Naslovna Avijacija 5 legendarnih jurišnih helikoptera

5 legendarnih jurišnih helikoptera

0
5 najboljih jurišnih helikoptera
google news

Postoje neke letelice koje su izgleda uvek bile deo vojne taktike i borbenih operacija. Helikopteri su postavili temelje savremenih jurišnih i izviđačkih letelica. Brzi, mobilni, opasni i sposobni da transportuju trupe na mesta koja su nedostupna transportnim avionima.

U američkoj propagandi, filmovi o Vijetnamskom ratu najbolje opisuju mogućnosti ovih ratnih mašina. Danas su mnogo drugačiji, mnogo moderniji i koriste se češće nego pre 40, 50 i 60 godina.

Današnji helikopteri čak mogu i da lansiraju mini bespilotne letelice, postaju otporniji jer dolaze u domet sistema protivvazdušne odbrane a uvek će biti poželjni za borbu u urbanim sredinama.

5 – Eurocopter Tiger, Nemačka i Francuska

Tigar je francusko-nemački jurišni helikopter kompanije Airbus Helicopters. Prvobitno se zvao protivtenkovski helikopter 2 (PAH-2) u Nemačkoj, ali nakon njegovog uvođenja u naoružanje Bundeswehr ga je koristio pod nazivom Helikopter za podršku Tigar (Unterstützungshubschrauber Tiger UHT). U oktobru 2013. godine, Kancelarija za razvoj vojske Nemačke zvanično je uvrstila u svoje redove borbeni helikopter Tiger (UHT).

Može se u vazduhu dopuniti gorivom sa transportnim avionom Airbus A400M. Tigrov motor se izrađuje od strane konzorcijuma MTU Turbomeca Rolls-Royce GmbH (MTR390) u Hallbergmoosu blizu Minhena. Konačna montaža helikoptera se odvija u Donauvortu, Marinjanu, Albaseteu i Australiji.

4 – Bell AH-1Z Viper, SAD

Bell AH-1 Cobra je prvi pravi jurišni helikopter američkog proizvođača Bell Helicopter. Kada je isporučen sredinom 1960-ih, bio je to prvi jurišni helikopter na svetu; ranije su postojali samo naoružani transportni helikopteri.

Neki Bell UH-1B “Huey” su bili teško naoružani za obavljanje dužnosti pratnje i stoga su dobili naziv “Kobra”. Inženjeri iz Bella su čuli ovo i usvojili ime – iako suprotno vojnim pravilima, ime nije izvedeno od indijanskog plemena. Kako je nova verzija UH-1 trebala da bude popularna u vojsci, prvobitno je nazvan UH-1H „HueyCobra“ da bi bio preimenovan u AH-1G tek nakon početka serijske proizvodnje.

3 – Mil Mi-28 Night Hunter, Rusija

Tokom 1970-ih, biroi za projektovanje Kamov i Mil razvili su prve tipove sovjetskih helikoptera posebno dizajniranih za upotrebu protiv tenkova. Mil Mi-28 nastao je u konkurenciji sa Kamov Ka-50. Konstruktivni dizajn odgovara konfiguraciji koja se obično koristi u namenskim borbenim helikopterima. Ovo uključuje, na primer, verziju dvoseda sa strelcem koji sedi ispred i pilotom podignutim iza njega.

Prvi let se dogodio 10. novembra 1982. godine u SSSR-u. Trebalo je da zameni stari Mil Mi-24 zajedno sa Kamov Ka-52. Zbog ograničenih finansijskih sredstava, Mi-24, koji je testiran i u Avganistanu, za sada ostaje najvažniji borbeni helikopter u ruskim oružanim snagama.

Rusko Ministarstvo odbrane je 2003. objavilo da je naručilo 50 Mi-28N od Rostvertola. Prva dva Mi-28N su isporučena sredinom 2006. godine. Do 2015. 67 komada je zamenilo starog Mi-24.

Prva operativna ruska eskadrila Mi-28N učestvovala je u zajedničkom manevru sa Belorusijom u junu 2006.

Veoma je teško razdvojiti dva najbolja jurišna helikoptera na svetu i jednog staviti na prvo mesto. Oba helikoptera imaju slične karakteristike i oba helikoptera dobijaju veoma pozitivne komentare od stručnjaka čak od obe suprotstavljene zemlje (Rusije i SAD), kao i od ostatka sveta. Dakle, ova dva helikoptera praktično dele prvo mesto

2 – Boeing AH-64 Apache, SAD

AH-64 Apač uglavnom koristi vojska Sjedinjenih Država. Apač je razvila američka kompanija Hughes Aircraft, a sada ga proizvodi Boeing.

AH-64E „Apache Guardian“ je ime od oktobra 2012. za varijantu ranije poznatu kao AH-64D Block III. Američka vojska je navela da je novo ime „Apache Guardian“ neophodno zbog povećanih performansi usled novih nadogradnji.

Proširenja za AH-64E uključuju poboljšanu digitalnu povezanost, instalaciju novog zajedničkog taktičkog radio sistema, snažnije turbine T700-GE-701D, poboljšani prenos za maksimalno 2120 kW, mogućnost kontrole bespilotnih letelica, pune IFR (instrument flight rules) mogućnosti i 15 cm duže kompozitne lopatice rotora. Nove lopatice rotora, povećavaju brzinu, brzinu penjanja i nosivost Apača.

Još jedna inovativna mogućnost je MUM-T (Manded-Unmanned Teaming), koja omogućava američkim pilotima da preuzmu kontrolu nad obližnjim dronovima u bilo kom trenutku i tako dobiju pristup njihovim senzorima, kamerama i oružju. Sa MUM-T, radni radijus Apacha je značajno povećan. Piloti mogu koristiti bespilotne letelice da izviđaju mete na udaljenosti od 80 do 100 kilometara pre nego što se približe ciljnom području, a mogu lako da upravljaju dronovima čak i kada su u pokretu. Sistem se već koristio u Avganistanu.

1 – Kamov Ka-52, Rusija

Kamov Ka-52 Aligator je ruski jurišni helikopter sa dva sedišta i koaksijalnim rotorom a predstavlja dalji razvoj Ka-50 „Black Shark“.

Ka-52 je razvio Kamov kao naslednik Mil Mi-24 od jednoseda Kamov Ka-50. Prvi prototip imao svoj prvi let 1997. godine, a serijska proizvodnja je počela tek 29. oktobra 2008. Prototipovi su bili opremljeni različiti sistemima. Proizvodnja se odvija u fabrici aviona AAK Progress u Arsenjevu, Primorje.

Od 2012. godine proizvodna linija je dizajnirana tako da je za kompletnu izgradnju, uključujući i preglede, potrebno samo devet meseci. Paralelne proizvodne trake u stanju su da proizvode simultano i za potrebe ruske vojske ali i za izvoz.

Ka-52 dostiže maksimalnu brzinu od 315 km/h, maksimalnu visinu 18.000 stopa a domet mu je 1100 km. Može da nosi nekoliko vrsta protivtenkovskih projektila, protivvazdušne rakete, nevođene rakete od 80 mm sa glavnim topom od 30 mm. Takođe može da nosi namensku protivbrodsku raketu, Kh-35 u svojoj konfiguraciji Uran.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version