Naslovna Novosti SAD pokušavaju da zamene BVP Bredli potpuno novim vozilima šaljući ih na...

SAD pokušavaju da zamene BVP Bredli potpuno novim vozilima šaljući ih na klanicu u Ukrajinu

2
2 leopard 2a6 i m2a2 ods bradley
uništena ukrajinska oprema
google news

Kako bi se hitno popunio ukrajinski vojni arsenal, očekuje se da će predstojeći paket američke vojne pomoći od 500 miliona dolara uključiti desetine borbenih vozila pešadije Bredli koja će navodno biti povučena direktno iz zaliha američke vojske.

Kako su se Bredliji pokazali loše u ukrajinskoj kontraofanzivi protiv Rusije, Sjedinjene Države čine hitne usaglašene napore da zamene svoje BVP M2 Bredli naprednijim borbenim vozilom kako bi ojačale sopstvene sposobnosti.

Američka vojska je 26. juna objavila da su General Dynamics i American Rheinmetall izabrani da razviju zamenu za BVP M2 Bredli. Dva proizvođača će se sada takmičiti za posao koji bi mogao biti vredan ogromnih 45 milijardi dolara. Naziv prototipa je XM30 mehanizovano borbeno vozilo pešadije.

U okviru ovog takmičenja između dva odbrambena giganta, takmičarska faza izrade prototipa počeće u prvom kvartalu fiskalne 2025. Svaki tim će kreirati najmanje sedam prototip vozila sa mogućnošću izrade još četiri. Svaki tim će morati da razvije detaljan dizajn u naredne dve godine.

Američka vojska traži hibridno vozilo sa skupom različitih mogućnosti, uključujući top od 50 mm, daljinsku kupolu, protivtenkovske vođene rakete, mitraljeze koji se koriste kroz napredni infracrveni senzor treće generacije i „inteligentnu kontrolu vatre“, rekao je brigadni general Džef Norman tokom brifinga za štampu.

Zvaničnici američke vojske najavili su da će jedan od dva takmičara konačno dobiti ugovor o proizvodnji 2027. godine, a prva vozila bi trebalo da počnu da se koriste samo dve godine kasnije, 2029.

Novo vozilo imalo bi šest sedišta za vojnike pešadije i posadu od dva člana. Vozilo i putnici će biti zaštićeni integrisanim sistemima aktivne zaštite, ojačanim oklopom itd..

Štaviše, šef nabavke američke vojske Dag Buš je primetio: „Modularna arhitektura otvorenog sistema na XM30 će omogućiti da se buduća tehnologija u razvoju doda vozilu ako ta tehnologija sazre.“

Ovo nije prvi pokušaj američke vojske da pronađe odgovarajuću zamenu za svoje Bredlije. Pokušaji zamene Bredlija traju nekoliko godina, sa prethodnim projektima napuštenim iz različitih razloga.

bradley ispaljuje tow antitenkovski projektil
bradley ispaljuje tow antitenkovski projektil

Buš je medijima rekao: „Ovo je naš barem treći, možda četvrti pokušaj da zamenimo Bredlija, a ovaj će uspeti.”

Rekavši to, iako je BVP Bredli aktuelni još iz doba Hladnog rata, uključujući i ratne zone poput Iraka, tek su nedavno vraćeni u centar pažnje nakon što ih je Ukrajina dobila.

Bredli, ukrajinsko borbeno vozilo pešadije

Najnoviji uslovi rata na bojnom polju zahtevaju naprednu tehnologiju u tenkovima i oklopnim vozilima.

Smatra se da su ova borbena vozila pešadije sa svoje strane, dobro služila vojsci SAD tokom godina njihove potpune dominacije po znatno inferiornijim bojištima od prilika u Ukrajini.

Kao prvo borbeno vozilo pešadije razvijeno u Sjedinjenim Državama, M2 Bredli je uveden u upotrebu 1980-ih. U poređenju sa prethodnim takvim borbenim vozilima tipa BVP, nova su bila opremljena protivtenkovskim raketnim sistemom, autotopom malog kalibra i snažnijim oklopom.

unisteni leopard 1a5 okruzen bvp m113 i bredli
unisteni leopard 1a5 okruzen bvp m113 i bredli

Bredli je nastavio da služi tokom Hladnog rata i nakon njega, uključujući američku invaziju na Irak 2003. nakon što je prvi put video akciju u Zalivskom ratu 1991. Iako je Bredli prolazio kroz stalne nadogradnje od strane američke vojske u poslednjih 50 godina, smatra se da je odavno premašio svoj planirani životni vek u službi.

