Naslovna Novosti Juršni helikopteri VKS uništavaju ukrajinske kopnene trupe; MO Britanije priznaje prednost Rusije

Juršni helikopteri VKS uništavaju ukrajinske kopnene trupe; MO Britanije priznaje prednost Rusije

6
ka 52
ka 52
google news

Rusija je, kako zapad izveštava, obezbedila „privremenu prednost“ na jugu Ukrajine, uglavnom razmeštanjem jurišnih helikoptera naoružanih raketama većeg dometa, povećavajući njihovu efikasnost protiv kopnenih ciljeva.

Prema najnovijem ažuriranju Ministarstva odbrane Velike Britanije od 17. juna, Rusija je značajno ojačala svoje sposobnosti helikoptera za napad od početka ukrajinskih kontraofanzivnih operacija na jugu Ukrajine.

Štaviše, u izveštaju ministarstva se navodi da su satelitski snimci pružili dokaze o više od 20 dodatnih ruskih helikoptera stacioniranih na aerodromu Berdjansk, otprilike 100 kilometara iza linija fronta u južnoj Ukrajini.

„U stalnom nadmetanju između mera avijacije i protivmera, Rusija je verovatno stekla privremenu prednost u južnoj Ukrajini, posebno sa jurišnim helikopterima koji koriste rakete većeg dometa protiv kopnenih ciljeva“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Velike Britanije.

Evropski projekat pod nazivom Radio Svoboda (u Srbiji Slobodna Evropa) je prvobitno objavio javne satelitske snimke na koje se poziva Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva. Ove slike su dobijene od Planet Labs-a.

Slike objavljene 13. juna pokazuju da je Rusija rasporedila 20 novih helikoptera na aerodrom Berdjansk između 31. maja i 13. juna, što se poklopilo sa početkom ukrajinskih kontraofanzivnih operacija na jugu Ukrajine.

Snimci otkrivaju ukupno 27 helikoptera koji pripadaju ruskim snagama stacioniranim na aerodromu. Flota uključuje pet helikoptera Ka-52, devet helikoptera Mi-8 ili Mi-24 i trinaest helikoptera Ka-29.

rusija rasporedila 20 novih helikoptera na aerodrom berdjansk
rusija rasporedila 20 novih helikoptera na aerodrom berdjansk

U komentaru koji je dat evropskom glasilu, ekspert za avijaciju Anatolij Hrapčinski je objasnio da se većina helikoptera primećenih na aerodromu Berdjansk koristi za pružanje podrške ruskim kopnenim snagama i jačanje njihove odbrane od ukrajinske kontraofanzive.

On je istakao da helikopteri Mi-8 mogu da obavljaju različite zadatke, uključujući operacije evakuacije i brzo raspoređivanje trupa ili opreme u blizini ratišta. Ovi helikopteri su premešteni iz drugih oblasti kako bi pružili podršku u sukobu koji je u toku.

Neki stručnjaci sugerišu da ruske trupe verovatno koriste aerodrom Berdjansk kao operativnu bazu za raspoređivanje jedinica vojne avijacije iz regiona Krima.

Kao odgovor na ukrajinsko pokretanje kontraofanzivnih operacija, brojni izvori su izvestili o detaljnim informacijama o ruskoj avijaciji koja deluje u blizini linija fronta.

Raspoređivanje jurišnih helikoptera posebno predstavlja značajnu i pojačanu pretnju tekućoj ukrajinskoj kontraofanzivi, posebno u oblastima gde se odvija kretanje oklopnih snaga.

Kamov Ka-52 Aligator, jurišni helikopter, konstantno je istican kao deo ruskih avijacijskih snaga koje deluju blizu linija fronta. Ka-52 je intenzivno korišćen u misijama bliske vazdušne podrške tokom celog rata, što je očigledno razlog većem broju gubitaka u poređenju sa drugim modelima helikoptera.

O konkretnim akcijama Ka-52 smo nedavno pisali. Aligator je takođe unapređen, a ruska vojska je u januaru ove godine dobila veoma modernizovanu varijantu „M“.

