Naslovna Novosti Japanski lovci presreli najnoviji kineski špijunski avion Y-9DZ

Japanski lovci presreli najnoviji kineski špijunski avion Y-9DZ

0
y 9dz
y 9dz
google news

Japanske vazdušne samoodbrambene snage izvestile su da su uspešno presrele novi kineski avion za obaveštajnu, osmatračku i izviđačku delatnost.

Detalji su dati u saopštenju za medije od 8. juna, u kojima su izvestili da su japanski borbeni avioni presreli i fotografisali novi avion za elektronsko ratovanje Y-9DZ Kineske narodne oslobodilačke armije.

jasdf mapa lokacije kineskog spijunskog aviona
jasdf mapa lokacije kineskog spijunskog aviona

„Ujutro 8. juna 2023. (četvrtak), primećen je kineski avion elektronske obaveštajne službe I-9 kako leti iznad Tihog okeana“, navodi se u saopštenju.

Ovo je prvi put da su japanske vlasti prijavile presretanje Y-9DZ, jednog od najnaprednijih špijunskih aviona u kineskoj službi.

Novi avion je najnovija verzija za prikupljanje obaveštajnih podataka Y-9 turboelisnog aviona koji sadrži antene za detekciju, prijem i klasifikaciju elektronskih emisija.

Antene unutar dodatnih obloga su sposobne da presretnu signale emitovane preko širokog frekventnog spektra sa velikog dometa, kao i da precizno odrede pravac i lokaciju protivničkih sistema.

Locirajući i identifikujući strane vojne kopnene, pomorske i vazdušne radarske signale, Y-9DZ prikuplja i detaljno ispituje svaki sistem, pružajući stratešku analizu za vojsku.

Y-9DZ [poznat kao i Y-8GX-12] je u osnovi vojni transportni avion koji se osim za izviđanje koristi i za razne vojne misije, kao što su prevoz vojnika, tereta, medicinske evakuacije. Ovaj avion je razvijen na osnovu civilnog putničkog aviona Y-9 i prilagođen je za vojne potrebe.

Y-9DZ je srednjeg do velikog dometa i ima sposobnost da nosi veliku količinu tereta ili vojnika. Avion je opremljen modernom avionikom i navigacionim sistemima koji mu omogućavaju da leti u različitim vremenskim uslovima i na različitim terenima.

Avion ima i sposobnost vazdušnog snabdevanja, što znači da može prenositi teret i gorivo u vazduhu, čime se povećava njegova operativna fleksibilnost i sposobnost za dugotrajne misije.

Y-9DZ je deo kontinuirane modernizacije kineskog vojnog vazduhoplovstva i pruža značajne mogućnosti za podršku vojnim operacijama, transportu tereta i trupama u različitim situacijama.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version