Naslovna Novosti Ruski Ka-52 Aligator lovi 2 ukrajinska tenka koristeći novi nišanski sistem i...

Ruski Ka-52 Aligator lovi 2 ukrajinska tenka koristeći novi nišanski sistem i rakete [VIDEO]

2
ukrajinski izvori beleze povecanje proizvodnje ruskih raketa dok rusija najavljuje hipersonicnu hermes 2
Udarni helikopteri Ka-52K
google news

Čini se da se ruski jurišni helikopter Kamov Ka-52 Aligator nametnuo kao ozbiljni problem za tenkove. Video prikazuje kako uništava dva ukrajinska tenka ispaljivanjem vazdušnih protivtenkovskih vođenih raketa (ATGM) u južnom Donjecku.

Na snimku akcije koje je objavilo rusko Ministarstvo odbrane prikazano je uništavanje tenkova u elektro-optičkom sistemu helikoptera.

Ovaj snimak kao i mnogi drugi ovih dana dolaze usred entuzijastične kontraofanzive Ukrajine, gde je već izgubila mnogo tenkova nemačke proizvodnje Leopard ali i američkih borbenih vozila pešadije Bredli.

Ruski stručnjaci priznaju intenzitet i upornost pokušaja. Iako su uvereni da neće dozvoliti ukrajinske prodore, takođe ne prepuštaju ništa slučaju, te se odvijaju pripreme za još minimum nekoliko meseci neprijateljstava.

Aligator je takođe unapređen, a ruska vojska je u januaru ove godine dobila veoma modernizovanu varijantu „M“. Taktika koja se koristila za njegovu upotrebu takođe je znatno poboljšana, gde je leteo sa namenskim helikopterom za elektronsko ratovanje Mi-8 MTPR-1 kao parom od dva helikoptera za ometanje i lov na ukrajinske kopnene ciljeve, o čemu smo pisali početkom godine.

Video Kamova Ka-52 kako u nizu uništava dva tenka

Video snimak sa kamera i elektro-optičkih sistema Ka-52 pokazao je termovizijski prikaz dva tenka, za koja se tvrdi da pripadaju Ukrajini, usred otvorenog polja, parkirana blizu jedan drugom.

Prvi hitac projektila se vidi sa kamere, a zatim se snima u elektro-optičkog sistema do krajnjeg udara.

Potrebno je oko 12 sekundi da se stigne do cilja i pogodi tenk ispred. Druga raketa se ispaljuje i, za otprilike isto vreme, pogađa drugi tenk iza prvog.

Druga raketa izaziva sličnu eksploziju pri primarnom kontaktu, nakon čega se helikopter spušta ulevo. Tenkovi, međutim, nisu mogli biti identifikovani samo na osnovu njihovih silueta. Korišćeni projektili su najverovatnije 9-A-4172K Vikhr-1 ATGM.

Sobzirom na to da nema snažnih eksplozija niti je drugi pokušao da pobegne za tih nekoliko sekundi od pogotka prvog pojedini zapadni stručnjaci sumljaju da su u pitanju napušteni tenkovi. Na našoj listi od pet legendarnih jurišnih helikoptera Kamov Ka-52 stoji na prvom mestu.

Ka-52M, nova verzija Aligatora

Aligator na snimku bi verovatno mogao da bude najnovija varijanta Ka-52M, koja je počela da stiže do ruskih jedinica u januaru u očekivanju izbijanja tenkovskog rata sa oklopima zapadne proizvodnje.

Nova verzija ima novu kupolu GOES-451M elektro-optičkog sistema montiranu ispod nosa, sa dužim dometom. U izveštaju TASS-a iz oktobra prošle godine, bez identifikacije novog nišanskog sistema, navodi se da će on „proširiti mogućnosti upotrebe oružja noću“.

„Udvostručen je opseg detekcije i prepoznavanja cilja termovizijskog kanala unapređenog nišana“, dodaje se.

Snimak koji gledamo u priloženom videu bi mogao biti upravo iz ovog nišanskog sistema. Prethodni video koji je kružio mrežama pokazao je termalni prikaz rakete koja se kreće ka dugom ukrajinskom oklopnom konvoju i udara u vozilo u sredini.

KA 52K SA RADAROM ŽUK I RAKETAMA HERMES
KA 52K SA RADAROM ŽUK I RAKETAMA HERMES

Konvoj je 8. juna bio u sastavu 47. odvojene mehanizovane brigade u oblasti Zaporožja, koja je pogođena sa udaljenosti od otprilike 10 kilometara. Stručnjaci su tvrdili da je paljba uništila BVP M2A2 Bradley, ODS-SA i tenkove Leopard 2A6.

Takođe je moguće da bi ista varijanta mogla da nosi i ranije pomenuti sistem Vitebsk-25 EV. Međutim, ruski državni i odbrambeni mediji nisu pominjali ovaj sistem.

Aligatorovo drugo naoružanje uključuje Hermes-A dugog dometa i LMUR (Izdelie 305) rakete vazduh-zemlja. Da stvari budu još gore za ukrajinske oružane snage, najavljena je i najnovija vrezija rakete Hermes 2, sa hipersoničnim performansama.

Ka-52 Aligator ukratko

Kamov Ka-52 Aligator je vodeći model ruskih helikopterskih eskadrila, sa karakterističnim koaksijalnim sistemom rotora.

Ka-52 je razvio Kamov kao naslednik Mil Mi-24 od jednoseda Kamov Ka-50. Prvi prototip imao svoj prvi let 1997. godine, a serijska proizvodnja je počela tek 29. oktobra 2008. Prototipovi su bili opremljeni različiti sistemima. Proizvodnja se odvija u fabrici aviona AAK Progress u Arsenjevu, Primorje.

Od 2012. godine proizvodna linija je dizajnirana tako da je za kompletnu izgradnju, uključujući i preglede, potrebno samo devet meseci. Paralelne proizvodne trake u stanju su da proizvode simultano i za potrebe ruske vojske ali i za izvoz. 

kamov ka 52 alligator
kamov ka 52 alligator

Ka-52 dostiže maksimalnu brzinu od 315 km/h, maksimalnu visinu 18.000 stopa a domet mu je 1100 km. Može da nosi nekoliko vrsta protivtenkovskih projektila, protivvazdušne rakete, nevođene rakete od 80 mm sa glavnim topom od 30 mm. Takođe može da nosi namensku protivbrodsku raketu, Kh-35 u svojoj konfiguraciji Uran.

Helikopter ima sistem za spasavanje posade katapultom koji integriše izbacivanje i raketni padobran.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version