Naslovna Novosti Američki bombarderi B-1B izveli vežbu na Bliskom istoku: najmoćnije oružje testirano u...

Američki bombarderi B-1B izveli vežbu na Bliskom istoku: najmoćnije oružje testirano u pustinji [Video]

0
americki bombarderi b 1b izveli vezbu na bliskom istoku najmocnije oruzje testirano u pustinji video
americki bombarderi b 1b izveli vezbu na bliskom istoku najmocnije oruzje testirano u pustinji video
google news

Detalji o onome što se čini da je bila trenažna misija bez presedana, koju su vodili B-1B Bones, su dati takoreći na kašičicu. Bombarderi su trenutno raspoređeni u RAF Ferford u Ujedinjenom Kraljevstvu kao deo rotacije Operativne grupe.

Dotični B-1B leteli su sve do Persijskog zaliva, i usput ispalili neka veoma sofisticirana oružja — uključujući AGM-158 združene rakete vazduh-zemlja (JASSM). Već dobro poznata holivudska strana SAD nije izostala te su takođe objavili odličan video snimak događaja:

JASSM fired from B-1B on bomber task force long-range mission from England to the Middle East.

Video snimak prikazuje lansiranje i praćenje JASSM-a iznad pustinje pre nego što je „zaronio” ka ciljnoj oblasti, koji je propraćen sledećim natpisom:

“AGM-158A združena raketa za suprotstavljanje vazduh-zemlja se razmešta u zoni odgovornosti Centralne komande SAD tokom misije Operativne grupe za bombardovanje, 8. juna 2023.”

Prema rečima zvaničnika američkog vazduhoplovstva, tokom obuke je korišćena i bomba malog prečnika GBU-39, ali se ne zna tačno gde.

Na You Tube-u je postavljen još jedan video koji prikazuje B-1B koji se puni JASSM-ovima u Engleskoj pre polaska:

AGM-158 JASSMs loaded onto B-1Bs at RAF Fairford

U saopštenju za štampu američkog ratnog vazduhoplovstva se navodi da: „Avioni devetog vazduhoplovnog centara vazdušnih snaga pridružili su se dva aviona B-1B Lancer 9. ekspedicione eskadrile za bombardovanje u zoni odgovornosti Centralne komande SAD, zajedno sa pet partnerskih zemalja i drugih koalicionih snaga. Ova konkretna misija BTF-a je bila istorijska, jer je ovo prvi put da su avioni AFCENT-a leteli sa više tipova oružja i vežbali borbu protiv više simuliranih ciljeva tokom BTF-ove misije jednog bombardera.”

Ovo je bila složena misija obuke koja je uključivala koordinaciju sa nekoliko stranih vojski, pri čemu su avioni navigirali kroz mnogo različitih područja na svom dugom dometu. Ove misije se tiču učvršćivanja lojalnosti i označavanja potencijalnih neprijatelja koliko i obuke.

Četiri B-1B bombardera iz vazduhoplovne baze Dais stigla su u Veliku Britaniju poslednje nedelje maja i od tada su veoma aktivna. Njihovo prisustvo u regionu tokom rata u Ukrajini nemoguće je zanemariti, čak i ako su ove rotacije postale rutina.

rockwell b 1 lancer
Rockwell B-1 Lancer

Upotreba JASSM-a je posebno interesantna jer ostaje najmoćnije oružje za kopneni napad B-1B. Treba napomenuti da je avion B-1B bio i prvi avion koji je ispalio JASSM u stvarnim borbenim uslovima. Ta misija je bila deo velikog paketa napada krstarećim raketama na sirijske ciljeve kao odgovor na navodni gasni napad na civile 2018.

Za razliku od strateških bombardera B-52H Stratofortress, prisustvo B-1B Lancera na evropskom nebu operacija je mnogo diskretnija. Njihove letne misije se obavljaju sa isključenim transponderima na brodu, pa se njihove putanje leta ne mogu tačno odrediti.

Iz malog broja informacija koje su se pojavile na Tviteru i Telegramu čini se da je misiju izvršio avion B-1B sa registracionim brojevima 85-0064 i 86-0125, koji su koristili radio pozivne znakove SPICY31 i SPACY32. Njihove akcije u oblasti Persijskog zaliva podržali su borbeni avioni Izraela, Saudijske Arabije i Jordana.

