Naslovna Novosti Priprema za specijalni rat protiv Rusije u Severnom vojnom okrugu?

Priprema za specijalni rat protiv Rusije u Severnom vojnom okrugu?

6
zdruzena vezba u zapadnoj virdziniji.jpg copy
zdruzena vezba u zapadnoj virdziniji.jpg copy
google news

U svetskim medijima, usled poplave informacija, naročito povodom „slučaja Wagner“, pomalo nezapaženo je prošao jedan događaj koji možda ukazuje na eskalaciju specijalnog rata protiv Rusije.

Naime. 16. juna je u kampu Dawson, Kingwood, Zapadna Virdžinija, završena vežba neregularnog ratovanja Ridge Runner Irregular Warfare Exercise 23-01 Nacionalne garde Zapadne Virdžinije. Inače, domaćin vežbe bio je „Centar za neregularno ratovanje“ (Irregular Warfare Center, IWC). 

Na dvonedeljnoj vežbi širom Zapadne Virdžinije učestvovalo je više od 420 pripadnika američke vojske, pripadnika jedinica za specijalne operacije iz 16 zemalja kao i posmatrači. 

U Ridge Runner Irregular Warfare Exercise 23-01 učestvovali su:

  • Pripadnici „Alfa“ i  „Čarli“ četa 5. bataljona 19. grupe specijalnih vazdušno-desantnih snaga (Charlie Company, 5th Battalion, 19th Special Forces Group/Airborne) iz San Antonija, Teksas; 
  • „Bravo“ čete 6. vazdušno-desantnog bataljona za psihološke operacije (Bravo Company, 6th Psychological Operations Battalion/Airborne); 
  • 92. vazdušno-desantnog bataljona za civilne poslove (92nd Civil Affairs Battalion / Airborne); 
  • 193. grupe za specijalne operacije Korpusa mornaričke pešadije (United States Marine Corps 193rd Special Operations Group);
  • 4. vazdušno-pomorske čete za navođenje artiljerijske vatre (4th Air Naval Gunfire Liaison Company);
  • 4. grupe za civilne poslove (4th Civil Affairs Group) Hajalija, Forida;
  • 4. savetničke čete „Alfa“ Korpusa mornarčke pešadije (4th Marine Corps Advisor Company Alpha); 
  • Spacijalne jedinice „DRIF“ (Jednostka Wojskowa GRYF) Teritorijalne odbrane Poljske; 
  • Snaga vojnih komadosa (Jednostka Wojskowa Komandosów, JKW, do 2011 – Prvi specijalni puk komandosa) Teritorijalne odbrane Poljske (Wojska Oborony Terytorialnej, WOT), te  specijalne snage Letonije i Litvanije.
simulacijaa zarobljavanja diverzanata.jpg. copy
simulacijaa zarobljavanja diverzanata.jpg. copy

Kao „posmatrači“ bili su prisutni vojnici iz Kanade, Gruzije, Moldavije, Katara, Mađarske, Nemačke, Finske, Češke, Slovačke, Australije i Specijalne vazdušne službe Ujedinjenog Kraljevstva (Special Air Sevice, SAS).

Cilj vežbe je bio validacija raspoređivanja delova specijalnih snaga u dinamičnom i realnom scenariju neregularnog ratovanja. Ključne komponente vežbe bile su usmerene na izgradnju interoperabilnosti između američkih i stranih konvencionalnih i snaga za specijalne operacije, izvođenje osnovnih zadataka i procena spremnosti uz jačanje strateških i operativnih sposobnosti za neregularno ratovanje. U suštini, vežba je sprovedena radi provere spremnosti boraca 5. bataljona 19. grupe specijalnih vazdušno-desantnih snaga (5/19th Special Forces) iz Teksasa za njihovo raspoređivanje u region Baltika.

„Vežba Ridge Runner Irregular Warfare pomaže da se obezbedi obuka i priprema kako američkih specijalnih, tako i zajedničkih snaga za vođenje neregularnih ratnih aktivnosti raspoređenih u potencijalno neprijateljskom ili spornom okruženju. Današnje složeno okruženje zahteva obuku u realnim uslovima kako bismo pripremili snage za borbu protiv zlonamernih aktivnosti protivnika i konkurenata“ izjavio je predstavnik zapadnog krila Nacionalne garde Virdžinije, general Bil Krejn (Bill Crane).

Tokom vežbe, učesnici su se asimilirali u zajednice širom Zapadne Virdžinije koje su simulirale dve „nacije“ – jednu na severnom a drugu na južnom delu države. Pri tome, učesnici su sarađivali sa lokalnim upravama, pripadnicima policije i hitnim službama.

pripadnik specijalnih snaga sad tokom vezbi
pripadnik specijalnih snaga sad tokom vezbi

Tokom izvođenja operacija najsličnijih realnim, praćen je razvoj ekonomske i političke situacije u svakom od dva „neprijateljska tabora“ pod uticajem simuliranih vesti koje su širili angažovani mediji. Prikupljeni podaci korišćeni su za pokretanje dodatnih operativnih misija u cilju suzbijanja simulirane invazije neprijateljskih snaga iz susednih zemalja.

