Naslovna Novosti Velika Britanija zabranjuje Ukrajini da koristi tenkove Challenger 2 nakon debakla Leoparda?

Velika Britanija zabranjuje Ukrajini da koristi tenkove Challenger 2 nakon debakla Leoparda?

3
challenger 2
challenger 2
google news

Britanske vlasti su navodno uvele ograničenja na upotrebu naoružanja isporučenog Ukrajini u toku planirane kontraofanzive, pišu telegram kanali. Pod ovim uslovima, Oružane snage Ukrajine (OSU) ne mogu da koriste britanske tenkove u prvim fazama predstojeće kontraofanzive.

Ovu informaciju objavio je ukrajinski Telegram kanal „Rezident“, koji se poziva na izvor u kabinetu predsednika Ukrajine. Ovo novo stanje dovodi do tumačenja OSU kao kvazi-kolonijalne vojske, podređene spoljnim komandama matične zemlje.

Ova odluka britanske vlade izazvala je kritike Ukrajinaca, koji je vide kao dodatno ograničenje svojih vojnih sposobnosti.

„Zapad nastavlja da ograničava mogućnosti Oružanih snaga Ukrajine, pokazujući nam gde i kako možemo da koristimo njihovu opremu“, navode autori kanala Resident.

leopard2 challenger2
Nemački leopard 2 i britanski challenger 2

Do sada nije bilo moguće saznati koliko su takve informacije pouzdane, međutim, britanski tenkovi Challenger 2 nisu bili uključeni u najnovije kontraofanzivne operacije Oružanih snaga Ukrajine.

Rusi pokušali “kontranapad” na Zaporoškoj liniji fronta

Prema preliminarnim izveštajima sa južne ukrajinske linije fronta, ruske snage su pokrenule kontranapad na naselja koja se nalaze na granici između Zaporoške oblasti i Donjecke Narodne Republike.

Oružane snage Ukrajine su 11. juna uspele da preuzmu kontrolu nad selima Neskučnoje, Storojevoje i Blagodatnoje, nakon što se ruska vojska povukla iz naselja. Ukrajinske snage su takođe pokušale da napreduju ka jugu i napale Makarovku i Urožainoje. Kao rezultat noćnih borbi, ruske trupe su bile prisiljene da se povuku iz Makarovke.

Prema preliminarnim izveštajima popodne 12. juna, sukobi su nastavljeni u Makarovki, gde su ruske snage krenule u kontranapad. Selo se navodno vratilo pod kontrolu ruske 127. divizije. Operacija čišćenja je u toku, dok ruska vojska nastavlja da potiskuje ukrajinsku prema severu.

Ukrajinske snage nisu uspele da probiju rusku odbranu u Urožajnom. Selo ostaje pod ruskom kontrolom. Kao i selo Novodonjeckoje, koje se nalazi nekoliko kilometara istočno.

Na zapadu, borbe su u toku kod Levadnojea i Novodarovke, gde Oružane snage Ukrajine nisu uspele da uspostave uporište. Sela ostaju u sivoj zoni.

Ako se izveštaji potvrde, ruski dobici otkrivaju taktiku ruske vojske u toj oblasti. Pošto držanje pod kontrolom sela koja se nalaze u niziji duž reke Mokrje Jali može dovesti do velikih gubitaka i opkoljavanja ruskih trupa, ruska vojna komanda odlučila je da se za njih ne bori „do smrti“.

Taktika iscrpljivanja

Nakon što su se ruske snage povukle i Oružane snage Ukrajine su mogle da proglase kontrolu nad naseljima, ukrajinske jedinice su snažno granatirane od ruske artiljerije sa komandnih visina, takođe je napad usledio iz ruskih aviona.

Nakon toga ruske snage kreću u kopneni protivnapad na preostale neprijateljske jedinice. Takva „fleksibilna odbrana“ navodno omogućava da se nanesu maksimalni gubici ukrajinskim snagama koje napreduju.

Kontrola sela južno od Velike Novoselke bila je strateški važna za rusku vojsku tokom prvih dana ukrajinske ofanzive, pošto su vojni položaji tamo omogućavali da se unapred uoče ukrajinske trupe koje su napredovale i unište njihove avangardne snage.

Glavna linija ruske odbrane nalazi se oko 15 kilometara južnije, kod Staromlinovke. AFU treba da probije još nekoliko ruskih linija uporišta u toj oblasti pre nego što dođu do nje.

Danas, glavni cilj ruske vojske u selima južno od Velike Novoselke nije da zadrži ili vrati celu izgubljenu teritoriju, već da iscrpi Oružane snage Ukrajine pre nego što stignu do glavnih odbrambenih linija.

3 KOMENTARA

  1. Ma možete da ih koristite za parade , na strelištima , na trgovima da ih stavite na postament , za reklame pri regrutaciji i … , naći će se još namena recimo da gaze kupus ribanac , silažu dovoljno su teški itd. Pa poklonu od 30 000 000 $ se negleda u zube , ako ništa biće dobar za topljenje 🥺🥺🥺

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version