Naslovna Novosti Prigožin: Ukrajinske snage ušle u selo Berhovka na periferiji Bahmuta

Prigožin: Ukrajinske snage ušle u selo Berhovka na periferiji Bahmuta

0
ukrajinski tenk u okolini bahmuta
Okolina Bahmuta
google news

Šef Vagnera, Jevgenij Prigožin je 5. juna prokomentarisao izveštaje da su Oružane snage Ukrajine ušle u selo Berhovka koje se nalazi na severozapadnoj periferiji Artjomovska (Bahmut).

Prigožin je potvrdio da su u toku borbe u selu koje su u maju obezbeđivale snage ruskog Ministarstva odbrane. Ukrajinske snage su navodno ušle u zapadnu periferiju naselja. Vagnerovi borci preuzeli su kontrolu nad tim selom još u februaru 2023.

Ukrajinske snage pokrenule su ofanzivne operacije na periferiji Bahmuta sredinom maja, kada su ruski vojnici zamenili Vagnerove borce u regionu kako bi omogućili Vagnerovcima da završi operaciju čišćenja grada. Tada su ukrajinske snage napale ruske položaje zapadno i južno od Bahmuta. Uspeli su da odbiju ruske snage sa puta od Hromova ka Časovom Jaru i stižu do rezervoara za vodu Berhovski koji se nalazi južno od sela.

Zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Rusije je 12. maja izjavio da su jedinice Oružanih snaga Ruske Federacije zauzele povoljnije položaje u cilju povećanja stabilnosti svoje odbrane, u zoni akumulacije.

Međutim, prema nedavnim izveštajima koje je potvrdio šef Vagnera, ruska vojska nije uspela da zadrži kontrolu nad zapadnom obalom rezervoara za vodu i povukla se, dozvoljavajući ukrajinskim snagama da uđe u strateški važno selo.

Kada su se načelnik Generalštaba Ruske Federacije Valerij Gerasimov i ministar odbrane Sergej Šojgu pregrupisali i stali uz Berhovski rezervoar, rekli su da je potrebno zaštititi naselje, jer postoje veoma povoljne pozicije. Toliko povoljni da su se svi cenkali za njih, tvrdi Prigožin.

„Sada je deo naselja Berhovka već izgubljen, trupe beže. Sramota! Šojgu, Gerasimov, pozivam vas da izađete na front, podignite vojsku da idu napred. Hajde, možete vi to! A ako ne možete, umrećete kao heroji“, citira Prigožinova pres služba kompanije Konkord.

U slučaju uspeha, ukrajinske snage bi mogle da otvore put ka severnoj periferiji grada Bahmuta i obezbede svoju kontrolu nad putem za Slavjansk. Prigožin je 3. juna tvrdio da su oružane snage Ukrajine navodno uspostavile svoje posmatračke tačke u baštama na južnoj periferiji Bahmuta, granatirajući ruske snage koje brane grad.

Istovremeno, ukrajinske snage žestoko granatiraju ruske položaje u oblasti Kleščejevke i Kurdjumovke. Teške pozicione borbe se nastavljaju. Ukrajinci su navodno nedavno prekinuli aktivne ofanzivne operacije, ali i dalje održavaju vojnu inicijativu u toj oblasti. Ukrajinska vojska takođe nastavlja da akumulira dodatne snage u Časov Jar i Ivanovskoje (Krasnoe).

Južno od Bahmuta, ukrajinska vojska pokušava da ispravi front Pivničnoje-Kurdjumovka-Kleščejevka i preuzme kontrolu nad dominantnom visinom u toj oblasti. U slučaju uspeha mogli bi da zauzmu rusku Gorlovku.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version