Naslovna Novosti Bivši šef CIA: „Da sam na mestu Prigožina, klonio bih se otvorenih...

Bivši šef CIA: „Da sam na mestu Prigožina, klonio bih se otvorenih prozora…“

0
prigozin
prigozin
google news

Bivši direktor CIA, američki general Dejvid Petreus, koji non stop komentariše situaciju u ratu u Ukrajini, smatra da je život Vagnerovog šefa Jevgenija Prigožina u opasnosti.

Iako se Prigožin navodno složio sa ruskim rukovodstvom da će sve optužbe protiv njega biti odbačene i da će bez posledica otići od neuspelog pokušaja puča, Petreus veruje da nema apsolutno nikakve garancije da će Moskva poštovati taj dogovor.

Prema njegovim rečima, Prigožin treba da obrati pažnju na prozore u Belorusiji, gde bi trebalo da bude po dogovoru sa Kremljom uz posredovanje Aleksandra Lukašenka.

Bivši šef CIA pomenuo je broj istaknutih Rusa koji su “poginuli pod nejasnim okolnostima”, od kojih su neki pali sa prozora, posebno nakon što je Rusija pokrenula, po njemu, ničim izazvanu invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.

„Prigojin je spasao život, ali je izgubio “porodicu Vagner”. Trebalo bi da bude veoma oprezan blizu otvorenih prozora u Belorusiji“, rekao je Petreus za CNN.

Prigožin je u pobuni imao tri puta manje ljudi nego što je tvrdio, veruju Britanci

Jevgenij Prigožin je tokom pobune imao na raspolaganju samo oko osam hiljada boraca svoje privatne vojske, umesto 25 hiljada, kako je tvrdio, piše Dejli Telegraf, pozivajući se na analizu britanskih snaga bezbednosti.

Iako je pobuna brzo ugušena, Petreus je uveren da je moć Vladimira Putina zadobila snažan udarac i da je „ranjivija nego bilo kada u poslednje 23 godine“.

vagner tim i prigozin
vagner tim i prigozin

Kremlj je u subotu saopštio da će Prigožin krenuti u Belorusiju u zamenu za odbacivanje optužbi za izdaju. Međutim, detalji dogovora, u kojem je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko igrao ulogu posrednika, ostaju nejasni.

Prigožinov „izgnanstvo“ u Belorusiji – pretnja Ukrajini, ali i glavobolja za NATO država

U intervjuu za Skaj njuz, bivši načelnik britanskog generalštaba tvrdi da je cela stvar oko vikend kampanje plaćenika Vagner u Rusiji još nije gotova.

„Ne znamo šta ćemo saznati u narednim satima i danima, koliko je boraca otišlo sa Prigožinom. Ako je oko sebe okupio efikasne borbene snage, onda opet predstavlja pretnju ukrajinskom krilu najbližem Kijevu, gde je sve počelo 24. februara prošle godine“, rekao je Danat, bivši načelnik britanskog generalštaba.

Glavobolje državama NATO-a zadaje i Prigožinovo „izgnanstvo“ u Belorusiji

Tako se litvanski predsednik Gitanas Nauseda uplašio te odmah zatražio od NATO-a u nedelju da „konsoliduje” istočni bok Alijanse ako se vođa ruske grupe Vagner Prigožin nastani u Belorusiji.

Litvanski lider je ovu izjavu dao nakon sastanka Saveta bezbednosti Litvanije posvećenog neuspešnoj pobuni Vagnerove grupe protiv vojnog vrha Rusije.

„Ako je Prigožin ili deo Vagnerove grupe u Belorusiji bez jasnih planova ili namera, to jednostavno znači da moramo još više da pojačamo našu bezbednost na istočnim granicama“, rezonovao je litvanski predsednik.

vagnerovci u maliju
vagnerovci u maliju

Povodom moguće neposredne pretnje Ukrajini, general Denat kaže da Ukrajina mora veoma pažljivo da nadgleda ovo pogranično područje i da obezbedi da tamo ima trupe sposobne da reaguju na mogući napad iz pravca Belorusije.

Denat je siguran da ukrajinska vojska ima mnogo bolji moral od ruskih vojnika.

„Ako oni (Ukrajinci) pronađu slabe tačke duž ruskih odbrambenih linija i iskoriste ih da zadaju jedan ili dva odlučujuća udarca, mogli bi da poljuljaju moral ruske vojske i donesu prilično značajan uspeh“, dodao je general.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version