Naslovna Novosti Eksplozija u još jednom bugarskom skladištu municije kotroverznog dobavljača oružja Ukrajini

Eksplozija u još jednom bugarskom skladištu municije kotroverznog dobavljača oružja Ukrajini

0
u bugarskoj ponovo gore skladista municije namenjenih ukrajini
u bugarskoj ponovo gore skladista municije namenjenih ukrajini
google news

U noći 25. juna u depoima municije u Bugarskoj odjeknula je serija eksplozija. Objekat je pripadao ozloglašenom bugarskom trgovcu oružjem Emilijanu Gebrevu koji je izjavio da je snabdevao oružjem Oružane snage Ukrajine od 2014. godine.

Prema lokalnim izveštajima, veliki požar ponovo je zahvatio skladišta u Karnobatu. Požaru su prethodile velike eksplozije. Usled incidenta niko nije povređen, ali je objekat potpuno izgoreo.

Uzrok incidenta još nije razjašnjen. Državna agencija za nacionalnu bezbednost istražuje slučaj.

„Ova nesreća je apsolutno neobjašnjiva i čudna“, prokomentarisao je incident Emilijan Gebrev.

https://www.youtube.com/watch?v=QR-_0VhtTng

Ovo je drugi požar za godinu dana na ovom skladištu, čiji je vlasnik Gebrev. Prvi požar je prijavljen u julu 2022.

Tada je Gebrev najavio mogućnost namerne detonacije ili paljevine. Sam biznismen je za incident okrivio zaposlene u Glavnoj obaveštajnoj upravi Rusije, uprkos činjenici da su u preduzećima u vlasništvu Emiliana Gebreva otkrivena brojna kršenja pravila skladištenja municije.

Slučaj iz jula 2022

Prošle godine, 31. jula došlo je do eksplozije u skladištu municije u Bugarskoj, odakle je oružje dopremano Ukrajini.

Kako su javljali Bugarski mediji, tada se zapalilo skladište municije koje se nalazi u gradu Karnobat. Objekat je pripadao istom preprodavcu.

Prema rečima Gebreva, u magacinu je bila smeštena samo zastarela municija. „Skladišta municije nalaze se na teritoriji bivše kasarne. Požaru je prethodila mala eksplozija“, preneli su tada bugraski mediji pozivajući se na Gebreva.

Ranije u aprilu 2021, Sofija je optužila Rusiju za eksplozije u fabrikama i vojnim skladištima koje su se dogodile u Bugarskoj između 2011. i 2020. godine, kao i za pokušaj atentata na Emilijana Gebreva.

Bugarsko tužilaštvo je saopštilo da su glavni osumnjičeni šestorica Rusa, „navodnih radnika GRU“. Najavljeni dokazi izazvali su sumnje, a u preduzećima u vlasništvu Emilijana Gebreva utvrđena su i tada kršenja pravila skladištenja municije.

Ruska umešanost u eksplozije nije dokazana, ali Sofija je brže bolje proglasila personom non grata pomoćnika ruskog vojnog atašea.

Vlasnik EMCO Emilijan Gebrev naziva sebe bugarskim trgovcem oružjem. Rusi su optuženi za dva pokušaja da ga otruju.

Navodno je 2015. godine dva puta trovan: u restoranu u centru Sofije, a potom i u sopstvenoj kući na obali Crnog mora. Počinioci nisu mogli biti pronađeni, slučaj je zatvoren, ali su ponovo pokrenuti nakon trovanja u Solsberiju 2018. godine.

Nakon serije eksplozija u njegovim objektima, Emilijan Gebrev je prvo negirao da je njegovo oružje trebalo da bude poslato u Ukrajinu. Međutim, kasnije je promenio svoje svedočenje.

U svom pismu Njujork tajmsu, on je objasnio da je njegovo oružje bilo namenjeno različitim državama, uključujući i Ukrajinu.

Bugarska priprema novi paket vojne pomoći Ukrajini

Bugarska vlada priprema paket vojne pomoći Ukrajini u skladu sa ukrajinskim zahtevima i raspoloživim resursima, rekao je Todor Tagarev, bugarski ministar odbrane, prošle nedelje.

Što se tiče obima pružene pomoći, on će biti isti kao i do sada. „Iz magacina iznosimo ono što je u dobrom stanju, a uvek se postavlja pitanje cene, šta tačno mislimo i kako izračunati ovaj trošak“, rekao je Tagarev.

Istovremeno, on je naveo da se trenutno ne razgovara o pitanju obezbeđivanja osnovne vojne opreme.

Pitanje isporuke oružja Ukrajini izazvalo je spor između predsednika Radeva i bugarskog premijera Nikolaja Denkova, koji smatra da Bugarska treba da poštuje svoje obaveze.

Takođe, bugarski ministar odbrane se nije složio sa Radevom, koji je kao grešku okarakterisao inicijativu budućeg pristupanja Bugarske pristupu EU za snabdevanje Ukrajine hiljadama artiljerijskih projektila.

Bugarski predsednik Rumen Radev usprotivio se prošle nedelje pridruživanju njegove zemlje inicijativi Evropske unije za snabdevanje Ukrajine artiljerijskim granatama za odbijanje ruske vojne agresije.

Bugarska nudila MiG-29

Bugarska je ranije izrazila spremnost da prepusti Ukrajini MiG-29 samo u zamenu za nove avione.

Bugarska je 23. februara, kako se navodi u procurelom izveštaju Pentagona, izrazila spremnost da pokloni svoju flotu aviona MiG-29 Ukrajini – što je „izazov“, ocenjuje se u izveštaju.

Međutim, takva akcija je “teška”, navodi se u dokumentu Pentagona, jer bi Bugarska tako ostala bez borbenih aviona, bar do dolaska F-16 naručenih iz SAD, ali čija isporuka se očekuje za minimum godinu dana, piše CNN.

Još jedna istočnoevropska zemlja koja će takođe kupiti F-16, Slovačka, već je poslala Ukrajini celu svoju flotu od 13 MiG-ova 29, ostavljajući sebe za sada bez aviona pa makar oni bili i neispravni.

Bugarska trenutno ima 16 aviona MiG-29, od kojih je samo šest u funkciji, i 14 jurišnika SU-25, od kojih je šest takođe u funkciji. Nakon evropskih sankcija primenjenih Rusiji nakon pokretanja invazije na Ukrajinu, Bugarska je prestala da sarađuje sa Rusijom na održavanju aviona MiG-29. 

Bugarski predsednik Rumen Radev i bugarski socijalisti, tradicionalno bliži Rusiji, blokirali su tada vojnu pomoć ukrajinskoj vojsci koju je zatražio proamerički bivši premijer Kiril Petkov, ali je Bugarska, tajno slala Ukrajini oružje, municiju i gorivo preko posrednika, kako je i sam Petkov priznao kasnije, nakon što je smenjen izglasavanjem nepoverenja.

Bugarska, je demantovala izveštaj da je vodila razgovore o donaciji MiG-ova 29 Ukrajini, što nas navodi da pomislimo ima određene logike u stavovima ukrajinske novinarke Sokolovskaje, o kojima smo pisali.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version