Naslovna Novosti Prigožinova pobuna ili obmana; Raketni napad ruskih oružanih snaga na pozadinski logor...

Prigožinova pobuna ili obmana; Raketni napad ruskih oružanih snaga na pozadinski logor boraca Vagner [VIDEO]

0
prigozin
prigozin
google news

Danas (23. juna) je Jevgenij Prigožin ponovo uzburkao javnost; na svom telegram kanalu, dva puta je objavio video snimak koji navodno prikazuje rezultat „raketnog napada ruskih oružanih snaga na pozadinski logor ČVK Vagner“.

Međutim, snimak je sam po sebi čudan pošto na njemu nema ničeg konkretnog; ni jednog ljudskog tela, nema kratera ili tragova eksplozija, uništenih objekata i spaljenog drveća a u jednom od rovova uredno gore dve male vatre. koje su, po svemu sudeći, trebale da prikazuju požar.

https://twitter.com/oruzjeonline/status/1672348857017987073?s=20

Osoba koja snima spot, uprkos navodnoj panici, tačno zna gde da ide i šta treba da snima. On usmerava kameru u jedini predmet koji se može identifikovati kao ostaci poginule osobe, znajući unapred gde se ovaj predmet nalazi.

Pored toga, glas naratora, uz svu svoju simuliranu emocionalnost, odaje utisak unapred naučenog. „Ljudi koji su navodno pretrpeli neočekivani raketni napad, u nekoliko sekundi stampeda koji bi nastao, ne bi imali vremena da analiziraju šta se dogodilo, pa čak i imenuju krivca“.

Bez obzira na to, snimak i Prigožinova reakcija ukazuju na usložnjavanje situacije u ruskom sistemu oružanih snaga. 

Naime, Prigožin je povodom navodnog raketnog napada iniciranog od strane Ministastva odbrane, najavio početak „eliminisanja zla koje predstavlja vojni vrh zemlje“. Prigožin je pozvao da se niko ne opire i ne meša u borbeni rad Vagnerovaca a oni koji to učine – biće uništeni.

Posle „obnove pravednog sistema“, Vagnerovi borci će se, prema rečima Prigožina, vratiti na front. „Nas je 25.000 i idemo da shvatimo zašto se pravi haos u zemlji, a svi koji to žele – mogu da nam se prikjluče. Moramo okončati ovu sramotu. Ovo nije vojni udar, već marš pravde. Naše akcije neće ometati vojsku u svojim operacijama“.

S druge strane, Ministarstvo odbrane Rusije je reagovalo obaveštenjem da „sve poruke i video-snimci koji se distribuiraju na društvenim mrežama u ime Jevgenija Prigožina o navodnom udaru Ministarstva odbrane RF po pozadinskim kampovima Vagnerovih privatnih vojnih centara ne odgovaraju stvarnosti i predstavljaju informativnu provokaciju“.

Dmitrij Peskov je takođe izjavio kako je predsednik Rusije Vladimir Putin upoznat sa situacijom nastalom povodom Prigožinovih izjava, te da se preduzimaju sve neophodne mere.

Federalna služba bezzbednosti Rusije pokrenula je krivični postupak zbog pozivanja na oružanu pobunu nakon izjava Jevgenija Prigožina. Ovo je saopšteno u Nacionalnom antiterorističkom komitetu. Komitet je dodao da optužbe koje se šire u ime Prigožina nemaju nikakvog osnova.

Ruski blogeri, s druge strane, kao i MO Rusije, a uglavnom na osnovu analize snimka, tvrde da je sve deo ukrajinske propagande. Navodne izjave lidera ČVK „Vagner“ izazvale su „talas panike među pojedinim Rusima.

To su odmah iskoristili ukrajinski centri psiholoških operacija, koji su, uprkos što je petak veče, otišli ​​na svoja radna mesta i počeli da rasturaju vesti da je počela revolucija u Rusiji, Belgorodskoj oblasti i Kubanu, koji su pred otcepljenjem od Ruske Federacije“.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version