili lakog oklopa, jer su ih lako probijale artiljerijske granate i drugo oružje koje su ispalile ruske trupe.

Komandant bataljona 37. mornaričke pešadijske brigade, koji nosi pseudonim major Spartanec, tvrdi: „Njihov tanak oklop se pokazao kao glavna slabost u ovom ratu visokog intenziteta obeleženim stalnim teškim artiljerijskim udarima.

Spartanac je dalje primetio: „Koriste se za podršku vatri zbog njihovog lakog oklopa. Njihovo naoružanje je dobro, a instrumenti za posmatranje su im vrlo dobri. Ali, nažalost, to je laki oklop, što ih čini neprikladnim.”

Uz iscrpnu listu razloga koje je ukrajinski komandant naveo zašto cenjeni francuski laki tenkovi ne ispunjavaju zadatak sa kojim su stigli u Ukrajinu u martu ove godine, ućićemo u dublju analizu.

jos jedan amx 10rc unisten
jos jedan amx 10rc unisten

Francuski laki tenkovi nisu efikasni?

U januaru 2023. godine, francuski predsednik Emanuel Makron potvrdio je planove za slanje neodređenog broja lakih tenkova AMX-10 RC ukrajinskim oružanim snagama. „Ovo su prvi tenkovi zapadne proizvodnje koji će biti predati Ukrajini“, rekao je francuski predsednik.

Konačno, u martu, usred spekulacija da Ukrajina radi na pokretanju masivne kontraofanzive protiv Rusije, francuski ministar oružanih snaga Sebastijen Lekornu potvrdio je da su prva oklopna vozila AMX-10 RC isporučena Ukrajini ponovo bez navođenja broja.

Pošto je Ukrajina konačno pokrenula svoju toliko očekivanu kontraofanzivu protiv Rusa prošlog meseca, francuski laki tenkovi AMX-10RC su takođe bili raspoređeni za operacije zajedno sa drugom zapadnom opremom kao što su glavni borbeni tenkovi Leopard-2 i borbena vozila pešadije Bredli, koji su zabeležili neverovatne gubitke.

Zvaničnik je čak rekao za AFP da je bilo slučajeva gde je dovoljno da ruska granata kalibra 152 mm eksplodirala u blizini AMX-10RC i da geler probije vozilo.

Granata je eksplodirala pored lako oklopljenog francuskog lakog tenka, fragmenti su probili oklop, a zaliha municije (u tenku) je detonirana. „Četvoročlana posada je, nažalost, ostala unutra; poginuli su u oklopnom vozilu.”

Na početku kontraofanzive, 37. brigada marinaca ukrajinske mornarice napala je ruske položaje u Velikoj Novosilki u južnoj Donjeckoj oblasti. Ovde je 37. brigada rasporedila AMX-10RC, a pretrpela je katastrofalne gubitke.

Ukrajinski vojnici su otkrili da su fragmenti ruske artiljerije lako probili oklop ovih vozila. Iako nije neočekivano, ovo je primoralo Brigadu da povuče svoje AMX-10RC od 15 tona sa prednjeg dela jurišnih snaga u pozadinu.

Dok je Francuska projektovala AMX-10RC kao laki tenk, nekoliko stručnjaka je reklo da je to ustvari oklopno vozilo sa boljom vatrenom moći.

Uprkos tome što je otporan na vatru iz malokalibarskog oružja i fragmente granata, oklop AMX-10 RC nije napravljen da izdrži direktne udare većeg kalibra. Neki tipovi projektila, kao što su oklopni meci, takođe mogu lako da probiju.

Vojni stručnjaci veruju da se vozilo mora koristiti sa drugim oklopnim vozilima i pomoći pešadije kako bi se smanjio rizik od oštećenja i gubitaka. Prema izveštajima i različitim skupovima podataka dostupnim na internetu, ima aluminijumski oklop debljine 10 do 15 mm. Zbog toga se kvalifikuje kao lako oklopljeni laki tenk.

Pod pretpostavkom da je to zaista oklopno vozilo, njegov oklop je lakši od američkog Bredlija koji su ukrajinske trupe intenzivno koristile. Pored eksplozivno reaktivnog oklopa, Bredli ima sveobuhvatnu zaštitu debljine 14,5–30 mm (u zavisnosti od varijante).

Iako ima manje paralela između Bredlija i AMX-10RC, oba vozila je Ukrajina koristila u nadi da će probiti rusku odbranu u svojoj aktuelnoj kontraofanzivi.

Bredli je nešto teži od AMX-10RC i koristi se u kombinaciji sa tenkovima. Često je nazivan i Abramsov „prijatelj“.

Laki tenkovi, oklopna vozila, izviđačka vozila, borbena vozila pešadije i glavni borbeni tenkovi imaju ulogu na bojnom polju. AMX-10RC je razvijen za francuske konjičke (izviđačke) jedinice kako bi pružio dodatnu mogućnost direktnog gađanja izviđačima dok su uspostavili prvi kontakt sa neprijateljem.

Nije dizajniran da uništava druga oklopna vozila u bliskoj borbi. Dizajniran je da omogući izviđačkim elementima slobodu manevrisanja. Ako izviđanje dođe u kontakt sa složenim preprekama i neprijateljskim oklopnim formacijama, vreme je da se prizove teži oklop, a “konjica” kreće na bokove zajedno sa AMX-10RC.

Kada je Francuska prvi put obećala AMX-10C u januaru, vojni analitičari su upozorili da to vozilo ne treba upoređivati sa teškim tenkovima koji će biti raspoređeni u Ukrajini i da ga treba razmotriti, rasporediti i koristiti kao oklopno vozilo i samo za vatrenu podršku.

AMX-10RC ukratko

AMX-10RC je francusko oklopno izviđačko vozilo sa šest točkova, a u službi francuske vojske je još od 1980-ih. Vozilo je dizajnirala i napravila francuska kompanija GIAT Industries, sada poznata kao Nexter Systems.

AMX-10RC je zasnovan na šasiji borbenog vozila pešadije AMX-10P i naoružan je topom kalibra 105 mm, koji je sposoban da ispaljuje niz tipova municije, uključujući visokoeksplozivne, oklopne i dimne metke. Vozilo takođe ima koaksijalni mitraljez kalibra 7,62 mm i mitraljez na kupoli od 12,7 mm za samoodbranu.

amx10rc u ukrajini
amx10rc u ukrajini

AMX-10RC ima četvoročlanu posadu i pokreće ga dizel motor od 280 konjskih snaga, što mu daje maksimalnu brzinu od oko 90 km/h na putevima i domet do 800 km. Vozilo je niskog profila i opremljeno je naprednim senzorima i komunikacionom opremom, što ga čini veoma pogodnim za izviđačke i nadzorne misije.

AMX-10RC je izvezen u brojne zemlje, uključujući Saudijsku Arabiju, Katar, Čile i Venecuelu. Poslednjih godina, mnoga od ovih vozila su povučena iz upotrebe ili nadograđena savremenom opremom kako bi se produžio njihov radni vek.

7 KOMENTARA

  1. Можда је био добар кад су нападали Либију,Ирак,Сирију, Авганистан…

  2. Cena mu nije proporcionalna učinku, košta kao najmodernija verzija T72….to su francuzi napravili da koriste u Africi protiv golorukih stanovnika…To govori i o odnosu prema Ukrajincima, totalna dvolična “pomoć”..

  3. Cena mu nije proporcionalna učinku, košta kao njamodernija verzija T72….to su francuzi napravili da koriste u Africi protiv golorukih stanovnika…To govori i o odnosu prema Ukrajincima, totalna dvolična “pomoć”..

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version