Prošlog meseca smo pisali o incidentu gde je ruski lovac Su-27 “presreo” dva američka strateška bombardera B-1B iznad Baltičkog mora. Naime, SAD su pokrenule novu misiju Operativne grupe za bombardere u Evropi. Strateški bombarderi B-1B lete za Britaniju.

su 27 i b 1 lancer
su 27 i b 1 lancer

Treba napomenuti da SAD periodično sprovode misije ovog tipa, dovodeći strateške bombardere B-1B Lancer ili B-52H Stratofortress u Veliku Britaniju ili Španiju.

AGM-158 JASSM krstareća raketa

AGM-158 JASSM je krstareća raketa lansirana iz vazduha koju je razvio Lockheed Martin. Stelt krstareća raketa dugog dometa sa oklopnom bojevom glavom težine 450 kg.

Njena prva ispitivanja u američkom vazduhoplovstvu završena su 2009. godine, nakon čega je ušla u službu, a od 2014. je prodata australijskom, finskom i poljskom vazduhoplovstvu. Do septembra 2016. Lockheed Martin je isporučio ukupno 2.000 projektila JASSM američkom vazduhoplovstvu, uključujući dve modifikovane varijante.

agm 158 jassm
AGM-158 JASSM

AGM-158A pokreće turbomlazni motor Teledyne CAE J402. Na početku lansiranja, krila rakete se sklapaju da bi se smanjio otpor, a nakon lansiranja se automatski otvaraju. Postoji jedno vertikalno peraje. Navođenje obezbeđuje inercijalna navigacija Global Positioning System, GPS.

Infracrveni tragač sa vizuelizacijom omogućava prepoznavanje i navođenje do krajnjeg cilja. Veza sa podacima vam omogućava da prenesete svoju lokaciju i status tokom leta. Bojeva glava je penetrator tipa WDU-42 težine 450 kg.

AGM-158B JASSM (ER) ima domet od 925 km a pogon joj obezbeđuje Williams International F107-VR-105 turbofan, potiska 6,22 kN.

B-1B; B-2; i B-52 su dizajnirani da nose ovo oružje, dok JASSM može da nosi širok spektar aviona: F-15E; F-16; F/A-18; F-35;

B-1 ukratko

Teški bombarder B-1 Lancer (Rockwell International B-1 Lancer – Ulan) je višenamenski bombarder nastao kao zamena za avion Boeing B-52 po programu AMSA od 1965. godine i prvi je borbeni avion na svetu, po dizajnu sa elementima „stelt” tehnologije. 

U službi je američkog ratnog vazduhoplovstva je od 27. jula 1985. godine. Početkom 1990-ih počela je konverzija aviona B-1 za opremanje konvencionalnim naoružanjem. 

Konačna verzija bombardera B-1B implementirala je koncept proboja protivvazdušne odbrane na malim visinama letenjem na ultra malim visinama uz izbegavanje terena.

Dakle primarna misija B-1 Lancer-a je izvođenje dugometnih napada niskog leta. Ima veliki unutarnji skladišteni prostor za oružje koji može nositi različite konvencionalne i nuklearne bombe, krstareće projektile i vođenu municiju. 

Ovaj avion ima sposobnost preciznog isporučivanja svog tereta, što ga čini efikasnom platformom za međukontinentalne i regionalne misije.

izraelski f 15 i americki b 1b lancer patroliraju nad tel avivom 30. oktobar 2021. vazduhoplovstvo sad astariji avijaticar jerreht harris
Izraelski F-15 i američki B-1B Lancer patroliraju nad Tel Avivom, 30. oktobar 2021. (Vazduhoplovstvo SAD-a/Stariji avijatičar Jerreht Harris)

B-1 Lancer je prošao kroz različite nadogradnje tokom godina kako bi se unapredile njegove sposobnosti, uključujući povećanu kapacitet nosača oružja, poboljšane avionike i radarne sisteme. 

Učestvovao je u raznim vojnim operacijama i bio angažovan u sukobima poput Zalivskog rata, bombardovanju Jugoslavije, rata u Avganistanu i rata u Iraku.

Ostaje aktivan deo flote bombardera USAF-a zajedno s B-2 Spirit stealth bombarderom i B-52 Stratofortressom.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version