Nakon što ga je američka vojska koristila zajedno sa svojim tenkovima Abrams u različitim sukobima, BVP Bredli je pokušao da služi i ukrajinskoj vojsci ali ovoga puta protiv ozbiljnog protivnika, Rusije.

Pre tri nedelje, ukrajinska vojska je konačno upotrebila ova borbena vozila za pokušaje napredovanje protiv ruskih formacija u okviru svoje kontraofanzive.

Međutim, operacije koje su uključivale i ove BVP su rezultirale potpunim debaklom na bojnom polju. Čak i Amerikanci tvrde da je barem 15% ovih vozila je izgubljeno u prvim danima pokretanja operacija, zajedno sa većom količinom tenkova Leopard 2.

Dakle, može se nagađati da je ta brojka čak i veća.

grafik koji naglasava bredlijeve slabosti koje su se sirile na ruskim drustvenim medijima
grafik koji naglasava bredlijeve slabosti koje su se sirile na ruskim drustvenim medijima

Prema izveštajima i vizuelnim dokazima koji se pojavljuju u medijima, ukrajinska vojska je izgubila najmanje 20 oklopnih vozila Bredli koje su Kijevu predale Sjedinjene Države.

Uprkos tome što su ovog meseca izgubili iznenađujući broj Bredlija u bici protiv Rusije, ukrajinski zvaničnici su tvrdili da će borbena vozila biti presudna za povratak teritorija u njihovim kontraofanzivnim naporima.

Bradley

M2A2 Bradley ODS-SA proizvodi BAE Systems. Prvi dizajn osnovnog M2 Bradlija datira iz kasnih 1970-ih. Tokom godina, M2 Bradley je prošao kroz mnoge modifikacije, u zavisnosti od promenljivog okruženja, zahteva za ratovanjem, kao i stranih narudžbi. 

Današnji M2A2 Bradley ODS-SA može prevesti do 10 osoba. Ima 600 konjskih snaga i teži 34.250 kg. Bradley može preći udaljenost od 402 km sa punim rezervoarom, koji, usput rečeno, prima 662 litara. Maksimalna brzina vozila je 61 km/h.

Bradley ima primarno i sekundarno naoružanje. Prvo uključuje jedan 25 mm M242 top [900] i dva lansera za protivoklopne rakete TOW [7]. Sekundarno naoružanje uključuje jedan koaksijalni M240C mitraljez kalibra 7,62 mm [2.200].

SAD su obećali Ukrajini 60 M2A2 Bradley. Za razliku od nekih obećanih vozila koja još nisu poslata, Bredli je relativno brzo stigao. Početkom februara ove godine, naši izvori su izvestili da su 60 M2A2 Bradley IFV-a stigli u luku Bremerhaven, Nemačka. 

Zanimljivo je navesti da je tokom Zalivskog rata, pet puta više M2 Bredlija (M2 Bradley) izgubljeno usled prijateljske nego neprijateljske vatre.

Više od 630 ukrajinskih vojnika završilo je petonedeljni program obuke o tome kako da upravljaju M2 Bredlijem u borbi. Uputstva su takođe uključivala osnovne vojničke zadatke poput gađanja, medicinske obuke i poslednju vežbu snaga na nivou bataljona, rekli su zvaničnici Pentagona u februaru ove godine.

2 KOMENTARA

  1. Toliko hvaljeni Bredli,a i sve amerikanci njihovo toliko hvale,a ustvari vidimo kakvo djubre je. Tako i ostalo americko naoruzanje se toliko hvali,a u realnom vremenu na bojnom polju vidimo lakardiju polomnjenu. Tako je sa bilo sta americko samo ga hvale reklamiraju,a ustvari u realno vreme cisto smece 😂😂😂😂😂

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version