Naslovna Novosti Nevolje u Alijansi: Prve odbrambene planove NATO-a još od kraja Hladnog rata...

Nevolje u Alijansi: Prve odbrambene planove NATO-a još od kraja Hladnog rata blokira Turska

0
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sastaje se sa trupama NATO-a nakon zajedničke konferencije za novinare u vojnoj bazi Tapa, u Talinu, Estonija, 1. marta 2022. Leon Neal/Pool preko REUTERS-a
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sastaje se sa trupama NATO-a nakon zajedničke konferencije za novinare u vojnoj bazi Tapa, u Talinu, Estonija, 1. marta 2022. Leon Neal/Pool preko REUTERS-a
google news

Ministri odbrane NATO-a u petak nisu uspeli da se dogovore o novim planovima o tome kako će alijansa odgovoriti na navodni ruski napad, a jedan diplomata je okrivio Tursku da ih je blokirala, navodi Rojters.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da su ministri prvi put nakon završetka Hladnog rata na dvodnevnom sastanku u Briselu razmotrili planove i da su blizu njihovog usaglašavanja.

Međutim, jedan diplomata je rekao da je Turska blokirala njihovo odobrenje zbog formulacija nekih geografskih lokacija, uključujući i Kipar. Još uvek postoji prilika da se pronađe rešenje pre samita NATO sredinom jula u Viljnusu, dodao je diplomata, a citira Rojters.

Diplomatska misija Turske pri NATO-u saopštila je da bi bilo pogrešno komentarisati tajni dokument NATO-a, dodajući samo da se „uobičajeni proces konsultacija i procene između saveznika nastavlja“.

Takozvani regionalni planovi obuhvataju hiljade stranica tajnih vojnih planova koji će detaljno opisati kako će Alijansa odgovoriti na ruski napad.

„Iako regionalni planovi nisu zvanično odobreni danas, očekujemo da će ovi planovi biti deo niza ishoda koji će biti predstavljeni na samitu u Viljnusu u julu“, rekao je visoki američki zvaničnik Rojtersu.

U maju je postalo poznato da NATO razvija “novu bezbednosnu strategiju zasnovanu na novoj geopolitičkoj realnosti zbog invazije Rusije velikih razmera na Ukrajinu”, što je najveća rekonfiguracija od Hladnog rata.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version