Taktika koja se koristila za njegovu upotrebu takođe je znatno poboljšana, gde je leteo sa namenskim helikopterom za elektronsko ratovanje Mi-8 MTPR-1 kao parom od dva helikoptera za ometanje i lov na ukrajinske kopnene ciljeve, o čemu smo pisali početkom godine. Na našoj listi od pet legendarnih jurišnih helikoptera Kamov Ka-52 stoji na prvom mestu.

Ka-52 nije jedini ruski jurišni helikopter koji učestvuje u kampanji. Drugi helikopteri, kao što su Mi-24 i Mi-28N, i Mi-28NM, takođe su prisutni u akciji. Primetno povećanje učešća helikoptera ukazuje na sve veće angažovanje u cilju jačanja napora da se spreči ukrajinska kontraofanziva.

Iako je bilo čudnih incidenata, kao što je Ka-52 koji je greškom navodno pogodio vozilo za prskanje poljoprivrednih useva (ko još prska useve na prvoj liniji najkrvavijeg fronta od kraja Drugog svetskog Rata?), trenutna situacija na bojnom polju stvorila je priliku koju je Ka-52 posebno pogodan da iskoristi.

Štaviše, odsustvo ukrajinskih istureno raspoređenih mobilnih sistem protivvazdušne odbrane kratkog dometa stvorilo je zonu u kojoj Ka-52 može da radi sa većom sigurnošću.

Ova zona na spoljnoj ivici njihovog dometa, posebno noću, obezbeđujući dovoljnu udaljenost za efikasno gađanje oklopnih ciljeva uz izbegavanje sistema protivvazdušne odbrane kratkog dometa.

Iskusan rad na malim visinama, korišćenje prednosti terena i rad prvenstveno noću pomaže i štiti helikoptere od ranjivosti na sisteme protivvazdušne odbrane kratkog dometa i ručnih bacača.

Ka-52 Aligator ukratko

Kamov Ka-52 Aligator je vodeći model ruskih helikopterskih eskadrila, sa karakterističnim koaksijalnim sistemom rotora.

Ka-52 je razvio Kamov kao naslednik Mil Mi-24 od jednoseda Kamov Ka-50. Prvi prototip imao svoj prvi let 1997. godine, a serijska proizvodnja je počela tek 29. oktobra 2008. Prototipovi su bili opremljeni različiti sistemima. Proizvodnja se odvija u fabrici aviona AAK Progress u Arsenjevu, Primorje.

Od 2012. godine proizvodna linija je dizajnirana tako da je za kompletnu izgradnju, uključujući i preglede, potrebno samo devet meseci. Paralelne proizvodne trake u stanju su da proizvode simultano i za potrebe ruske vojske ali i za izvoz. 

kamov ka 52 alligator
kamov ka 52 alligator

Ka-52 dostiže maksimalnu brzinu od 315 km/h, maksimalnu visinu 18.000 stopa a domet mu je 1100 km. Može da nosi nekoliko vrsta protivtenkovskih projektila, protivvazdušne rakete, nevođene rakete od 80 mm sa glavnim topom od 30 mm. Takođe može da nosi namensku protivbrodsku raketu, Kh-35 u svojoj konfiguraciji Uran.

Helikopter ima sistem za spasavanje posade katapultom koji integriše izbacivanje i raketni padobran.

6 KOMENTARA

  1. Posle poplava oko hidroelektrane,ukro vojska ima gde da bucne. Steta, trebalo bi da bucnu britanci i ameri. Ali oni ce u atlantik.

  2. Још мало па Русима неће више требати јуришни хеликоптери, јер ће Украјинци ускоро славити ‘победу’.Нема их много до циља!!!

  3. Pa čime se ovi zapadnjaci i dalje raduju 😂
    Domet raketa preko 100km, a oni i dalje misle da mogu da pobede?
    Pa to samo u filmovima njihovim 😂

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version