Pre same vežbe, polaznici su učestvovali u trodnevnom programu neregularnog ratovanja na „Združenom univerzitetu za specijalne operacije“ (Joint Special Operations University, JSOU). Ovaj program ukazao je učesnicima na napredne koncepte i doktrinu neregularnog ratovanja i naglasio važnost otpora u borbi protiv trenutnih i novonastalih pretnji na i van bojnog polja.

„Prednost onoga što IWC i Ridge Runner donose je saznanje o nekinetičkim veštinama i upoznavanje sa radom u okruženju koje predstavlja najveću nekinetičku pretnju slobodi širom sveta“, izjavio je podporučnik Poljskih teritorijalnih odbrambenih snaga Marek Zaluski.

Još jedna ključna komponenta vežbe bila je predstavljanje i aktiviranje operacije sanitetske podrške „Ridge Healer“. Naime, 193. sanitetska grupa za specijalne operacije (193rd Special Operations Medical Group) Nacionalne garde vazduhoplovstva Pensilvanije učestvovala je u vežbi kako bi testirala sposobnosti i kapacitete za izvođenje sanitetskih zadataka tokom neregularnog ratovanja – u neprijateljskom okruženju, sa ograničenim zalihama i opremom.

Čitavu pozadinu vežbe najbolje je definisao dopisnik War Zone i saradnik GlobalSecurity.org, „frilenser sa velikim iskustvom stečenim proučavanjem otvorenih izvora“,Džozef Trevičik (Joseph Trevithick). Prema njegovim rečima, snage su uvežbavane za operacije protiv Rusije i Kine. Na terenu su korišćene makete koje podsećaju na lansere 5P85SM za ruske raketne sisteme S-300 ili S-400  kao i „iranske kamikaze dronove sa delta krilima“ sličnim HESA Shahed 136 (Geran-2).

Ovo ukazuje na direktne uticaje borbi koje se trenutno odvijaju u Ukrajini. Ovo je potvrdio i senator Džo Mančin (Joe Manchin), član Senatskog komiteta za oružane snage: „Pozdravljam sve koji su bili uključeni u vežbu Ridge Runner, tokom koje se obuka neregularnog ratovanja sprovodila u realnom okruženju.

Ove simulacije su od ključne važnosti za SAD i njene saveznike kako bi bili spremni da se nose sa taktikom destabilizacije. Ovo je utoliko važnije ako vidimo da Rusija i Kina slične zadatke sprovode preko organizacija poput Wagner grupe“. Zanimljivo je da je Mančin izjavu dao neposredno pre poznatog meteža povezanog sa Prigožinom i Wagner grupom.

maketa dronova tokom vezbi
maketa dronova tokom vezbi

Da zapadne sile odavno sprovode tzv. Irregular Warfare ukazuje nezapamćeni medijski rat i rat dezinformacijama, ubacivanje „ruskih protivrežimskih formacija“ na teritorju Belgorodske oblasti, potapanje broda „Moskva“, uništavanje „Severnog toka 2“, rušenje brane Kahovske hidroelektrane, udari po nuklearnoj elektrani, dejstva po Krimskom i Antonovskom mostu, akcije dronova iznad Moskve….

Vežba u Zapadnoj Virdžiniji, priprema 5. bataljona 19. grupe specijalnih vazdušno-desantnih snaga za odlazak u baltičke države i zdušno učešće poljskih,letonskih i litvanskih specijalnih snaga ukazuju da je možda blisko i otvaranje novog fronta  neregularnog ratovanja.

Da je u pitanju eskalacija ovakvog tipa sukoba zabeležili su i Rusi na Telegram kanalu: „U okviru vežbi (Ridge Runner Irregular Warfare), zapadni specijalci su se obučavali da uništavaju sisteme PVO, štabove, skladišta i lansirne rampe kamikaza dronova iza neprijateljskih linija. Iako se ovakve vežbe izvode u svim manje ili više ozbiljnim armijama sveta, pažnju privlači da uslovi u kojima su sprovođene odgovaraju realnim uslovima u Severnom vojnom okrugu…

Očigledno je da protivnici pažljivo proučavaju iskustva ukrajinskih i ruskih diverzantsko-izviđačkih grupa tokom „specijalne vojne operacije“ i ne samo da ih akumuliraju, već se i spremaju da ih primene u budućim sukobima… To znači da je i za Moskvu neophodno da poboljša taktiku borbe protiv sabotaža i da uvodi sve vrste tehničkih inovacija koje bi omogućile efikasniji otpor. Ovo je jedini način da se pozadina zaštiti od dejstava neprijateljskih diverzanata“. 

6 KOMENTARA

  1. Oni su doktorilali gerilske ratove, al potrebno je da nekoliko gerilaca prepliva iz Francuske i Nemacke do amerike, dosta je propatio ovaj kontinent zbog njih, afriku da ne spominjemo i bliski istok.

  2. Aha neregularno ratovanje iliti gerilsko partizanski način borbe znaci spremaju se za mogućnost da Vlade osvoji Ukrainu

    • Bukvalno, još ako Kini pukne film pa uđe i ona, a napravili mlazne teške borce kojima nema ravnih trenutno.

  3. Можте укорачити но нећете искорачити тјс.пут без повратка.Бог чува народ греш Православни.,и

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version