Naslovna Novosti Istina je: Prigožin je pokrenuo pobunu. U pitanju je možda sudbina Rusije

Istina je: Prigožin je pokrenuo pobunu. U pitanju je možda sudbina Rusije

0
vagner
vagner
google news

Da Prigožin zaista planira antidržavnu akciju, potvrdilo se još 23. juna u poznim večernjim časovima. Policija u Rostovu pokrenula je plan „Krepost (Tvrđava)“, stavila u punu borbenu gotovost sve snage Rosgvardije i Ministastva unutrašnjih poslova i ojačala pogranične punktove LNR i DNR.

U centru Rostova raspoređena su oklopna vozila policije i garde. Istovremeno, generalni tužilac RF Krasnov i Istražno odeljenje FSB pokrenuli su krivični postupak protiv Prigožina prema člana 279. Krivičnog zakonika koji se odnosi na organizovanje oružane pobune. Za ovo krivično delo zaprećena je kazna zatvora od 12 do 20 godina.

Oglasila se i FSB tvrdnjom da su „Prigožinove izjave i postupci zapravo pozivi na početak oružanog građanskog sukoba na teritoriji Ruske Federacije. Sve informacije na društvenim mrežama u ime Prigožina o navodnim udarima Ministarstva odbrane Rusije na pozadinske jedinice ČVK Vagner nisu tačne.

U vezi sa pretnjom eskalacije konfrontacije u Ruskoj Federaciji, otvoren je slučaj povodom poziva Prigožina na oružanu pobunu a borci ČVK „Vagner“ su pozvani da ne izvršavaju krivična naređenja Prigožina i preduzmu mere za njegovo zadržavanje“. Pripadnicima ČVK lično su se obratili general Surovikin i zamenik načelnika GRU, general Vladimir Aleksejev, pozivajući ih da se odmah vrate u svoje logore.

Istovremeno, u Moskvoskoj oblasti i samoj Moskvi uvedeno je opsadno stanje a na ulice su izvene snage reda – OMON I SOBR Rosgvardije. Gradonačelnik Sergej Sobjanin je obavestio javnost da se „u Moskvi održavaju antiterorističke mere; uvedena dodatna kontrola na putevima; ograničeno je održavanje javnih događaja“. Takođe, otkazani su svi masovni događaji u regionu Voronjež. Guverner Rostovske oblasti je uveo privremena ograničenja u radu prigradskog prevoza ka Taganrogu i severnim pravcima iz Rostova na Donu. Odluka o jačanju mera bezbednosti doneta je i u regionu Lipecka.

Što je najgore, situaciju koriste  Ukrajinci: prema novom saopštenju Ministarstva odbrane, „iskoristivši Prigožinovu provokaciju da dezorganizuje situaciju, kijevski režim na taktičkom pravcu Bahmuta koncentriše jedinice 35. brigade mornaričke pešadije i 36. mehanizovane brigade na polaznim linijama za ofanzivne operacije. Vojnici ruske Južne grupe vazdušnim i artiljerijskim udarima pokušavaju da spreče koncentraciju ukrajinskih snaga“. 

Ministarstvo odbrane, FSB, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ruska garda danonoćno izveštavaju predsednika Putina o merama koje su preduzete u njegovo ime u vezi sa pokušajem pobune.

U zoru 24. juna snage ČVK Vagner su stigle do Rostovu na Donu, zauzele sve važnije pozicije u gradu i ušle u štab Južnog vojnog okruga. Prigožin je snimljen kako razgovara sa zamenikom ministra odbrane Rusije Jevkurovim i zamenikom načelnika Generalštaba Ruske Federacije Aleksejevim. Da se eskalacija širi dokazuje podatak da je ČVK oborio dva helikoptera Mi-8 i jedan Mi-35 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije i da preti kako će „oboriti sve druge ako budu poslati“. Prigožin je izjavio da će Vagner „blokirati grad Rostov i uputiti se za Moskvu ako se snagama ČVK ne predaju Šojgu i Gerasimov“. Blokiran je saobraćaj na autoputu M-4 „Don“ na izlazu iz Rostova na Donu a pripadnici vagnera miniaju saobraćajna čvorišta.

Ministarstvo odbrane je uputilo hitan apel borcima ČVK Vagner: “Prevareni ste i uvučeni u Prigožinovu zločinačku avanturu i učešće u oružanoj pobuni. Mnogi vaši drugovi iz nekoliko odreda već su shvatili svoju grešku tražeći da se bezbedno vrate na svoja stalna mesta angažovanja. Ovakva pomoć sa naše strane već je pružena svim borcima i komandantima koji su se prijavili.

Budite oprezni i stupite u kontakt sa predstavnicima ruskog Ministarstva odbrane ili agencija za sprovođenje zakona što je pre moguće. Garantujemo svima bezbednost“. Kao deo antiterorističke akcije, snage beybednosti Rusije tokom dana su ušle u objekte „Vagner centra“ u Sankt Peterburgu, i vrše pretrese. Ustanove povezane sa Prigožinom u blizini Blagoveščenskog mosta takođe su zatvorene. Istovremeno, snage Ahmata upućene su u pravcu Rostova na Donu.

Da se u Rusiji možda ponovlja istorija, da se odvijaju događaji slični onima iz 1917 godine, ukazuje i hitno obraćanje Vladimira Putina naciji. On je napomenuo da je u toku pokušaj udara, pozivajući borce ČVK da ne kaljaju ugled koji su stekli u dosadašnjim borbama i da odmah prestanu sa operacijama koje vitalno ugrožavaju sudbinu Rusije.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version