Naslovna Novosti SAD demonstrira silu: nosači aviona Nimic i Regan učestvovali na vežbama sa...

SAD demonstrira silu: nosači aviona Nimic i Regan učestvovali na vežbama sa saveznicima; Peking posmatra

0
uss nimitz
uss nimitz
google news

Sjedinjene Države su, zajedno sa svojim saveznicima, prošle nedelje izvele pomorsku vežbu velikih razmera u istočnom Pacifiku.

Kako prenosi Rojters, pozivajući se na saopštenje američke 7. flote, Kina je prošle nedelje rasporedila izviđački avion iznad pacifičkih voda istočno od Tajvana, za koji su kineski mediji rekli da su pratili i prikupljali obaveštajne podatke o vežbi u kojoj su učestvovale mornarice Sjedinjenih Država, Japana, Francuske i Kanade.

Varijanta kineskog teretnog aviona Y-9 opremljenog opremom za prikupljanje obaveštajnih podataka verovatno je nadgledala i prikupljala informacije o vežbi, izvestio je u nedelju kineski državni list Global Times, pozivajući se na mnoge analitičare.

Dva američka nosača aviona, USS Nimitz (CVN 68) i USS Ronald Reagan (CVN 76), operisali su od četvrtka oko geopolitički važnih ostrva Rjuku u Filipinskom moru, navodi Global Times, pozivajući se na istraživački centar sa sedištem u Pekingu.

cvn 68 uss nimitz
cvn 68 uss nimitz

Ostrva Rjuku odvajaju Istočno kinesko more od Filipinskog mora i označavaju zapadni Pacifik između Japana i Tajvana, koji Kina smatra teritorijom.

SAD su u petak započele vežbu u Filipinskom moru sa dve grupe nosača aviona koje deluju zajedno prvi put od juna 2020. godine, navodi se u saopštenju Sedme flote SAD.

Nekoliko dana pre vežbe „patrola“, obalske straže Filipina, Sjedinjenih Država i Japana izvele su prvu trilateralnu vežbu kod obale jedne zapadne provincije Filipina.

Japansko Ministarstvo odbrane saopštilo je u četvrtak da je izviđačka varijanta aviona Y-9DZ primećena u oblasti Pacifika. Portparol japanskog ministarstva rekao je u ponedeljak da se ispituje oprema pričvršćena na donji stroj varijante Y-9, koja ranije nije viđena.

y 9dz
Y-9DZ

Vojni susreti između Kine i Sjedinjenih Država i njenih saveznika u zapadnom Pacifiku su pojačani u poslednjih nekoliko godina kako Kina jača i razvija se u svim oblastima. SAD navikle da dominiraju postaju sve nervozniji posebno u Istočnom i Južnom kineskom moru, a i oko Tajvana.

USS Nimitz (333 m), SAD

  • Tipični nosači aviona američke proizvodnje, smatraju se najvećim predstavnicima pomorske tehnike. Sposobni su da prime do 86 jedinica vazduhoplovne opreme, AWACS aviona. Dimenzije su impresivne – 332 m dužine, može da skladišti municiju od oko dve tone. Prihvata 3200 članova posade bez vazdušnog krila. Danas je u službi američke mornarice 10 ovih nosača aviona.
  • Vojni gigant iz klase Nimitz je u stanju da transportuje 90 letelica istovremeno. Radni vek svakog od deset plovila je najmanje 50 godina. U poređenju sa drugim nosačima aviona, dizajn Nimitza nije pretrpeo veće promene. Jedan od najvećih ratnih brodova ovog tipa vredi oko 4,5 milijardi dolara.
  • Na listi najvećih nosača aviona na svetu zauzimaju drugo mesto, iza takođe američkog USS Enterprise.
nimitz
nimitz

USS Ronald Reagan

  • USS Ronald Reagan je nosač aviona klase Nimitz, nazvan po 40. predsedniku Sjedinjenih Američkih Država Ronaldu Reganu i služi kao mobilna baza za operacije vazdušne snage.
  • USS Ronald Reagan je lansiran 2001. godine i ušao je u aktivnu službu 2003. godine. Nosivost USS Ronald Reagan je oko 90 letelica, uključujući borbene avione, helikoptere i avione za izviđanje. Pokreće ga nuklearni reaktor koji mu omogućava dugo vreme operacije bez potrebe za dopunjavanjem goriva.
  • Nosač aviona ima impresivne dimenzije i moćne pogonske sisteme. Opremljen je naprednim sistemima komunikacije, radara, protivavionske odbrane i drugim sistemima za borbu. Takođe ima bolnički centar koji može pružiti medicinsku pomoć i podršku u hitnim situacijama.
  • USS Ronald Reagan je bio angažovan u raznim vojnim operacijama, uključujući borbe u Iraku i Avganistanu, humanitarne misije i obučavanje saveznika. Nosilac aviona ima ključnu ulogu u projektovanju američke vojne moći širom sveta i pruža snažnu podršku vojnim operacijama i misijama u različitim oblastima.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version