Naslovna Novosti Da li Vagner borci i dalje prete ukrajinskim linijama fronta?

Da li Vagner borci i dalje prete ukrajinskim linijama fronta?

0
prigozin i lukasenko
prigozin i lukasenko
google news

Dok ruski predsednik Vladimir Putin i šef Vagnera Jevgenij Prigožin odlučuju o sudbini privatne vojske uz posredovanje beloruskog predsednika Lukašenka, rat u Ukrajini teče svojim tokom.

Putin i Prigožin podvukli su crtu pod pobunom privatnih boraca. Vagnerov šef je objasnio da nema političkog cilja da se svrgne izabrani predsednik, već da se odbrani njegova privatna vojska, jedna od najefikasnijih ruskih vojnih jedinica, i da se kazne odgovorni za neuspehe tokom vojnih operacija u Ukrajini.

Zauzvrat, ruski predsednik je zaključio da je takozvani “Marš za pravdu” izdaja ruskog naroda. Borci privatne vojske neće biti kažnjeni zahvaljujući pobedama koje su doneli sa ukrajinskih frontova.

Oni imaju izbor da potpišu ugovor sa ruskim Ministarstvom odbrane i nastave borbu ili prekinu svoje vojne aktivnosti. Oni plaćenici koji su voljni da slede svog vođu mogu da odu u Belorusiju gde se očekuje da će Vagnerovci nastaviti sa radom nakon nekih zakonodavnih procedura.

Ujutro 27. juna, poslovni avion sa Jevgenijem Prigožinom u njemu je navodno sleteo u Minsk. U međuvremenu, neki izveštaji tvrde da je beloruska vojska počela da priprema vojne baze i kampove za obuku za Vagnerovaca samo 100 kilometara od ukrajinske granice.

wagner bm 21 grad mlrs
wagner bm 21 grad mlrs

Uprkos sporovima između Jevgnija Prigožina i ruskog vojnog vrha, Vagnerovci će vrlo verovatno nastaviti svoje vojne operacije u Ukrajini i drugim zemljama.

Situacija na ukrajinskim linijama fronta i dalje napeta

U Zaporoškoj oblasti situacija se poslednjih dana nije promenila pošto kišno vreme ne podstiče aktivna neprijateljstva. Pozicione borbe se nastavljaju i u pravcu Rabotina i u oblasti Pjatihatki.

Posle višednevnih neprekidnih napada u oblasti Velike Novoselke, ukrajinska vojska je ušla u selo Rovnopolj. Ruske jedinice su se povukle iz naselja i zauzele odbranu na okolnim visovima i u šumskim zasadima.

U oblasti Herson, ukrajinske snage pokušavaju da prošire mostobran kod Antonovskog mosta pod intenzivnim ruskim vazdušnim i artiljerijskim udarima na obe obale reke Dnjepar.

U međuvremenu, ukrajinski diverzanti koje koordiniše kijevski režim nastavljaju sa napadima na rusku teritoriju u pokušaju da poremete rusko vojno snabdevanje. Juče, 27. juna, u Kirovskom okrugu na Krimu su lakše oštećene železničke šine.

wagner snage u bahmutu
wagner snage u bahmutu

Zauzvrat, NATO pokrovitelji Kijeva eskaliraju situaciju, približavajući se ruskoj granici. 26. juna avion za radio-izviđanje i elektronsko ratovanje RC-135 i dva višenamenska lovca Tajfun britanskog ratnog vazduhoplovstva bili su prinuđeni da promene put preko Crnog mora nakon što su ih presreli ruski borbeni avioni Su-27.

Lukašenko: U Belorusiji neće biti kampova i punktova za Vagnerovce

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, tokom ceremonije uručenja naramenica visokim oficirima, demantovao je informacije o izgradnji kampova za privatnu vojnu kompaniju Vagner u zemlji.

Šef države je takođe napomenuo da se ne planira otvaranje punktova za prijem u ovu organizaciju u republici.

“Još ne gradimo kampove. Ali ako žele, postavićemo ih. Postavite šatore, molim vas. Ali za sada su u Lugansku u svojim kampovima”, rekao je Lukašenko.

On je takođe primetio da ga je šef Vagnerov Prigožin obavestio o spremnosti kompanije da zaključi ugovore sa ruskim Ministarstvom odbrane, na čijem čelu je Sergej Šojgu.

Lukašenko je dodatno precizirao da mu je, ukoliko je potrebno da se na teritoriji Belorusije rasporedi Vagner, ponuđena jedna od napuštenih vojnih jedinica.

“Molim vas – ima ograda, sve je tu. Postavite šatore. Pomoći ćemo koliko možemo”, dodao je on.

Beloruski lider je takođe rekao da se na teritoriji zemlje neće stvarati punktovi za zapošljavanje u Vagneru.

vagner grupa
vagner grupa

„Želiš da zaradiš mnogo novca tamo… Ali moraš da shvatiš da svaki dan ideš u krevet u zagrljaju sa smrću. I automat ispod glave… Prema tome, ne treba da otvaramo nikakve punktove za regrutaciju Vagnera. Mislim da ih nikada neće ni biti“, naglasio je Lukašenko.

Ove Lukašenkove izjave su u suprotnosti sa nekim medijskim izveštajima koji su tvrdili o izgradnji kampova i stvaranju regrutnih centara za Vagnerovce. Međutim, predsednik Belorusije insistira na tome da takve akcije nisu planirane.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version