Naslovna Novosti Francuska: Oružane snage Ukrajine već koriste francuske lake tenkove AMX-10RC na frontu...

Francuska: Oružane snage Ukrajine već koriste francuske lake tenkove AMX-10RC na frontu [Video]

0
amx10rc u ukrajini
amx10rc u ukrajini
google news

Prvi francuski tenkovi AMX-10RC stigli su u Ukrajinu.

Francuski ministar odbrane Sebastijan Lekornu potvrdio je informaciju da su Oružane snage Ukrajine već dobile iz Francuske prvu seriju tenkova AMX-10RC, koji su zapravo borbena vozila na točkovima. Ovo je drugi tip tenkova zapadne proizvodnje koji su isporučili evropski saveznici Ukrajini.

„Oklopna vozila AMX-10 RC koja je Francuska obećala početkom januara „upravo su stigla u Ukrajinu“, rekao je ministar oružanih snaga Sebastijen Lekornu Komisiji za odbranu Narodne skupštine 15. marta. „Neki su već otišli ​​na prve linije fronta“, rekao je on, ne precizirajući broj isporučenih tenkova, navodi francusko izdanje Le Figaro.

Slanje francuskih tenkova tako brzo na liniju fronta može ukazivati na to da Oružane snage Ukrajine imaju prilično ozbiljne probleme sa nedostatkom vojne opreme.

Istovremeno, malo je verovatno da će isporuka samo nekoliko borbenih vozila na bilo koji način promeniti situaciju u redovima ukrajinske vojske, međutim, generalno, to omogućava Ukrajini da brzo nadoknadi gubitak vojne opreme i time ojača njihove jedinice koje se nalaze u zoni linije fronta.

Prema nekim podacima, Francuska namerava da Ukrajini obezbedi ukupno 24 do 36 borbenih vozila ovog tipa, koja su po svojim borbenim mogućnostima veoma slična tenkovima T-62.

AMX-10RC

AMX-10RC je francusko oklopno izviđačko vozilo sa šest točkova, a u službi francuske vojske je još od 1980-ih. Vozilo je dizajnirala i napravila francuska kompanija GIAT Industries, sada poznata kao Nexter Systems.

AMX-10RC je zasnovan na šasiji borbenog vozila pešadije AMX-10P i naoružan je topom kalibra 105 mm, koji je sposoban da ispaljuje niz tipova municije, uključujući visokoeksplozivne, oklopne i dimne metke. Vozilo takođe ima koaksijalni mitraljez kalibra 7,62 mm i mitraljez na kupoli od 12,7 mm za samoodbranu.

AMX-10RC ima četvoročlanu posadu i pokreće ga dizel motor od 280 konjskih snaga, što mu daje maksimalnu brzinu od oko 90 km/h na putevima i domet do 800 km. Vozilo je niskog profila i opremljeno je naprednim senzorima i komunikacionom opremom, što ga čini veoma pogodnim za izviđačke i nadzorne misije.

AMX-10RC je izvezen u brojne zemlje, uključujući Saudijsku Arabiju, Katar, Čile i Venecuelu. Poslednjih godina, mnoga od ovih vozila su povučena iz upotrebe ili nadograđena savremenom opremom kako bi se produžio njihov radni vek.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version